– Meidän on yhdessä tiedettävä, missä haluamme onnistua ja miten onnistumista mitataan, Production Support Manager Kjell Skogberg Finnairilta kertoo.

Puhdasta ja turvallista matkaa

– Voin sanoa, että olemme samassa tahtotilassa kumppanimme SOL Aurinkopesulan kanssa ja yhteistyömme on tuottanut jo monenlaista hedelmää, Kjell Skogberg Finnairilta toteaa.

SOL Aurinkopesula on erikoistunut palvelemaan yrityksiä ja puhdistaa Finnairille monenlaisia tekstiilejä aina matkustamon tekstiileistä virka-asuihin.

– Yhteistyö tai ennemmin kumppanuus SOLin kanssa on kestänyt jo vuosia. Omaan vastuualueeseeni tämä toiminta on nyt kuulunut yli neljä vuotta ja voin sanoa, että asiat sujuvat kaikin puolin mallikkaasti, Production Support Manager Kjell Skogberg Finnairilta kertoo.

– Tapaamme noin kahden kuukauden välein ja katsomme, että kaikki toimii niin kuin on suunniteltu. Meidän oma koordinaattorimme hoitaa heidän kanssaan päivittäisiä rutiineja. Sopimusyksityiskohtia taasen punnitaan neljännesvuosittain.

Skogbergin mielestä kumppanuudessa yhteinen tahtotila on kaikkein tärkein.

– Meidän on yhdessä tiedettävä, missä haluamme onnistua ja miten onnistumista mitataan. Tähän kuuluu myös toimintojen jatkuva kehittäminen. Pohdimme jatkuvasti, miten asioita voisi tehdä paremmin. Näin kumppanuus tuo hedelmää.

– Emmekä ole pysyneet omilla tonteillamme vaan SOLilaiset ovat tehneet Lean-konsultaatiota myös täällä meillä. Näin saatiin monta ”turhaa askelta” pois myös meidän prosesseistamme. Tämä kehitystyö ei tietenkään tule valmiiksi koskaan.
Monesti kehityskohteet ovat kuitenkin pienempiä.

– Esimerkiksi kun lentokoneiden materiaalit uudistuivat, saimme SOLilta ehdotuksen siitä, miten näiden uusien tekstiilien kanssa kannattaisi toimia. Pesulämpötilan muuttaminen joudutti heti prosessia.

Osana turvallisuutta

Verhoilumateriaalien oikea käsittely on osa paloturvallisuutta. Laatuvaatimukset perustuvat lentokonevalmistajien ja viranomaisten määrittelemiin standardeihin ja määräyksiin.

– Turvallisuus on tietenkin kaikkein tärkein asia. Kaikkien yhteistyökumppaneidemme, kuten SOLin henkilökunnan tulee osallistua myös omaan turvallisuuskoulutukseemme, jonka laajuus riippuu työtehtävistä. Tämä koulutus perustuu ilmailuviranomaisten vaatimuksiin, Skogberg sanoo.

Puhtausvaatimukset taas perustuvat Finnairin määrittelemiin omiin ohjeisiin ja määräyksiin.

SOLilaiset käyttävät meidän raportointijärjestelmäämme.

– He toimittavat kaikki tarkastuksessa hylätyt tekstiilit tutkittaviksi. Lisäksi laatua valvotaan jatkuvilla tarkastuksilla sekä pistokokein.

Lisäksi ilmailuviranomaiset voivat tehdä tarkastuksia omien auditointiohjelmiensa mukaisesti. Prosessit eivät siis ole aivan yksinkertaisia, kun lentoturvallisuudesta on kysymys.

– Minusta on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki työ mitä täällä tekniikassa tehdään, tähtää siihen, että Finnairin koneessa lentävä matkustaja saa mahdollisimman hyvän kokemuksen, Skogberg summaa.

Teksti: Vaula Aunola // Kuvat: Otso Aunola