Sokos Hotel Pasilan ja Helsingin Vaakunan johtaja Mika Mustasilta (vas.) ja Pasilan hotellipäällikkö Jani Hintikka tarttuivat haasteeseen.

Johtajat vaihtoivat duunia

Original Sokos Hotel Pasilan ja Helsingin Vaakunan johtaja Mika Mustasilta tempaisi syksyllä International Housekeeping viikolla ja tarttui kerroshoitajan hommiin yhdessä Pasilan hotellipäällikkö Jani Hintikan kanssa. – Kerroshoitajat ovat arjen sankareita, joiden työpanos on hotellin menestyksen kannalta aivan ehdoton juttu.

– Sanotaan vaikka niin, että olimme huolellisia ja hitaita, Mustasilta toteaa nauraen, kun häneltä kysyy miten huonesiivous onnistui.

Aivan tuntemattomaan mies ei kuitenkaan hypännyt, koska Mustasillan hotelliura alkoi jo 16 vuotta sitten piccolona.

– Eli tavallaan kaikki hotellin työt ovat tuttuja, vaikka kerroshoitajan työtä en ole koskaan varsinaisesti tehnyt. Ja pakko tunnustaa etten muista, koska olen viimeksi pedannut sängyn. Hotellialalle ajauduin sattumalta niin kuin varmaan niin moni muukin, mutta ala vei mennessään eli lähdin opiskelemaan ja nyt ollaan sitten tässä.

Kerroshoitajia ei koskaan kiitetä liikaa.

Tammikuussa Pasilassa ja Vaakunassa hotellinjohtajana aloittanut Mustasilta toi idean mukanaan aikaisemmasta työelämästään Hiltonilla.

– Tämä oli juttu, jonka ehdottomasti halusin myös meille. Kerroshoitajia ei koskaan kiitetä liikaa, siksi juhlimme heidän kanssaan joka vuosi tästä lähtien. He ovat arjen sankareita, joiden työpanos on hotellin menestyksen kannalta aivan ehdoton juttu. Meidän ydintuotteemme on hotellihuone ja huoneen siisteys on asiakastyytyväisyyden kannalta tärkein asia.

Tarkoitus on viedä tempaus myös muihin ketjun hotelleihin.

– Toteutimme tämän tempauksen aika nopealla aikataululla täällä Pasilassa ja Helsingin Vaakunassa tänä vuonna. Nyt markkinoin ideaa eteenpäin ja toivon, että ensi vuonna mukaan saadaan lisää Sokos hotelleja mukaan. Vaakunassa kerroshoitajat valitsivat myös joukostaan vuoden siisteimmän tyypin ja se olisi hieno käytäntö muissakin hotelleissa.

Mustasilta kertoo, että hotellihuone on aina käyttäjänsä näköinen.

– Sillä hetkellä kun avaa oven, ei voi koskaan tietää miltä näyttää. Työmatkaajan jäljitä huone on yleensä hyvinkin siisti, lapsiperheiltä voi jäädä enemmän jälkiä, mutta jos paikalla on ollut polttariporukka niin silloin piisaa töitä.

Kerroshoitajan viimeinen silmäys huoneeseen on aina asiakkaan ensimmäinen.

Mustasilta korostaa, että kerroshoitajan työ vaatii tarkkuutta ja talon parasta fyysistä kuntoa.

– Askeleita kertyy ja työ vaatii sekä keskittymistä että tarkkaa silmää, kun jokainen pinta käydään läpi päivittäin. Kerroshoitajan viimeinen silmäys huoneeseen on aina asiakkaan ensimmäinen, eli tärkeyttä ei voi korostaa liikaa.

SOL on hoitanut Pasilan Sokos Hotellin siivousta jo reilut 12 vuotta.

– Ja vaikka työntekijät ovat toisen yrityksen palkkalistoilla, ovat he olennainen osa meidän tiimiämme ja meidän kumppanuutemme SOLin kanssa toimii hyvin. Parhaillaan mietimme yhteistyön laajentamista aamiaistarjoiluun.

Hotelli kertoi Housekeeping viikon tapahtumista ja hotellin johdon epätavallisesta työpäivästä somekanavilla.

– Teimme siitä jakoja ja kiinnostuneita oltiin ja tykkäyksiäkin tuli oikein mukavasti eli kyllä siivoustyölle osataan nykyään jo antaa sille kuuluva arvoa, Mustasilta hymyilee.

Kakkukahveilla vasemmalta oikealle: palveluohjaaja Inna Nuottanen, kerroshoitajat Svetlana Palilova, Larissa Verro, Antonija Kasum ja hotellipäällikkö Jani Hintikka sekä kerroshoitajat Olga Kaupponen, Kristina Antipova, Veronika Nemcova ja Jay Buhisan.

Tuntuipa mukavalta

Työnohjaaja Inna Nuottanen toteaa, että johtajien visiitti omalla työmaalla oli hieno juttu.

– Oli mahtavaa, kun he osoittivat miten paljon he arvostavat työtämme ja kehuivat meitä. Ja meillä oli yhdessä tosi hauskaa ja olihan se varmaan kokemus heillekin, hän nauraa.

Inkeriläinen Nuottanen on viihtynyt hotellimaailmassa jo 17 vuotta.

– Kun me inkeriläiset saimme muuttoluvan, muutin Suomeen. Sain sitten hotellista töitä ja sille tielle jäin. Tässä työssä parasta ovat kansainvälinen ilmapiiri ja hyvä työporukka.

SOLilainen hänestä tuli 12 vuotta sitten ja samalla aukesi myös reitti opintoihin.

– Olen laitoshoitaja ja suorittanut myös palveluohjaajan tutkinnon.

Nuottasen tulevaisuuden tähtäimessä ovat esimiehen työt.

– SOLissa on hyvää se, että yritys antaa työntekijöilleen mahdollisuuden opiskella ja täällä saa näyttää mihin pystyy. Ilmapiiri on kannustava ja ihmiset ystävällisiä.

Suomeen kotoutuminen sujui Nuottasen perheeltä hyvin varsinkin, kun täällä asui jo muita sukulaisia ja mummokin muutti mukana.

– Alkuun hankaluuksia tuotti lähinnä kieli. Oli ikävää asioida tulkin avustuksella. Arvokkainta minusta täällä näin äitinä on turvallisuus ja se, että yhteiskunta pitää huolta kansalaisistaan.

Teksti: Vaula Aunola kuvat: Sokos Hotelli Pasila

Original Sokos Hotelli Pasila

SOL Siivouspalvelut