Hyvärilässä on leirikoulumajoitukset ja leirintäaluemökit mukaan laskien noin 300 petipaikkaa.

Hyvärilä ostaa osaamista

Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus valitsi kumppanikseen SOLin. Aiemmin siivouspalvelut hoidettiin omin voimin. – Heiltä löytyy vahvempaa alan osaamista, kuin meiltä itseltämme, toimitusjohtaja Jason Koukku sanoo tyytyväisenä.

Hienossa maalaismaisemassa, Pielisen pohjoisrannalla Nurmeksessa, Bomba-Hyvärilän matkailualueella, sijaitsee Nurmeksen kaupungin konserniyhtiö Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus. Se tarjoaa majoitus- ja ruokapalveluja sekä tiloja monenlaisiin tapahtumiin. Hyvärilässä on leirikoulumajoitukset ja leirintäaluemökit mukaan laskien noin 300 petipaikkaa. Hotellihuoneita on 14 ja lisäksi kuusi lomahuoneistoa, joihin voidaan majoittaa kuhunkin 10 henkeä. SOL aloitti työt Hyvärilässä viime helmikuussa.

– Meillä on koko ajan meneillään monenlaista. Hotellihuoneemme on juuri remontoitu ja keittiöremontti alkaa kesällä, Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jason Koukku sanoo.

Toimitusjohtaja Jason Koukku on työskennellyt Hyvärilän palveluksessa kolmisen vuotta.

– Tämän kokoisessa yksikössä työni on hyvin pitkälti isojen suuntaviivojen suunnittelua ja tekemistä. Hallinto, talous, muutosjohtajuus ja henkilöstöjohtaminen ovat minun juttujani, hän sanoo.

– Meillä on erikseen nuorisotiimi, joka huolehtii nuoristyöntekemisestä sekä tukipalvelut, jolle kuuluvat käytännön tehtävät, kuten vastaanotto, keittiö, siivous ja huolto. Vuoden aikana maksamme palkkoja jopa 80 hengelle ja henkilötyövuosia kertyy noin 30. Keskuksen toiminta vaihtelee voimakkaasti sesonkien mukaan ja huippusesonkimme on huhtikuusta lokakuuhun. Talvikaudella toiminta on selvästi hiljaisempaa.

Joustava tekeminen on tulevaisuutta.

– Pohdimme todella pitkään siivouksen ulkoistamista ja kävimme keskusteluja hallituksemme, oman henkilökuntamme ja SOLin kanssa. Lopulta päädyimme sopimukseen SOLin kanssa, koska uskomme, että heillä on oman alansa vahva substabssiosaaminen, joka meiltä puuttuu kokonaan, toimitusjohtaja Jason Koukku sanoo.

– Tähän mennessä kaikki onkin mennyt todella hyvin ja kaikki pisteet SOLille tähänastisesta toiminnasta. Heillä on hyvät valmiit toimintamallit, tarkat laatumääritelmät sekä oikeat arvot tekemiseen. Asiat eivät jää kiinni pikkuseikoista ja meillä on ollut koko ajan hyvä keskusteluyhteys, Koukku kiittää.

SOLin ja Hyvärilän tapaamisissa on keskusteltu muistakin kuin hotellitoimintaan liittyvistä tehtävistä.

– Joustava tekeminen on tulevaisuutta. Yritys, joka pystyy ajattelemaan tällä tavalla laajasti meidän kannaltamme asiaa, tekee meihin vaikutuksen. Asiat on hyvin mietitty. Me olemme kuitenkin niin pieni yksikkö, että jokaisen on pystyttävä tekemään useampia asioita, joka tehtävään ei voida palkata omaa tekijää.

Hyvää työtä nuorison hyväksi

Hyvärilän toiminta jakaantuu kolmeen osa-alueeseen, opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaan valtakunnalliseen nuorisokeskustoimintaan, matkailutoimintaan sekä Nurmeksen kaupungin rahoittamaan paikalliseen nuorisotyöhön.

– Teemme yhteistyötä myös Valtimon ja Juuan kunnan kanssa. Olemme yleishyödyllinen toimija, eli toiminnan tuotot käytetään nuorisotyön kehittämiseen, Jason Koukku kertoo.

– Nuorisokeskuksia on eri puolella Suomea kaikkiaan 10 ja niiden toiminta on hyvin samanlaista.

Keskukset pitävät Koukun mukaan aktiivisesti yhteyttä toisiinsa ja vaihtavat kokemuksia ja kuulumisia toiminnastaan.

– Meille tulee joka vuosi nuoria myös muista maista ja meillä on ollut vapaaehtoisia vuoden kestävässä nuorisovaihto-ohjelmassa ympäri Eurooppaa. Tällä hetkellä nuoria on Sloveniasta, Saksasta ja Kreikasta.

Leirikeskusten määrä on ollut jo pitkään vähenemässä Suomessa, kun seurakunnat ja muut vastaavat toimijat luopuvat omista tiloistaan. Monille suurten neliömäärien ja kiinteistömassojen kunnossapito on muodostunut liian kalliiksi.

Hyvärilässä panostetaan erityisesti liikuntamahdollisuuksiin.

– Me olemme panostaneet liikuntapuolen suorituspaikkojen kehittämiseen ja rakenteilla on uusi liikuntapuisto. Meillä on myös ensilumen latu ja hyvät hiihtomahdollisuudet. Liikunta onkin nuorisotoiminnassa tärkeä kasvatusmetodi.

Tiivistä yhteistyötä Bomban kanssa

Kolme vuotta sitten alueelle valmistui PielisAreena, joka on myös nuoriso- ja leiritoiminnan käytössä, siellä on esimerkiksi kiipeilyseinä ja harrastuspaikkoja palloilulajeille. Arena on myös kuntalaisten käytössä, eli siellä liikkuu arkipäivisin koululaisia ja iltaisin kuntalaisilla on siellä omia harrastusvuorojaan.

Arenalla järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten seminaareja ja messuja. Viime vuonna siellä koettiin Koko kansan pikkujoulujuhla, jonka aikana Arenalla vieraili peräti 800 henkeä ja esiintymislavalla nähtiin standuppia sekä suosittu Jean S -yhtye.

– Tilaisuus onnistui niin hyvin, että olemme jo päättäneet uusia sen tänä vuonna, Koukku sanoo.

– Pystymme majoittamaan täällä Bomba-Hyvärilän matkailualueella jopa 800 henkeä ja sama määrä vieraita mahtuu Arenallemme. Isot massatapahtumat ovatkin meille tärkeä juttu ja haluamme panostaa niihin.

– Bomban kylpylään meillä on läheiset suhteet, ihmiset tuntevat toisensa ja toistensa toimintatavat. Meillä on erilaiset asiakasryhmät, kun Bomban kohderyhmä on matkailu, me panostamme nuorisotoimintaan ja käytämme ristiin toistemme palveluja. Ja löytyyhän Kolin matkailualuekin tästä ihan läheltä.

Teksti: Kari Martiala Kuvat: Kari Martiala ja Hyvärilä

Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus