Hohtavaa puhtautta

Lapsiperheen valkoinen sohva on kuin uusi SOLin pesulassa tehdyn ammattimaisen puhdistusoperaation jälkeen. – Sohvakankaaseen tehty koneellinen suojakäsittely helpottaa puhdistamista myös jatkossa, lupaa myymälänhoitaja Pia Saloranta.

Meidän sohva hankittiin puhtaasti esteettisistä syistä. Koko perhe ihastui valkoiseen sohvaan, koira ei tosin päässyt mukaan kauppaan, mutta sekin asettui heti tyytyväisenä majailemaan sohvan nurkkaan.

Suojakäsittely pidentää selvästi tekstiilin ikää.

Valkoisen sohvan hankkiminen lapsiperheeseen herätti hymyilyä sukulaisten ja ystävien keskuudessa. Selitin, että siinä on pestävät irtopäälliset.

Olen pessyt päälliset itse talopesulassa pari kertaa. Urakka on aikamoinen, ensin tahranpoistoaineessa liottaminen, sitten pesu ja lopuksi vielä toista tuntia kestävä silitysoperaatio. Tulos on ollut kohtuullinen ainakin kynttilänvalossa. Nyt halusin kokeilla vaivattomampaa ja ammattimaisempaa ratkaisua ja vein päälliset SOLin pesulaan.

Suojakäsittelyn voi tehdä myös uusille tekstiileille ennen niiden käyttöönottoa, myymälänhoitaja Pia Saloranta kertoo.

Merkinnät ovat kunnossa

Myymälänhoitaja Pia Saloranta tutki ensin sohvanpäällisten pesumerkinnät.

– Nämä voi pestä sekä vedessä että kemiallisessa pesussa. Meille on hankala tilanne, jos pesumerkintöjä ei löydy. Toki silloinkin voimme pestä vaatteen, mutta emme voi luvata asiakkaalle että se puhdistuu ja säilyy hyvänä. Jos asiakas haluaa irrottaa vaikka ohuesta juhlamekosta pesumerkinnät niin ne kannattaa laittaa talteen.

Kaikki tahrat tutkitaan ensin tarkasti ja valitaan sopiva tahranpoistoaine. Käsittelyn aikana käytetään varovasti myös mekaanisia keinoja kuten pyyhkimistä, hieromista, raaputtamista ja kuumaa vesihöyryä

Taianomaista tahranpoistoa

Sohvanpäälliset viedään esikäsittelypisteeseen, jonka hyllyillä on monenlaisia purkkeja ja työkaluja. Pia tarkistaa jokaisen sohvanpäällisen osan huolellisesti. Vankasta ammattitaidosta kertoo se, että kun hän löytää tahran, niin hän jo arvaa, mistä se on tullut.

– Aina ei kuitenkaan käy näin. Sen takia tekstiilejä vastaanottaessamme kysymme aina asiakkaalta, tietääkö hän, mistä tahrat ovat tulleet.

– Käytämme erilaisia tahranpoistoaineita erilaisten tahrojen poistoon ja on tärkeää tietää, mitä kankaaseen on imeytynyt.

Sohvastamme löytyy perinteisiä leffailtojen jälkiä, perunalastujen rasvaa, suklaata ja limutahroja. Avonainen kuulakärkikynä oli myös pudonnut sohvan tyynyjen väliin. Vaikeimmin irtosi koirantassujen mukana kadulta tullut maantiesuola.

Tahranpoiston jälkeen Pia valitsee sohvanpäällisillemme kemiallisen pesun.

– Toisinaan pesemme tekstiilit sekä vedellä että kemiallisesti, koska molemmissa pesuissa irtoavat erilaiset tahrat. Käsittelyn hintaan tämä ei vaikuta.

Huolellinen viimeistely

Pesun jälkeen kangas viimeistellään koneellisella suojakäsittelyllä.

– Siinä aine tunkeutuu koko kankaaseen sisälle. Suojakäsittelyaineita voi ostaa kotikäyttöön myös spraypulloissa, mutta silloin aine jää kankaan pintaan, eikä käsittely ole ollenkaan näin tehokas.

Lika ei imeydy suojakäsiteltyyn kankaaseen ja pesukertojen väliä voi harventaa. Suojakäsittely sopii hyvin monille kodin tekstiileille ja vaatteille.

– Monet suojaavat meillä juhlapöytäliinat. Kun suojakäsitellylle liinalle kaatuu esimerkiksi punaviiniä, niin se ei imeydy heti kankaaseen vaan muodostaa sen pinnalle pisaroita, jotka voi pyyhkäistä pois nukkaamattomalla kankaalla.

Viimeiseksi Pia tarttuu höyryrautaan ja sohvanpäällisten viimeistely alkaa. Tottuneelta silittäjältä homma sujuu aivan toiseen malliin kuin minulta ja pian olen matkalla kotiin pukemaan sohvallemme puhtaat hohtavan valkoiset päälliset.

Sohvanpäällisten puhdistamiseen kului aikaa kaikkiaan noin kolme tuntia. Normaali toimitusaika palvelulle on noin kolme päivää.

TEKSTI JA KUVAT: VAULA AUNOLA