Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi

Mitä yhdessä tekeminen merkitsee sinulle? Minulle ja varmasti suurimmalle osalle ihmisistä sen merkitys on suuri. Usein suurempi, kuin heti tulee edes ajatelleeksi. Kokemusten jakaminen sekä yhdessä tekeminen on antoisaa.

Vapaa-ajallani olen kokenut monia hienoja hetkiä urheilun ja liikunnan parissa, ja parhaimmat muistoni liittyvät lähes poikkeuksetta joukkueen kanssa yhdessä koettuihin hetkiin, voittoihin ja tappioihin. Etenkin jälkimmäiset ovat kasvattaneet. Koetun tappion käsitteleminen, siitä oppiminen ja uuden hengen löytäminen on yhdessä helpompaa. Saman kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen yhdessä ja niistä keskusteleminen on antoisaa. Yhdessä tekeminen tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta, energiaa sekä merkityksellisyyttä.

Jokaisen panosta tarvitaan yhteiseen hyvään. Yhdessä tekeminen ei kuitenkaan ole ainoastaan antoisaa ja kokemuksellisesti rikkaampaa, vaan monessa asiassa myös välttämätöntä. Esimerkiksi yhteiskunta vaatii toimiakseen lukemattomien ihmisten yhteisen panoksen. Yhteistyö työelämässä on myös välttämätöntä. Ilman palvelun ostajaa ei ole palvelun tuottajaa. Yhteistyö tuo työhön myös iloa, ja monelle työkaverien kanssa yhdessä tehty työ on yksi suurimmista voimavaroista. Aina et pysty työhösi yksin ja yhteistyö tuo helpotusta raskaisiin töihin. Yhteistyö tuo meidän kaikkien vahvuudet ja voimavarat esille, eikä työssä ole mahdollista erikoistua ilman toista. Toisen kanssa yhdessä koettu ja jaettu asia auttaa jaksamaan sekä tuo voimaa ideointiin ja uuden rakentamiseen. Yhteistyöllä rakennettu tulos on monen osaajan panostuksen summa. Onnistuminen tarjoaa jokaiselle mukana olijalle hyvänolon tunteen.

Meillä on tuhansia asiakkaita ja arjessa tapahtuu tuhansia yksittäisiä kohtaamisia. Meitä SOLilaisia on jo lähes 12 000 erilaista ihmistä. Yhdessä ja yhteistyöllä muodostamme sen saumattoman ketjun, jonka ammattitaitoa on palvella tuhansia asiakkaita ja tavoitella yhteistä päämäärää, aurinkoista asiakasta. Vaikka toimimme yhdessä ja yhteistyöllä, jokainen antaa ainutlaatuisen panoksensa tähän työhön. Yhdessä tehdessä on hyvä muistaa antaa tilaa kullekin yksilölle ja hyväksyä erilaiset toimintatavat. Yhteinen kokemus asiakkaan edusta ja yhteiset toimintatavat varmistavat sovitun päämäärän toteutumisen. Tällöin niin nuoret kuin vanhat, kokeneet ja vasta-alkajatkin pystyvät toimimaan aidosti yhdessä.

Pian pääsemme taas nauttimaan kesästä. Sen myötä saamme aurinkoiseen SOLjoukkoomme jälleen satoja kesätyöntekijöitä. On erittäin tärkeää, miten heidät otetaan vastaan, ja miten heitä ohjataan palvelemaan asiakkaitamme erinomaisen palvelun saavuttamiseksi. Monille kesätyöpaikka on ensimmäinen varsinainen kosketus työelämään. Se on merkityksellinen kokemus, joka luo pohjaa tulevaisuuden työelämässä pärjäämiselle. Meidän kokeneempien vastuulla on uusien SOLilaisten perehdyttämisessä tuoda esiin arvojemme mukainen ihmiskäsitys eli se, että jokainen on erilainen mutta aina ainutlaatuinen ja tärkeä. Uusien työkavereiden kanssa työskentely ja heidän huomioon ottaminen on paitsi merkityksellistä, niin myös antoisaa. Ota haaste vastaan ja voit yllättyä, miten saat uusia näkemyksiä työhösi ja uutta energiaa työpäivääsi. Kesällä pääsemme tutustumaan uusiin ihmisiin ja jollekin voi syntyä uuden ystävyyden alku. Muistele omia ensimmäisiä työpäiviäsi niin SOLissa kuin ensimmäisessä työpaikassasi, miltä sinusta tuntui ja mitä sinä tarvitsit?

Yhteistyössä on suuri voima. Sen avulla voimme saavuttaa paljon enemmän kuin yksin tehden. Sanonnassa – yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi – on paljon ajatusta. Se kiteyttää yhteistyön merkityksen erinomaisesti.

Aurinkoista kevättä ja kesää.

JUHAPEKKA JORONEN

toimitusjohtaja, SOL PALVELUT OY

Juhapekka Joronen Toimitusjohtaja, SOL Palvelut Oy