– Systeemi toimii oikein hyvin. Ihmiset ovat löytäneet tämän mahdollisuuden ja viikon aikana meille saattaa kertyä useampikin rullakko uusiokäyttöön menevää materiaalia, jotka keräilyauto noutaa meiltä, myymälänhoitaja Milla kertoo.

Remeo-kierrätys on löydetty

Hakaniemen Pesulassa asiakkailla on mahdollisuus jättää käyttökelvottomat tekstiilit Remeo-kierrätyslaatikkoon.

Kierrätys on tuonut pesulalle myös uusia asiakkaita.

– Pääset siis samalla eroon kaappiin kertyneistä käyttökelvottomista vaatteista, kun tuot muun pyykin pestäväksi. Ja tietenkin meille voi tuoda kierrätettävät tekstiilit, vaikkei sillä kertaa muuta asiaa pesulaan olisikaan, myymälänhoitaja Milla sanoo.

Kierrätetyistä tekstiileistä 70 prosenttia päätyy uusiokäyttöön.

– Systeemi toimii oikein hyvin. Ihmiset ovat löytäneet tämän mahdollisuuden ja viikon aikana meille saattaa kertyä useampikin rullakko uusiokäyttöön menevää materiaalia, jotka keräilyauto noutaa meiltä.

Tiesitkö?

Suomessa syntyy tekstiilijätettä vuodessa noin kymmenen kiloa henkilöä kohti, vuonna 2012 yhteensä 71,2 miljoonaa kiloa. Tuosta määrästä vain 16,4 miljoonaa kiloa päätyi kierrätykseen.

Pesulan tiimiä vetää myymälänhoitaja Milla. Alun perin ompelijaksi valistunut Milla on viihtynyt pesulatyössä jo nelisen vuotta.

– Tämä on kivaa työtä, ja meillä on täällä tosi mukava porukka. Aloitin työt SOLin Kampin myymälän ompelupisteessä ja siirryin sieltä tänne. Olen käynyt useita pesula-alan koulutuksia ja parhaillaan meillä on meneillään myymäläkierto eli teemme töitä muissa pesuloissa. Siinäkin oppii kaikenlaista uutta. Itse olen ollut töissä Helsingin Stockmannilla.

– On ollut mielenkiintoista huomata miten erilaisia asiakkaita eri myymälöillä on, vaikka työ periaatteessa on samanlaista kaikkialla.

Vahinkoja sattuu todella harvoin

Tekstiilien materiaalit ovat nykyään hyvinkin erilaisia ja uusia tulee koko ajan. Ne täytyy tuntea hyvin.

– Toisinaan tuntuu, että tiedämme niistä jopa enemmän kuin vaatteiden valmistajat.

Milla kertoo, että vahinkoja pesulassa tapahtuu todella harvoin.

– Ehkä noin kerran vuodessa jokin tekstiili vaurioituu pesussa niin, että se joudutaan korvaamaan.

– Ja silloinkin syynä on yleensä se, että vaatteessa on puutteelliset tai virheelliset pesumerkinnät.

Hakaniemessä pestään yksityisten asiakkaiden tekstiilien lisäksi keskustan hotellien asiakkaiden vaatteita.

– Lähetys tulee meille aamupäivällä ja iltapäivällä kahdelta puhdas pyykki lähtee takaisin hotelleille. Helsingissä on kaksi pesulaa jotka palvelevat hotelleja, toinen niistä sijaitsee Porvoonkadulla.

Hakaniemen Pesulassa asiakkaita palvelevat Milla Kiuru (vas.) ja Nina Helander. Molemmat ovat koulutukseltaan ompelijoita.

Juttelulle löytyy aina aikaa

– Meillä on paljon kanta-asiakkaita. Heissä on myös paljon ikä-ihmisiä ja monelle käynti pesulassa voi olla päivän tapahtuma. Meillä on aina aikaa myös juttelulle ja vaihdamme kuulumiset niin lapsista kuin lapsen lapsistakin. Monet ovatkin käyneet meillä jo niin pitkään, että tunnemme sukulaisetkin nimeltä, Milla toteaa hymyillen.

Asiakaspalautetta pesulassa kerätään karkin voimalla, ja lakupötkö on luvassa jokaiselle palautetta antaneelle.

– Palaute on meille todella tärkeää, että voimme kehittämään toimintaamme.

– Tavoite on tietenkin palvella jokaista asiakasta niin hyvin, että hän tulee myymälään uudelleen ja saamme lisää mukavia kanta-asiakkaita.

– Meille voi tuoda kierrätettävät tekstiilit, vaikkei sillä kertaa muuta asiaa pesulaan olisikaan, myymälänhoitaja Milla sanoo.

Uudellamaalla kaikkiin SOL Pesuloihin voi viedä kierrätettäviä tekstiilejä. Varsinainen Remeo-kierrätyslaatikko löytyy Hakaniemen, Porvoonkadun, Sellon, Sörnäisten, Myyrmannin, Tapiolan ja Keravan pesulamyymälöistä. Myös Tampereen Aleksis kivenkadun myymälässä on kierrätyslaatikko

SOL lähti ensimmäisenä mukaan Tekstiilirinkiin

Tekstiiliringin kautta kierrätetyistä tekstiileistä 70 prosenttia päätyy uusiokäyttöön, yli neljäsosa teollisuuden raaka-aineeksi ja kaksi prosenttia hyödynnetään energiana.

Tekstiilirinki on osa VTT:n Tekstiilien kiertotalous –hanketta. SOL oli ensimmäinen Tekstiilirinkiin mukaan lähtenyt yritys ja ensimmäiset pilotoinnit tehtiin Helsingissä keväällä 2016.

Tekstiilirinki on maailman ensimmäinen hanke, joka mahdollistaa selluloosapohjaisten puuvillakankaiden kierrätyksen ilman myrkyllisiä kemikaaleja tai uusia raaka-aineita. Siinä mukana oleviin SOL Pesulapalveluiden Itäkeskuksen ja Hakaniemen toimipisteisiin voi palauttaa kaikenlaiset tekstiilit, vyöt, kengät ja laukut.

– Asiakkailta on saatu hyvää palautetta, ja myös pesulahenkilökunta on kokenut kierrätyksen erittäin positiivisena asiana, SOL Pesulapalveluiden ympäristövastaava Tiia kertoo.

Tekstiilirinki-kierrätyksen kautta pyritään tarjoamaan pesuloiden asiakkaille mahdollisimman monta kätevää kanavaa vaatteiden palautukseen.

– Asiakkaille on luontevaa tuoda samalla kierrätykseen ja pesuun menevät tekstiilit. Myös kierrätysastiat on koettu helppokäyttöisiksi, SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysvastaava Kati sanoo.

Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan lähes kaikki tekstiilien kierrätyksestä kiinnostuneet ovat valmiit tekemään alkulajittelun vaatteisiin, kenkiin ja laukkuihin itse.

www.remeo.fi/fi/yrityksille/palvelut/tekstiilikierratys

Teksti ja kuvat Vaula Aunola

SOL Siivouspalvelut