Itiksessä vierailee noin 17 miljoonaa asiakasta vuodessa.

Itiksen pesula palvelee suurta asiakaskuntaa

Suomen suurimman kauppakeskuksen Itiksen Hansasillan vierestä löytyy SOL Pesula. Sen uudenuutukainen hiilivetykone puhdistaa asiakkaiden pyykit hellävaraisesti ja ympäristöystävällisesti.

Myymälänhoitaja Anne kertoo hymyillen, että vuosi sitten avatulle SOL Pesulalle on riittänyt asiakkaita.

– Itishän on varsinainen jättiläinen. Täällä on noin 120 myymälää, kymmeniä ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi asiakkaille tarjotaan monenlaisia palveluja. Vuosittain täällä vierailee peräti noin 17 miljoonaa asiakasta, Anne kertoo.

Tahroja ei kannata ryhtyä poistamaan kotikonstein.

– Kiireisimpien asiakkaidemme pyykit voimme puhdistaa jopa kolmessa tunnissa, jos mitään erityisiä käsittelyjä ei tarvita.

Mattoja Itiksen pesulassa ei pestä vaan ne lähetetään mattopesulaan.

– Joka päivä meiltä lähtee tekstiilejä myös SOLin erikoispesulaan, jossa isoilla koneilla pestään esimerkiksi verhoja ja muita kodin tekstiilejä. Erikoispesulan suurimmalla mankelilla on leveyttä neljä metriä, semmoinen ei todellakaan mahtuisi näihin tiloihin.

Ympäristöystävällistä puhtautta

Uuden myymälän tilat hohtavat uutuuttaan ja kaiken keskellä komeilee uusi pesukone, joka käyttää ympäristöystävällistä hiilivetyliuotinta. Pesun jälkeen kone puhdistaa liuottimen, ja liuotinainetta voidaan käyttää aina uudestaan.

– Kone on lisäksi hiljainen ja erittäin miellyttävä käyttää. Pesutulos on minusta vähintään yhtä hyvä kuin muilla koneilla, Anne kehuu.

Myymälänhoitaja Anne Zeroual kehuu uutta ympäristöystävällistä pesukonetta tehokkaaksi.

Kuopiolaisella Annella on pitkä kokemus tekstiilialalta.

– Kotipaikkakunnalla opiskelin vaatetusteknikoksi, mutta kun töitä ei löytynyt, päätin muuttaa Helsinkiin lasteni kanssa. Muuten olen viihtynyt mainiosti, mutta stadilaisittain en ole oppinut puhumaan vaan murretta saattaa puheeseen lipsahtaa vieläkin, hän nauraa.

– SOLissa aloitin työt jo vuonna 2002. Pisimmän ajan eli seitsemän vuotta olin Stockmannin SOL Pesulassa ja nyt sitten olen täällä Itiksessä myymälänhoitajana.

Anne toimii myös työnohjaajana ja on täydentänyt osaamistaan monilla SOLin järjestämillä alan kursseilla.

– Lisäksi olen opiskellut liikkeenjohtoa, sillä niitäkin taitoja tässä hommassa tarvitaan, hän lisää.

Tahrat irtoavat esikäsittelyn avulla

Harva kotipyykkäri malttaa tutkia jokaisen vaatteen erikseen ennen pesua. SOL Pesuloissa niin tehdään kuitenkin aina.

– Tarkistamme, ettei mitään tavaroita ole jäänyt taskunpohjalle ja näin on löytynyt arvotavaraakin muun muassa silmälaseja ja koruja. Samalla katsomme, onko vaatteessa esikäsittelyä vaativia tahroja, Anne sanoo.

– Asiakkaillemme neuvomme, ettei tahroja kannata ryhtyä kotikonstein poistamaan. Jos esimerkiksi juhlissa kaatuu punaviiniä silkkipuserolle, kannattaa se kuivattaa vaakatasossa, ettei tahra leviä ja tuoda sen jälkeen pesulaan. Missään tapauksessa vaatetta ei kannata kääriä rullalle ja tunkea muovipussiin, silloin tahra vaan leviää.

Pilke silmäkulmassa Anne toteaa myös, että pesulassa kannattaa myös aina olla rehellinen.

– Elämässä sattuu ja tapahtuu, ja meille voi aina kertoa totuuden.

– Vaatteisiin voi esimerkiksi jäädä keltaisia tai punaisia tahroja hyvin erilaisista aineista ja jokainen niistä tarvitsee omanlaisensa käsittelyn. Meille on tärkeää tietää, mistä tahra on tullut. Näin pystymme takaamaan sen, että pesun lopputulos on paras mahdollinen ja vaate todella puhdistuu. Väärinkäsiteltynä tahra voi jopa pinttyä tekstiiliin.

– Suosittelemme asiakkaillemme myös vaatteiden suojakäsittelyä. Se harventaa pesukertoja ja suojaa tekstiilejä myös tahriintumiselta.

Etsi lähin SOL Pesula

Teksti ja kuvat: Vaula Aunola