Aamuisin käyn läpi kiinteistön sekä huoltomiehen että vartijan näkökulmasta, palveluvastaava Oleg Laamonen kertoo.

Diplomi-insinööriltä hoituu myös vartijan työt

Palveluvastaava Oleg Laamonen päivitti itsensä SOLilaiseksi moniosaajaksi vuosi sitten. 60-vuotias LVI-alan diplomi-insinööri kouluttautui vartijaksi laajentaakseen ammatinkuvaansa. Tätä nykyä Olegin työtehtäviin kuuluvat konalalaisten kiinteistöjen huoltotehtävien lisäksi vartijan työt.

– Työpäiväni koostuvat enimmäkseen huoltotöistä, mutta tässä talossa tarvitaan myös pätevää vartijaa, joka pitää huolta turvallisuudesta.

Tässä talossa tarvitaan myös pätevää vartijaa.

Olegin työpäivä alkaa aamukierroksella, jonka aikana hän käy kiinteistön läpi sekä huoltomiehen että vartijan näkökulmasta.

Herkästi saattaisi ajatella, että kuka tahansa huoltoalan ammattilainen pystyisi oman työn ohessa tarkkailemaan talon tapahtumia, mutta Oleg kertoo vartijankoulutuksen tulleen tarpeeseen.

– Vartijan pitää tuntea oman alan lainsäädäntöä, osata ensiapua, hallita itsepuolustusta ja kiinniottotilanteita, Oleg listaa.

Vartijan läsnäololla on merkittävä vaikutus kiinteistön rauhallisuuteen. Olegin huoltamassa rakennuksessa palvelevat lähikauppa ja lääkärikeskus, joten ihmisiä tulee ja menee, ja välillä ilmenee järjestyshäiriöitä.

– Kun hoitaa huoltohommia vartijantakki päällä, ihmiset ymmärtävät, että kiinteistössä liikkuu joku, joka pitää silmällä. Se karsii tihutöiden tekijöitä.

Korkeasti koulutetulle Olegille vartijantutkinnon suorittaminen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Latvian polyteknisestä yliopistosta vuonna 1981 valmistunut Oleg sanoo, että jos nuorempana saattoikin läpäistä tentit vilkaisemalla kirjaa edellisenä iltana, tällä kertaa opiskeluun piti suhtautua toisin.

– Pänttäsin joka ilta töiden jälkeen lainsäädännön yksityiskohtia. Aika rankka urakka kuusikymppiselle, Oleg nauraa.

Oleg on tehnyt uransa kiinteistöhuoltoalalla, josta viimeiset kuusi vuotta SOLin palveluksessa. Tulevaisuushorisontissa paistaa niin ikään tuttu punakeltainen aurinko, sillä työvuosia on vielä edessä vähintään kolmisen vuotta. Oleg viettää vapaa-aikaa vaimonsa sekä kahden aikuisen lapsensa seurassa, keskittyen silloin tällöin seuraamaan lempilajiaan jalkapalloa.

Teksi ja kuva: Maaret Launis