Innovointiryhmä kokooontui viimeksi Tamperella syyskuussa. Kuvassa vasemmalta oikealle kehityspäällikkö Kari Haahtela, palveluesimies Petri Hartikainen, palveluohjaaja Teija Meriluoto, myyntipäällikkö Henry Pärssinen ja palvelupäällikkö Jussi Lundgren.

Innovaatioryhmä virittää verkkoja

SOLin työntekijät saavat arjessaan arvokasta tietoa siitä, kuinka toimintoja voisi edelleen kehittää. Eri puolilla yhtiötä toimivista työntekijöistä koottu innovaatiotyöryhmä jalostaa ideoita eteenpäin valmiiksi innovaatioiksi.

SOLin innovaatiotyöryhmä on koottu mahdollisimman monimuotoiseksi laaja-alaisen innovoinnin takaamiseksi. Työryhmässä on jäseniä monelta SOLin osaamisalueelta ja tasolta. Kenen tahansa on mahdollista päästä mukaan, ja yhtiön kehitysyksikkö toimii vielä erikseen.

Innovaatiotyöryhmä työskentelee kaikkien SOLin toimintojen kehittämiseksi.

– Jäseninä on palvelupäällikkö, -esimies ja -ohjaaja sekä kehitysyksikön, myynnin, HR-osaston ja Pesulapalveluiden edustajat.

Mukana on ollut myös työntekijäjäsen. Tällä hetkellä ryhmässä on kahdeksan SOLilaista, kertoo ryhmän vetäjä, SOLin kehityspäällikkö Kari Haahtela.

Innovaatiotyöryhmän tarkoituksena on ohjatusti ideoida ja etsiä uusia innovaatioita. Tavoitteena on, että hyväksi havaittuja ideoita viedään käytäntöön.

– Innovaatiotyöryhmä työskentelee kaikkien SOLin toimintojen ja yhtiöiden hyväksi kehittääkseen ja parantaakseen työskentelyä ja liiketoimintaa, Haahtela jatkaa.

Uusi keksintö säästää luontoa ja rahaa

SOLin innovaatiotyöryhmän ensimmäinen idea on edennyt idean tasolta toteutukseen asti. SOL Pesulapalveluissa kemiallista pesukonetta jäähdyttävä vesi ryhdytään käyttämään uudelleen vesipesussa.

Lue artikkeli

Työryhmä tapaa parin kolmen kuukauden välein vapaan keskustelun ja ideoiden pallottelun merkeissä. Tapaamisissa sovitaan mitä lähdetään viemään eteenpäin, tutkimaan tarkemmin, jalostamaan tai testaamaan.

– Ryhmä myös benchmarkkaa esimerkiksi muita yrityksiä ja käy erilaisissa innovaatiotilaisuuksissa ideoinnin parantamiseksi ja kehittämiseksi. Tapaamisten välillä ideoiden jalostaminen ja eteenpäin vieminen tapahtuu joko yksin tai pienissä tiimeissä.

Työryhmä tunnetaan myös nimellä innovaatiokalastajat. Varsinaista kalastamistahan ideoiden pyydystäminen on suuren konsernin lukemattomina toimintoina kuhisevasta merestä ja vaihtelevista virtauksista.

Useita saaliita viedään eteenpäin

Vuosi sitten aloittaneen työryhmän ideat ovat liittyneet muun muassa uuteen tekniikkaan, sisäisiin toimintoihin ja ergonomiaan. Niissä on liikuttu bittien syvyyksistä taivaan sfääreihin asti.

Ensimmäinen käyttöön asti edennyt innovaatio on ympäristöä säästävä jäähdytysveden kierrätysjärjestelmä pesuloissa.
Innovaatiotyöryhmä on ollut myös mukana kehittämässä SOLin innovaatioprosessia. Siihen on käytetty runsaasti aikaa ja resursseja.

– Olemme pohtineet tarkkaan, mitä tehdään kentältä kerätyille ideoille.

Yksittäisen idean kehittäminen käytännössä toimivaksi innovaatioksi vie oman aikansa. Joidenkin ideoiden kohdalla tutkimus- ja kehittämisprosessi on suoraviivaisempi ja nopeampi kuin toisten. Aina pitää muistaa, että innovaatiosta tulee olla todellista hyötyä.

– Ryhmässä on ollut hyvä fiilis ja oikeaa tekemisen meininkiä. Tämä johtunee varmasti siitä, että kaikki ryhmän jäsenet ovat halunneet tulla toimintaan mukaan eikä ketään ole pakotettu osallistumaan. Ideointi on pysynyt hyvin vapaana, lähtökohtaisesti mikään ei ole kahlinnut sitä.

Teksti: Veera Saloheimo // Kuva: Mika Mäki