Maria Mroue

Messukeskuksessa turvallisuus on kaiken a ja o

Messukeskuksessa turvallisuus on kaiken a ja o

Messukeskuksessa on paiskittu töitä turvallisuuden eteen hartiavoimin kuluneen puolen vuoden ajan. Puhtaanapidossa Messukeskus on nojannut kumppanina toimivan SOLin ammattitaitoon.

Tuleva syksy näyttää monen tapahtumajärjestäjän osalta kovin laihalta ja samoin sanansa asettelee Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että lähestulkoon kaikki isot tapahtumat on syksyn osalta siirretty tulevalle vuodelle.

Messukeskuksessa ei kuitenkaan ole laitettu hanskoja tiskiin koronaviruksen edessä, vaan toimintaa kehitetään aktiivisesti vallitsevan tilanteen suomissa rajoissa.

– Meillä järjestetään koko ajan pienempiä tapahtumia sekä kasvavassa määrin hybridi- ja virtuaalitapahtumia. Tilojamme käytetään nyt myös uusilla tavoilla. Tästä ehkä paras esimerkki on pysäköintitalossamme toimiva koronaviruksen express-testausasema, Mroue kertoo.

Koronavilkku käyttöön

Mrouen mukaan turvallisuus on Messukeskuksessa kaiken toiminnan keskiössä.

– Asiakkaiden turvallisuus on meille kaiken a ja o, ja siksi olemme tehneet valtavasti töitä turvallisuuden eteen. Kaikki lähtee tietysti liikkeelle siitä, että ihmisten turvavälit ovat kaikissa tapahtumissa riittävät ja jokainen kävijä pitää huolta henkilökohtaisesta hygieniastaan. Näistä asioista ei nyt tingitä!

Messukeskus suosittelee kaikille koronavilkun käyttöä, ja Mrouen mukaan tapahtumiin toivotaan osallistuvan vain henkilöitä, jotka eivät olet altistuneet virukselle ja ovat täysin oireettomia.

Tilasuunnittelussa väljyyttä, kulkusuuntia ohjataan

Messukeskuksessa moni asia on jo lähtökohtaisesti otettu tiloissa hygienian kannalta hyvin huomioon. Esimerkiksi wc-tiloissa on kosketusvapaat hanat ja wc-kapasiteettia on keskimääräistä enemmän. Tilasuunnittelussa sen sijaan on nyt huomioitu suuremmat turvavälit, käytävät on mitoitettu normaalia leveämmiksi ja yleisöä ohjataan kulkemaan tapahtumassa tiettyyn suuntaan.

– Tapahtumia järjestetään vain sellaisissa tiloissa, joissa voimme varmistaa ihmisille oman hengitystilan ja väljyyden muihin ihmisiin. Messukeskuksessa on tehokas ilmastointi ja korkeat hallitilat helpottavat ilmanvaihtoa. Meillä ei kierrätetä ilmaa, eli sisään tuleva ilma ja käytön jälkeen ulos poistuva ilma eivät sekoitu keskenään.

Messukeskukseen on sijoitettu käsien desinfiointipisteitä mahdollisimman moneen paikkaan, ja tarvittaessa käytössä on myös kasvomaskeja.

– Jaamme kasvomaskit veloituksetta kaikille tapahtumissa kävijöille, Mroue sanoo, ja jatkaa:

– Olemme kouluttaneet myös koko henkilöstön pitämään huolta hygienia- ja suojakäytännöistä, jotta asiakkaille voidaan tarjota aukottomasti turvallinen ja helppo messuvierailu. Henkilöstömme osaa opastaa kävijöitä kaikissa käytännön asioissa, esimerkiksi kulkusuunnissa, kasvomaskien käytössä ja niiden hävittämisessä, Mroue toteaa.

”Olemme voineet nojata puhtaanapidon ammattilaisiin”

Messukeskuksessa on myös tehostettu tilojen siivousta, ja kosketuspintoja puhdistetaan nyt aiempaa tiiviimällä tahdilla. Mrouen mukaan tilanne on otettu keväällä haltuun yhdessä yhteistyökumppanina toimivan SOLin kanssa. Siivoukseen ja puhtaanapitoon liittyviä asioita myös kehitetään yhdessä koko ajan tilanteen vaatimalla tavalla.

– SOLin henkilöstön osaaminen ja ammattitaito on ollut meille tässä tilanteessa todella tärkeää. Olemme koko ajan voineet nojata puhtaanapidon ammattilaisiin, joiden osaamisesta SOLin oma koulutusorganisaatio huolehtii erinomaisesti. Erityisen hyvää on ollut SOLin joustava ja palveleva ote – olemme voineet tehostaa siivousta todella helposti, Mroue kehuu.

Tapahtumaan osallistuvia opastetaan jo ennakkoon

Viestintä on keskeisessä roolissa, jotta ihmiset saadaan toimimaan turvallisuuden kannalta tärkeällä tavalla.

– Viestimme aktiivisesti kaikissa kanavissamme turvallisuusasioista. Lattiatarrat muistuttavat turvaväleistä, ja opastamme ihmisiä jo ulkona kulkusuunnista ja liikkumisesta tapahtumassa. Tarpeen mukaan viestimme ihmisille käytännön asioista jo ennakkoon ja ohjaamme heitä tulemaan paikalle eri aikoihin. Olemme valmistautuneet tarjoamaan omia tapahtumahetkiä myös riskiryhmäläisille, Mroue kertoo.

Messukeskus julkaisi ensimmäisenä messujärjestäjänä Suomessa kattavat koronaturvallisuuteen liittyvät ohjeet kesän alussa. Ohjeet perustuvat messualan kansainvälisen kattojärjestön UFIn ja alan suomalaisen kattojärjestön Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n suosituksiin. Niissä huomioidaan tarkasti THL:n ohjeet ja Aluehallintoviraston määräykset.