”Suomessa on hyvä olla”

SOL on vuosien ajan tarjonnut hyviä työllistymismahdollisuuksia maahanmuuttajille. Palveluvastaavat Florentina Gashi, Yussuf Jama Mohamed ja Hossain Ikball työskentelevät Ilmalan varikolla Pasilassa.

Monikulttuurinen työyhteisö

SOLilla on työntekijöitä jo yli 60 eri maasta ja kaikista maanosista. SOLilaiset puhuvat 42 eri kieltä. Maahanmuuttajien kotoutumista yritetään edistää monin tavoin, ja SOLissa toimiikin erityinen monikulttuurisuusryhmä. Työryhmä on tuottanut muun muassa yhdessä henkilöstöhallinnon, koulutuksen sekä PAMin (Palvelualan työnantajat ry) kanssa uusille työntekijöille videon, joka perehdyttää työntekijän moniin tärkeisiin asioihin.

– Videolla esiintyjät ovat tietenkin itsekin SOLilaisia. Video on moderni ja eloisampi kanava kertoa työntekijälle tärkeistä asioista, ja kuvan avulla katsojalle välittyy olennaista mielikuvaa työnantajasta, työkavereista, työyhteisöstä ja työelämän pelisäännöistä, kertoo Monikulttuurisen työryhmän puheenjohtaja Sari Crnobreg.

Suomen kielen oppimista pidetään tärkeänä, mutta SOLin monipuolisissa koulutusohjelmissa on tarjolla myös venäjän- ja englanninkielistä koulutusta. Myös kirjallista materiaalia on käännetty muille kielille helpottamaan uusien tulokkaiden perehdytystä ja työssäoppimista.

– Olen viihtynyt Suomessa loistavasti. Tykkään asua ja työskennellä täällä, 30-vuotias Gashi kertoo aluksi.

– Sain töitä syyskuussa 2014 kuuden vuoden Suomessa asumisen jälkeen.

Alun perin Gashi on opiskellut kotimaassaan Kosovossa arkkitehdiksi, mutta niitä töitä hän ei Suomessa ole tehnyt Florentina Gashi muutti Kosovosta Suomeen vuonna 2008.

. Suomeen muuton jälkeen hän on käynyt suomen kielen kursseilla ja ennen töiden aloittamista SOLin järjestämissä erilaisissa koulutuksissa.

– Haluaisin seuraavaksi opiskella laitoshuoltajan ammattitutkinnon, Gashi kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Kaiken kaikkiaan siivousalan koulutukset kiinnostavat enemmänkin, hän jatkaa.

____________

Yussuf Jama Mohamed lähti Somaliasta Suomea kohti vuonna 1997. SOL Palveluissa tämä 51-vuotias on työskennellyt nyt noin neljän vuoden ajan.

– Kouluja olen käynyt peruskoulun verran, Mohamed kertoo.

– Suomessa olen tietysti opiskellut myös maan kieltä, hän jatkaa.

Miehen tulevaisuuden haaveetkin ovat jo selvillä.

– Toivoisin että pääsisin vielä opiskelemaan turvallisuusalaa.

Tällä hetkellä Mohamed siivoaa junia ja viihtyy työssään hyvin.

– Voin sanoa, että olen viihtynyt SOLissa sataprosenttisesti.

– Tykkään myös asua Suomessa. Ainoa asia, mistä en hirveästi pidä on talvi.

____________

Hossain Ikball on 30-vuotias bangladeshilainen. Kotimaa jäi taakse vuonna 2006, ja heti seuraavana vuonna hän pääsi töihin SOL Palveluille.

– Suomeen tullessani kävin ensin liikemieskoulun Kajaanissa, Ikball kertoo.

Liikemieskoulun jälkeen Ikball on käynyt muutamia SOLin järjestämiä koulutuksia ja kursseja, mutta enempää hän ei tällä hetkellä suunnittele opiskelevansa.

Suomesta Ikballilla on pelkästään hyvää sanottavaa.

– Tämä maa on ehdottomasti paras paikka asua! Olen viihtynyt todella hyvin.

– Toivon voivani jatkaa työskentelyä SOLin palveluvastaavana, hän tuumaa vielä lopuksi.

Teksti: Anni Jyrinki // Kuvat: Antero Aaltonen