SOL auttoi aviomiehen Suomeen

Nepalilainen Laxmi Khati, 26, tuli Suomeen liiketalouden opiskelijaksi vuonna 2016, ja on työskennellyt laivasiivoojana SOLissa nyt kaksi vuotta.

Suomeen muutettuaan Khati oli pitkään erossa aviomiehestään Rajesh Budhathokista, 30, joka työskenteli molempien kotikaupungissa Katmandussa. SOL auttoi Budhathokia saamaan työviisumin Suomeen, ja helmikuusta lähtien hän on siivonnut laivoja samassa tiimissä vaimonsa kanssa.

– On hyvä, että saamme myös työskennellä yhdessä. Kaikki pariskunnat eivät tietysti pääse meidän tavoin samaan tiimiin, Budhathok kertoo.

Budhathokin sopeutumista laivasiivoukseen on helpottanut hänen aikaisempi työuransa hotellisiivoojana. Pariskunnan mukaan laivasiivous on nopeatempoista. Erityisesti Viking Expressin rantautuessa työt on tehtävä 45 minuutissa, mutta silloin on työvoimaakin normaalivuoroa enemmän.

Kaikki työntekijät eivät osaa englantia, joten heille näytetään, miten työvaiheet tehdään. Kenenkään ei tarvitse selvitä yksin, ja kaikki auttavat toisiaan, Khati kertoo.

Kotona rentoudutaan

Khati tekee lyhyempää työviikkoa opintojensa vuoksi, mutta Budhathok työskentelee kuutena päivänä viikossa. Alkuun Budhathok oli pahoillaan, kun Khati oli töistä vapaalla opiskelupäivinään.

– Emme olleet nähneet pitkään aikaan ja kun tulin Suomeen, olisin mielelläni viettänyt kaiken ajan vaimoni kanssa, Budhathok muistelee.

– Mutta nyt hän on tutustunut muihin työntekijöihin, eikä kaipaa minua enää lainkaan, Khati nauraa leikillään.

Yhteisen vapaa-aikansa iloinen ja tyytyväinen pariskunta viettää kotona. Nepalilaista ruokaa saisi Suomessa monesta ravintolastakin, mutta Budhathok ja Khati haluavat ruokansa maistuvan kotoisalta.

– Suomessa nepalilainen ruoka tehdään suomalaiseen makuun. Se ei maistu samalle kuin kotona Nepalissa, Khati toteaa hymyillen.