Kun lempipukuni joskus jää eläkkeelle, nostan sen olohuoneen kattoon – jääkiekossa menestyneiden pelaajien peliasujen tapaan, koomikko Janne Kataja toteaa nauraen.

Keikalle mennään aina puhtaassa puvussa

Janne Kataja luottaa SOLiin, joka huolehtii siitä, että kiireisen ja suositun koomikon esiintymisasutkin ovat aina iskussa. Miehen lempiasu italialainen Cornelia on ainakin Riihimäen, jos ei koko Suomen pestyin miesten puku.

Juontaja, tv-kasvo, radioääni, näyttelijä, dubbaaja, visailuisäntä, koomikko, toimittaja, taikuri, viihdyttäjä. Janne Kataja on tullut tutuksi lukuisista suosituista tv-ohjelmista, radion aamuohjelmista sekä eri teatterien lavoilta. Lisäksi hänellä on kokemusta sadoista erilaisista tilaisuuksista yritysten pikkujouluista vadelmakarnevaaleihin ja messuista kiihdytyskisoihin.
Esiintyjänä Katajalle on tärkeää, että esiintymisasu, puku, on aina hyvässä iskussa kun keikalle lähdetään.

Säännöllinen pesu on paras tae siitä, että polvipussit jäävät tulematta.

– Minulla on muutamia pukuja kierrossa ja periaate on se, että otan keikalle aina mukaan puhtaan, pesulasta haetun puvun. Poikkeuksena viikonloput, joissa on neljäkin keikkaa – silloin ollaan varovaisia ja mennään kahdella puvulla.
Kataja vie joka viikko, joskus montakin kertaa viikossa, paitojaan ja pukujaan pestäväksi Riihimäen SOLin pesulaan, jossa työskentelevä Heidi Pirttilahti vastaa hyvästä palvelusta.

– Säännöllinen pesu on paras tae siitä, että polvipussit jäävät tulematta housuihin, puvut ovat aina siistejä eivätkä rypisty, Kataja kertoo.

Tavallinen miesten juhlapuku ei välttämättä vaadi näin runsasta puhdistusta, mutta esiintyjän asu on jatkuvasti kovassa käytössä. Keikkojen aikana saatetaan pomppia ja hiki nousee helposti iholle. Joskus kasvoille levitetään maskia, jota tarttuu myös kauluksiin.

Kataja käyttää monissa eri rooleissaan niihin liittyviä asusteita. Esimerkiksi taikurin puku ja siihen liittyvät välineet vaativat erilaista käsittelyä, kuin tavallinen puku.

Suomen eniten pesty miesten puku

– SOLissa hyvää on myös se, että matkoilla voin käydä hallitusti vieraissa, eli viedä pukuni johonkin muuhun SOLin pesulaan ja kustannukset menevät aina samaan piikkiin, Kataja sanoo.

– Esiintyjän asut ovat jatkuvasti kovassa käytössä eli niiden pitää olla hyvää laatua ja kun niitä vielä hoidetaan huolella ne kestävät menossa mukana, myymälänhoitaja Heidi Pirttilahti sanoo.

Hän käyttää samaa pukua yleensä noin puolitoista vuotta, mutta lempipuku on ollut käytössä jo paljon pitempään. Kataja onkin erityisen tarkka italialaisen Cornelianinsa hoidosta. Puku on tehty erinomaisista materiaaleista ja työn jälki on laadukasta ja tasalaatuista. SOLissa Corneliania on hoidettu hyvin ja se on lukemattomista pesukerroista huolimatta edelleen erinomaisessa kunnossa.

– SOLin Heidi sanookin, että se on varmasti Riihimäen, mutta todennäköisesti koko Suomen eniten pesty miesten puku, Kataja naurahtaa.

– Enää se ei ole I-pukuni, mutta käytän sitä edelleen ykköspukuni rinnalla. Se ennätti jo kerran lähteä eläkkeelle, mutta palasi takaisin työkäyttöön. Kataja sanookin, että kun lempipuku joskus jää eläkkeelle, hän nostaa sen olohuoneen kattoon – jääkiekossa menestyneiden pelaajien peliasujen tapaan.

Hauskanpitoa ja kaupankäyntiä

Kuluva vuosi on suosikkiesiintyjälle jälleen kiireinen. Televisiossa pyörähtää keväällä käyntiin uusi Hyvät kaupat –ohjelma, jossa Suomen hauskimmat ja kovimmat kauppamiehet kisaavat leikkimielisesti siitä, kuka tekee parhaat kaupat. Kauppamiehinä ovat Katajan lisäksi Aki Palsanmäki ja Jethro Rostedt.
– Luvassa on hauskanpitoa ja kaupankäyntiä, Kataja kuvailee.

Syksyllä 2016 starttaavat uuden sarjan, Korpelan kujanjuoksun esitykset. Sarjan ensimmäinen kausi on jo kuvattu, ja toinen kausi kuvataan ensi syksyn aikana. Katajan lisäksi rooleissa nähdään muun muassa Esa Latva-ÄijöKaroliina VanneJuhani Niemelä ja Tuija Vuolle.

Teksti Kari Martiala Kuvat Ohjelmakauppa ja Antero Aaltonen

Etsi lähin SOL Pesula