
”Haluan näyttää osaamiseni”
SOL lähti mukaan yritysten Business Lead -ohjelmaan, jonka tavoite on saada koulutetut turvapaikanhakijat nopeasti mukaan työelämään. Hashim pääsi koulutukseen ja työharjoitteluun.
Afganistanilainen Hashim osallistui turvapaikanhakijoille tarkoitettuun työllistymisohjelmaan ja suoritti työharjoittelun kerroshoitajana Hotelli Helsingissä.
– Tämä koulutus muutti elämäni. Pääsin muuttamaan Raahesta Helsinkiin ja olen nyt nähnyt Suomen tarjoamat mahdollisuudet. Tämä on hyvä maa ja ihmiset ovat ystävällisiä. Ilmasto on vain aika kylmä, hän sanoo.
Ensin opiskelen sujuvaa suomea
SOL lähti keväällä mukaan uuteen Hanken & SSE Executive Educationin perustamaan ja yritysten rahoittamaan Business Lead -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on saada koulutetut turvapaikanhakijat nopeasti mukaan työelämään.
– Kiinnostuimme heti, koska työllistämme paljon maahanmuuttajia, SOLin kansainvälisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Anna-Riikka Mahlamäki sanoo.
– Tarvitsemme henkilöitä, jotka voivat luoda yhteyksiä maahanmuuttajiin, auttavat rekrytoinnissa ja voivat perehdyttää uusia työntekijöitä, jotka eivät välttämättä osaa kieltä tai tunne Suomen työmarkkinoita, hän jatkaa.
Koulutusohjelmassa osallistujat tutustuvat suomalaiseen työelämään ja sen pelisääntöihin. Suomen Punaisen Ristin sosiaalityöntekijä Raahen vastaanottokeskuksessa kertoi ohjelmasta Hashimille vastauksena tiedusteluihin mahdollisuuksista saada jotakin koulutusta.
– Olin todella tyytyväinen, että pääsin koulutukseen.
Hashim osaa jo entuudestaan viittä eri kieltä ja nyt tavoitteena on oppia sujuvaa suomea parin vuoden aikana, niin että hän voi kouluttautua vaativampiin tehtäviin ja lopulta edetä esimieheksi.
– Myöhemmin voin ehkä myös päästä omaa koulutustani vastaaviin töihin teknisen kiinteistöhuollon puolelle. Siihenkin vaadittaisiin vielä lisäkoulutusta, Hashim sanoo.

Vallankumous keskeytti opinnot
Hashim opiskeli Kabulin yliopiston insinööritieteiden tiedekunnassa yhteiskuntarakentamista vuosina 1988-1992.
– Viimeinen vuosi jäi käymättä, koska hallitus kaatui ja tuli vallankumous, hän kertoo.
Hashim on varakkaan ja koulutetun 12-lapsisen perheen kolmanneksi nuorin lapsi. Hashimin isä oli Mohammed Zaher Shahin aikaisen Afganistanin kuningaskunnan parlamentin edustaja ja perhe myös omistaa osan Kabul Daily Mirror -päivälehdestä.
– Näistä syistä perheemme elämä on ollut hyvin rajoitettua vallankumouksen jälkeen.
Afganistanissa Hashim oli alkuun töissä remonttiprojekteissa, sen jälkeen Coca Colalla myyntimiehenä.
– Taleban teki elämästä lopulta niin vaikeaa, että vuonna 1997 muutin Iraniin. Olin maassa laittomasti ja vietin 111 vuorokautta vankilassa.
Vapauduttuaan hän oli ensin töissä keittiökaappitehtaalla ja sen jälkeen teki töitä luksusluokan rakennusprojekteissa. Hashim tapasi afgaanivaimonsa Teheranissa.
– Hän on syntynyt maanpaossa Iranissa eikä ole koskaan käynyt Afganistanissa, eikä hänellä ole mitään kansalaisuutta. Vaimoni odottaa nyt esikoistamme ja olisi hienoa kasvattaa hänet Suomessa.
Osaksi yhteiskuntaa
Hashim odottaa edelleen vastausta turvapaikkahakemukseensa.
– Mitään tietoa siitä, milloin päätös tulee, ei ole. Prosessi kestää hyvin pitkään, mutta meistä on huolehdittu hyvin tänä aikana.
Monet ovat saaneet kielteisen päätöksen ja sitä Hashimkin pelkää.
– Juuri sen takia on tärkeää, että pääsen mukaan työelämään ja voin elättää perheeni ilman sosiaaliavustuksia. Haluan olla merkityksellinen osa suomalaista yhteiskuntaa.
Hashim kiittelee projektia ja SOLia mahdollisuudesta saada osoittaa osaamisensa.
– Minuun on suhtauduttu hyvin avomielisesti ja ennakkoluulottomasti.
Anna-Riikka Mahlamäki puolestaan kehuu Hashimin itsensäkin olevan ennakkoluuloton.
– Hashimin lapsuuden- ja nuoruudenkodissa oli palvelijoita eikä hän ennen työharjoittelua ollut koskaan elämässään siivonnut yhtään mitään. Kuitenkin työt sujuvat mainiosti. Hän on myös täysin neutraalisti hyväksynyt esimiehiksi naispuoliset henkilöt.
Business Lead idea syntyi Slushissa
Business Lead on Hanken & SSE Executive Educationin organisoima ja yritysten rahoittama ohjelma koulutettujen turvapaikanhakijoiden integroimiseksi nopeasti työmarkkinoille.
– Keksimme idean Slushissa, jossa yritysvastuu oli kaikkien huulilla. Päätimme tehdä mitä parhaiten osaamme, ja aloimme kontaktoida firmoja tarkoituksena tarjota tällainen fast track –integraatio suomalaiseen liike-elämään, Johanna Korpia yritysjohdon koulutusta tarjoavasta Hanken & SSE Executive Educationista sanoo.
Ensimmäisessä vaiheessa oli mukana 40 yritystä ja saman verran turvapaikanhakijoita. Koulutusohjelmaan sisältyi Hanken & SSE Executive Educationin järjestämänä seitsemän lähiopetuspäivää, omaehtoista opiskelua mobiilipalveluyritys Funzin kehittämällä oppimispalvelulla ja kahden kuukauden harjoittelujakso yhdessä mukana olevista yrityksistä.
Helsingin seudun kauppakamari mentoroi osallistujia. Heidät poimittiin vastaanottokeskuksista eri puolilta Suomea. Mukaan saattoivat hakea turvapaikanhakijat, joilla oli vähintään kolmen vuoden akateemiset opinnot ja kahden vuoden työkokemus omalta alalta. Myös englannin taito oli valintakriteeri. Vuosi sitten järjestettyyn hakuun osallistui yli 70 turvapaikanhakijaa, enemmistö Irakista, Syyriasta ja Afganistanista.
Koulutusohjelma perehdyttää suomalaiseen viestintätyyliin, yrityskulttuuriin ja työlainsäädäntöön. Myös yrittäjyys ja markkinointi kuuluvat oppisisältöihin. Juuri päättynyt ensimmäinen ohjelma saa todennäköisesti jatkoa.
– Mahdollisen seuraavan ohjelman käynnistäminen on jo mietinnässä, sillä palaute ensimmäisestä on ollut suorastaan euforista kaikilta mukana olleilta osapuolilta. Jos rahoitus järjestyy, seuraava ohjelma käynnistyy saman sapluunan mukaan ensi toukokuussa, Johanna Korpia sanoo.
Teksti: Vaula Aunola kuvat: Antero Aaltonen