Rovaniemen SOLin pesulan iloista asiakasta, Souvareiden Lasse Hoikkaa palvelevat Julia Haste ja Pia Tohmola.

Keikkavaatteet kuntoon

Souvarit on kiertänyt ihastuttamassa tanssikansaa ympäri Suomea jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kovassa käytössä olevat esiintymispuvut puhdistetaan säännöllisesti SOLin Rovaniemen pesulassa.

Souvareilla on suuri joukko innokkaita faneja, jotka matkaavat pitkiäkin matkoja eri puolille Suomea nähdäkseen suosikkiyhtyeen lavalla. Lapin lähettiläisiksi kutsutut Souvarit kertovat lauluissaan tarinoita Lapista, sen laajoista erämaista, korkeista tuntureista, komeista vesistöistä ja tietysti kullasta.

– Meidän suosiomme perustuvat näihin Lapin lauluihin, kuten Kultamaa, Lumiperhonen, Inarinjärvi tai Kylmän kukkia, yhtyeen perustaja, laulaja Lasse Hoikka kertoo.

– Olemme tarkkoja siitä, mitä esitämme keikoillamme ja mitä levytämme. Kaikki laulumme on tehty juuri meille ja ne kertovat usein meidän omista kokemuksistamme.

Souvareissa soittavat nykyään Jukka Lampela harmonikkaa, Jorma Hietala bassoa, Jouni Ruokamo kosketinsoittimia sekä Timo Salmela rumpuja.

Ahkeraa keikkailua

Yhtye keikkailee ahkerasti ympäri Suomea, mutta Souvarit osaavat myös levätä ja huolehtia itsestään.

– Meillä on keikkailussa selkeät periodit. Heinä- ja elokuu kuluvat tiiviisti Etelä-Suomessa ja ruska-ajaksi palataan Lapin lavoille. Joulunajan rauhoitamme lomailuun ja tammikuun lopussa käynnistyvät kevään keikat. Kevät onkin kaikkein kiivainta aikaa, keikkailemme maaliskuun puolivälistä aina vappuun saakka. Parhaimmillaan esimerkiksi huhtikuuhun mahtuu 20–24 keikkaa, Hoikka sanoo.

Yhtyeeltä ilmestyi viime syksynä koko pitkän uran kattava 30-vuotisjuhlakirja Yhtye myös levyttää tasaiseen tahtiin ja loppuvuonna julkaistiin uusin albumi, Meitä enkelit koskettaa. Yhtyeellä onkin jo yli 20 kultalevyä, enemmän kuin millään muulla tanssiyhtyeellä Suomessa.

SOLin loistava pesula

Lasse Hoikka asuu Rovaniemellä ja käy säännöllisesti SOLin Pohjolankadun pesulassa.

– Mitä laadukkaampi puku, sitä parempi on viedä se SOLiin pestäväksi, hän sanoo.

Olemme saaneet loistavaa palvelua

– Olemme käyttäneet SOLia jo kolme vuotta ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Olemme saaneet loistavaa palvelua, tytöt ovat tulleet vastaan, kun joskus on ollut kiire keikalle. Puhtaat paidat on saatu tarvittaessa jo parin tunnin sisällä.

– Yleensä pyrin kyllä tuomaan vaatteet ajoissa, pari kolme päivää ennen kuin tarvitsemme niitä.

Tiivis keikkatahti kuluttaa vaatteita ja Hoikka kertoo yhtyeen vaihtavan kaikki esiintymispukunsa kolme kertaa vuoden aikana.

TEKSTI JA KUVA KARI MARTIALA