
Sujuvasti Suomeen työn avulla
Kymmenet SOLin maahanmuuttajataustaiset siivoojat säntäävät laivaan, kun Viking Mariella saapuu satamaan. Hytit siivotaan, lakanat vaihdetaan, ravintolat ja muut yleiset tilat puunataan ennen kuin uudet matkustajat saapuvat laivaan.
Viking Linen laivojen sekä lukuisten hotellien siivoushenkilökunta Uudenmaan alueella on SOLin palvelupäällikön, monikulttuurisuustyöryhmän puheenjohtajan Sari Crnobregin vastuulla.
Laivasiivouksen parissa työskentelevät edustavat peräti 25 eri kansallisuutta, Crnobreg kertoo.
Työntekijät esimerkiksi Bangladeshista, Filippiineiltä, Virosta ja Nepalista ovat tulleet Suomeen useimmiten yksin. Kaukaa saapuneet eivät näe kotimaahan jäänyttä perhettään kuin kerran vuodessa vuosilomallaan, jos silloinkaan.
– Seitsemän vuotta sitten eräs ikävissään ollut työntekijämme kysyi, voisiko SOL auttaa saamaan hänen perheensä Suomeen, Crnobreg kertoo.
Työvoimaa tarvitaan lisää
SOLin monikulttuurisuustyöryhmä ryhtyi tuumasta toimeen ja selvitti, miten työntekijöitä ja heidän perheitään voisi auttaa. Työryhmä päätti hakea maahanmuuttajataustaisten työntekijöidensä puolisoille työviisumit, sillä kahden aikuisen palkka riittäisi tarvittaessa myös siihen, että perheen lasten saataisiin Suomeen.
Crnobregin mukaan maahanmuuttajat ovat ahkeraa väkeä, ja tällä hetkellä viranomaisten käsittelyssä on noin 100 SOLin hakemaa työviisumia.
– Olemme jo pidemmän aikaa tarvinneet lisää työvoimaa siivouskohteisiimme. Jos työntekijöitä ei saada Suomeen riittävästi, ollaan pulassa, Crnobreg toteaa.
SOLin antama apu perheen yhdistämisessä on sitouttanut maahanmuuttajia sekä suomalaiseen yhteiskuntaan että SOLiin työnantajana. Muutamat SOLin työllistämät ovat siirtyneet jo toisen työnantajan palvelukseen, mutta Crnobregin mukaan maahanmuuttajat hyödyttävät suomalaista työelämää joka tapauksessa.
Nopeasti suomalaiseen työkulttuuriin
Kun maahanmuuttaja saapuu SOLin palvelukseen, hän saa normaalin perehdytyksen omaan työhönsä.
Työntekijät oppivat nopeasti, että suomalaisessa työkulttuurissa pidetään aikatauluista kiinni, ketään ei pokkuroida ja että naiset ovat miesten kanssa tasa-arvoisessa asemassa, Crnobreg selvittää.
Suomeen muuttaneet SOLin työntekijät ovat koulutustaustaltaan hyvinkin erilaisia – on maistereita, kirurgeja tai kokonaan kouluttamattomia. Koulutuksesta riippumatta kaikille tarjotaan SOLissa mahdollisuudet kehittyä ja edetä työssään.
– SOLin tarjoama urapolku on myös maahanmuuttajille huikea juttu – sen avulla työntekijä voi kouluttautua vaikka esimiesasemaan, Crnobreg päättää.