Vaatteita lainataan todella vaihtelevasti elämän eri tilanteisiin, arkeen ja juhlaan, Soile-Maria Linnemäki sanoo.

Naisten yhteinen vaatekaappi

Haluaisitko saada vaatekaappiin valikoimaa, kehittää omaa tyyliäsi tai käyttää muotivaatteita niin, ettei kaikkea aina tarvitse ostaa omaksi? Vaatepuun jäsenenä se on mahdollista.

On torstai-iltapäivä ja kello lyö neljä. Järvenpään keskustassa Perhelän kauppakujan alakerrassa alkaa kuhina, kun vaatelainaamo Vaatepuun ovat avautuvat. On viikoittainen palautus- ja lainauspäivä. Vähän kuin kirjastossa, mutta kirjojen sijaan lainattavissa on vaatteita, huiveja, päähineitä, koruja, laukkuja ja kenkiä.

Mieluisan löydön voi halutessaan ostaa myös omaksi.

Vaatepuun tarina sai alkunsa vuonna 2013, kun Soile-Maria Linnemäki kyllästyi kotonaan kasvaviin vaatevuoriin. Valikoidessaan vaatteita kierrätykseen paljastui myös karu totuus. Iso osa vaatteista oli tiensä päässä, jotkut jo muutaman pesukerran jälkeen.

— Tilanne oli kestämätön. Ajattelin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Halpoja vaatteita tuli ostettua ilman oikeaa tarvetta ja huonot materiaalit eivät kestäneet normaaliakaan käyttöä ja kulutusta.

Ratkaisukeskeisenä toiminnan naisena hän ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Hetken selvittelyn jälkeen Linnemäki liittyi helsinkiläisen vaatelainaamon jäseneksi ja sitä kautta avautui täysin uusi maailma. Vaihtoehtoja oli olemassa. Kaikkia vaatteita ei tarvinnut omistaa, ei edes arkipukeutumisessa. Syntyi ajatus omasta vaatelainaamosta kotikaupunkiin Järvenpäähän.

— Otin yhteyttä suomalaisiin suunnittelijoihin ja kerroin ideasta. Positiivisten vastausten määrä yllätti. Yhtäkkiä koossa oli riittävä määrä vaatteita ja asusteita toiminnan aloittamiseen. Pystyin avaamaan palvelun, jota sain pyörittää minulle tärkeillä arvoilla; yhteisöllisyydellä, positiivisuudella ja ympäristöä kunnioittaen, Linnemäki jatkaa.

Toiminta pähkinänkuoressa

Vaatepuun ajatus on olla suomalaisista designvaatteista kiinnostuneiden naisten yhteinen vaatekaappi. Hankittuaan jäsenyyden, asiakas saa lainaksi kaksi tuotetta maksimissaan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Tämän jälkeen lainatut vaatteet ja asusteet palautetaan huollettuina takaisin yhteiseen vaatekaappiin. Aktiivinen lainaaja ehtii puolessa vuodessa tutustua 52:een eri tuotteeseen, mikäli lainaa uuden tuotteen joka viikko. Mieluisan löydön voi halutessaan ostaa myös omaksi.

Vaatepuun valikoimassa on tällä hetkellä noin 600 tuotetta, mutta se elää ja kasvaa jatkuvasti. Suunnittelijoiden tarjoamien designvaatteiden lisäksi myös asiakkaat voivat tuoda valikoimiin omia vintagehelmiään. Aktiivisia jäseniä on tällä hetkellä noin 80. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että torstain kolme aukiolotuntia ovat todella hektisiä, kun noin puolet asiakkaista pyörähtää vaihtamassa tuotteita.

— Vaatteita lainataan todella vaihtelevasti elämän eri tilanteisiin, arkeen ja juhlaan. Torstaisin parhaita hetkiä ovat ne, kun asiakkaat auttavat toisiaan sopivien vaatteiden löytämisessä ja jakavat auliisti parhaat asustamisvinkkinsä. Vaatteiden lisäksi meitä yhdistää tietynlainen ennakkoluulottomuus, kokeilunhalu ja huumori, Linnemäki kertoo.

Yhteistyökumppanit tärkeitä

Linnemäki hoitaa Vaatepuun toimintaa oman päivätyönsä ohella. Vaikka lainaamon rutiinit hoituvat varsin pienellä ponnistuksella, saa innostunut yrittäjä välillä ajankäyttönsä ongelmiin Vaatepuu toimintaa kehittäessä ja ideoidessa. Tärkeään rooliin nousevat myös hyvät ja luotettavat yhteistyökumppanit, jotka säästävät yrittäjän aikaa tärkeämpiin tehtäviin.

— Yhteistyö Järvenpään SOL pesulan kanssa toimii ja sitä on luonteva suositella asiakkaille. Hyvin suunniteltu, laadukas vaate kestää, kun sitä hoidetaan oikein. Vaatelainaamon toiminnassa sillä on suuri merkitys, Linnemäki sanoo.

Mieluisan löydön voi halutessaan ostaa myös omaksi.

— Vaatteita lainataan todella vaihtelevasti elämän eri tilanteisiin, arkeen ja juhlaan, Soile-Maria Linnemäki sanoo.

Teksti ja kuvat Kati Laszka

Kuinka monta kotimaista merkkiä tunnet?

Suomalaisten suunnittelijoiden tuotteet ovat Vaatepuulla lainassa näkyvyyttä vastaan. Vaatepuun valikoima koostuu lähes 60 suomalaisen suunnittelijan arki- ja juhlavaatteista. Se kasvaa ja muuttuu jatkuvasti suunnittelijoiden, henkilökunnan ja asiakkaiden toimesta. Vaatepuu tarjoaa ajan henkeen sopivia tuotteita, jotka ovat tuotettu eettisesti ja kestävällä periaatteella. Kokoelmassa on kunnon repäisyjä, mutta myös hyvin klassisia vaatteita ja kaikkea siltä väliltä. Vaatteiden lisäksi lainattavissa on koruja, kenkiä, huiveja, laukkuja ja päähineitä. Tuotteita on tällä hetkellä yli 600.

Tällä hetkellä Vaatepuusta löytyy näiden suunnittelijoiden tuotteita:

Anne-Mari Pahkala

Anu Ek Design

Arctips

Arela

av Annina

Camilla Mikama

Cecilia Sörensen

Cobblerina

Dead Birds & Lionheart

EleDe

Emmi Malmström Shoes

Excuse My BonBon

FIFTH MAY

First Crush

Glope Hope

Haldin

Humbugi Asuste

Ivana Helsinki

Julja

Kaino

Kaksitvå

KATIVEE

Katri Niskanen

Kenkäpaja Pihka

Kiks

Kuula + Jylhä

Matias Liimatainen

Miia Magia Design

Miiko

Mimmi Siirappi

Minna Parikka

Mirka Pukine

Mirkka Metsola

MIUN

Named

Nouki

Nurmi

Piia Hänninen

Pilot Club

POGOSTICK failure

RARA

R/H

Roosa B

Riivari

Salmiak Studio

Sanna Rinne

Sasu Kauppi

Second Chance

Sunnuntai

Tauko

Terho Design

Terhi Pölkki

Uhana Design

vainio.seitsonen

Vietto

Vilmuri by Vilma Wallinmaa

With love Sanna Hopiavuori

YO ZEN

➜ www.jarvenpaanvaatepuu.fi

➜ Hae lähin SOL Pesula