Uuden idean keksijät SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka ja ja SOLin huoltoteknikko Kimmo Suutari uskovat, että tulevaisuudessa peräti 90 prosenttia vedestä voidaan kierrättää.

Uusi keksintö säästää luontoa ja rahaa

SOLin innovaatiotyöryhmän ensimmäinen idea on edennyt idean tasolta toteutukseen asti. SOL Pesulapalveluissa kemiallista pesukonetta jäähdyttävä vesi ryhdytään käyttämään uudelleen vesipesussa.

Vaatteiden kemiallisessa pesussa käytettävät pesukoneet tarvitsevat aina jäähdytystä. Jäähdytystä tarvitaan ensin puhdistusvaiheessa, kun pestyistä tekstiileistä irronneet epäpuhtaudet erotetaan odottamaan siirtoa jäteastiaan ja seuraavan kerran kuivausvaiheessa.

Innovaatioryhmä virittää verkkoja

SOLin työntekijät saavat arjessaan arvokasta tietoa siitä, kuinka toimintoja voisi edelleen kehittää. Eri puolilla yhtiötä toimivista työntekijöistä koottu innovaatiotyöryhmä jalostaa ideoita eteenpäin valmiiksi innovaatioiksi.

Lue artikkeli

– Jäähdytykseen käytetään vesiverkostosta saatavaa puhdasta kylmää vettä. Vesi kulkee pesukoneen lämmönvaihtimien läpi. Se ei ole missään vaiheessa tekemisissä koneessa käytettävien pesuaineiden eikä pyykin kanssa, kertoo toimitusjohtaja Mika Niinisaari SOLille pesukoneita toimittavasta J. Niinisaari Oy:stä.

– Jäähdytyksen jälkeen ulos tulee puhdasta, juomakelpoista vettä. Keräämme sen isoon säiliöön ja käytämme uudelleen vesipesussa, kuvaa SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka.

Aiemmin vastaava vedenkierrätysjärjestelmä on ollut käytössä SOLin Tallinnan pesulassa sekä suuressa erikoistekstiilipesulassa Helsingin Konalassa. Talikka ja SOLin huoltoteknikko Kimmo Suutari yhdessä ideoivat, että järjestelmän käytön voisi hyvin laajentaa pieniin pesuloihin.

– Uskon täysillä, että tämän järjestelmän ansiosta 90 prosenttia vesipesuun tarvitsemastamme vedestä voi olla kierrätettyä tulevaisuudessa, Suutari toteaa.

Espoossa kokeilu toimii jo hyvin

SOLin pesuloiden kemiallisen pesun koneet jäähdytetään joka tapauksessa kylmällä vedellä, joten tämän veden talteenotto ja kierrätys uusintakäyttöön on melko yksinkertainen toimenpide.

Vedenkierrätysjärjestelmä on asennettu ensimmäisenä pilottikohteena Espoon Lippulaivan pesulaan elokuussa. Tilankäytöltään jo muutenkin optimoidussa pesulassa järjestelmä vie vain 0,3 m2 lattiapinta-alaa.

– Lippulaivassa kaikki on toiminut erinomaisesti. Henkilöstö kertoo, että säiliön olemassaoloa ei edes huomaa. Toimintaan asennettu järjestelmä ei vaadi mitään lisätoimenpiteitä pesukoneiden käyttäjältä, Talikka sanoo.

Lippulaivassa vedensäästöpotentiaali on noin 1–1,5 kuutiota päivässä, joten kyseessä on merkittävä määrä. Viime vuonna Lippulaivassa pestiin yli 1200 koneellista pyykkiä.

Vedensäästön lisäksi extrabonuksena kierrätyksessä säästetään sähköä. Kylmä vesi nimittäin lämpenee itsestään jäähdyttäessään kemiallisen pesun konetta, joten vesipesukoneen ei tarvitse enää lämmittää sitä.

– Olemme laskeneet, että kun 7-asteinen vesi lämpiää jäähdytyksessä 45–60-asteiseksi, rahallista säästöä syntyy 10–16 senttiä koneellista kohti, kertovat Talikka ja Suutari.

Huoltoteknikko Suutari pyrkii jatkossa vielä jatkokehittämään järjestelmää niin, että se toimii ilman pumppua veden omalla paineella.

– Mitä yksinkertaisempi järjestelmä on ja mitä vähemmän siinä on osia, sitä vähemmän se tarvitsee korjausta.

➜ www.niinisaari.com

Teksti: Veera Saloheimo Kuva: Vaula Aunola