Valoisat kesät ovat hienoja, Kiinasta Suomeen muuttanut SOLilainen Yu Ning kehuu.

Työ houkutti Kaukoidästä asti

Yu Ning muutti siivoustyön perässä Kiinasta Suomeen. Nyt hän haluaa kohentaa kielitaitoaan ja tukea perhettään uuteen maahan sopeutumisessa.

Yu-Ning tuli Suomeen viisi vuotta sitten kuultuaan ystävältään mahdollisuudesta työskennellä täällä. Hän tunsi Suomea entuudestaan vain vähän, ja etsi netin kautta tietoa kaukaisesta maasta.

Yu sai ensin suomen kielen ja siivoamisen koulutusta. Opettajaa hän kehuu mukavaksi. Pian alkoivat tositoimet siivoustöiden parissa. Yu kiersi sijaistamassa sairaslomalaisia.

Tällä hetkellä hän työskentelee kolmessa siivouskohteessa: Hakaniemessä Ympyrätalon S-Marketissa, SOL Cityssä ja Vuosaaressa ilmastointilaitteita valmistavan Temetin tehtaalla.

– Pidän työstäni ja olen tyytyväinen siihen.

Vapaa-ajanviettoa Yu Ning kotikaupungissa Kiinassa

Yu lähti Koillis-Kiinasta Jilinin maakunnasta, jossa ilmasto on viileä kuten Suomessakin.

– Muualla Kiinassa voi olla jopa 38 astetta lämmintä, ja se ei ole miellyttävää. Suomessa on mukavan viileää ja valoisat kesät ovat hienoja.

Yu asui perheineen pienessä kaupungissa, mikä tarkoittaa kiinalaisessa mittakaavassa Helsingin suuruista paikkaa. Hän teki terästehtaassa insinöörin töitä, johon kuului muun muassa valvontatehtäviä.

Kunhan suomen ja englannin kieli taito karttuu vielä, Yu toivoo että voisi hakea oman alansa töitä täällä Suomessa.

Kielikoulu kotona

Yun vaimo seurasi miestään Suomeen muutaman vuoden kuluttua tämän muutosta. Kiinassa vaimo teki tv- ja radiotoimittajan töitä. Puoliso oli myös jonkin aikaa SOLilla töissä ennen kuin aloitti opiskelun ammattioppilaitoksessa.

16-vuotias tytär tuli Suomeen hieman vaimon muuton jälkeen. Hän käy peruskoulua. Tytär ja vaimo opiskelevat kovaa tahtia suomen kieltä.

– He osaavat kieltä minua paremmin. Saan kotona tehokasta suomen opetusta!

Yu Ning kävi kesälomallaan Norjassa kalastamassa. Saalistakin tuli niin, että pääsi kehumaan.

Yun unelmiin kuuluu kielitaidon kehittämisen ja työelämässä etenemisen lisäksi uusi asunto. Tällä hetkellä perhe asuu Itäkeskuksessa vuokralla. Kiinaan jäivät Yun vanhemmat, joille hän soittaa usein. Hän säästää rahaa vanhemmille lähetettäväksi ja voidakseen joskus myös käydä heidän luonaan Kiinassa.

Onneksi lentokone ei ole aina tarpeen, jotta voi tavata muita maanmiehiä. Kiinalaisyhteisön kesken pidetään muun muassa isoja juhlia, joissa pöydät notkuvat paikallisia herkkuja.

Yulla on myös perisuomalainen harrastus, nimittäin kalastus. Vähän aikaa sitten hän oli Norjassa Barentsinmeren rannoilla reissussa. Kalamies kuvailee saamaansa vonkaletta ylpeänä, kädet leviävät kauas sivuille näyttämään kalan mittaa:

– Se oli ainakin 20-kiloinen!

TEKSTI: VEERA SALOHEIMO / KUVAT: VAULA AUNOLA JA YU NINGIN PERHEALBUMI