Aym – onnellinen mies Bangladeshista

Sulje hetkeksi silmäsi ja anna ajatusten virrata suurten teepuutarhojen luo. Voit lähes aistia Foyn järven ja Cox’s Bazarin rantalomakohteet Chittagongissa.

Bangladeshista kotoisin oleva SOLilainen palveluvastaava Aym Saeed Chowdhury kertoo mielellään kiehtovia tarinoita kotimaastaan. Nuori mies on myös hyvin juurtunut Suomeen.

Palataan ajassa taaksepäin. Koska tulitkaan kaukaa Bangladeshin sydämestä?

– Tulin Suomeen opiskelemaan vuonna 2004. Muistan hyvin ystäväni Savonian ammattikorkeakoulusta, Kuopiosta. Heidän kanssaan vietin aikaa ennen kuin siirryin Helsinkiin Haaga-Heliaan, josta valmistuin. Aikani Savonian ammattikorkeakoulussa oli mahtavaa. Opettajat ja henkilökunta olivat erittäin auttavaisia ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa.

Päivät kuluivat joutuisasti ja ahkeroiden. Aym kohensi kuntoaan salilla. Treenin jälkeen saunottiin kaveriporukalla.

– Iltaisin kävimme kahviloissa ja juttelimme ideoistamme muiden opiskelijoiden kanssa. Kun kevät vaihtui kesään, paransimme maailmaa torilla. En koskaan tuntenut olevani ulkomaalainen opiskelija ystävieni seurassa.

Yritteliään perheen lahjakas lapsi

Aym työskenteli ennen Suomeen muuttoaan IT-alan yrityksessä, joka käsitteli vakuutusalan dokumentteja.

Ahkera koululainen kotitalon katolla Dhakassa 8-vuotiaana.

– Isäni pyöritti omaa kuljetusfirmaa. Äitini oli viikkolehden toimittaja ja kirjoitti mielellään myös runoja. Minulla on kolme siskoa. Vanhin siskoni asuu Yhdysvalloissa, kaksi muuta asuvat vanhempieni luona. Äitini kasvatti minut erittäin hyvin, ja hänen neuvoistaan ja elämänviisaudesta on ollut apua aina.

– Isäni keskittyi työntekoon ja oli kenties lempeämpi.

Lapsena Aym viihtyi koulun penkillä.

Äitini neuvoista ja elämänviisaudesta on ollut apua.

– Akateemisten aineiden lisäksi olin lahjakas jalkapallossa, kriketissä, koripallossa, pöytätenniksessä ja shakissa.

– Kävin Bangladeshin ilmavoimien koulua Dhakassa 10. luokkaan asti. Sen jälkeen jatkoin opintojani muissa tunnetuissa kouluissa ja yliopistoissa Dhakassa ja sittemmin täällä Suomessa.

Myös Aymin sukulaiset ovat pärjänneet työelämässä hyvin. He toimivat etupäässä liikemiehinä.

– Osa sukulaisistani on töissä Bangladeshissä tai ulkomailla Yhdysvalloissa, Englannissa, Tanskassa ja Alankomaissa. Eli sukuamme on ympäri maailmaa.

Bangladeshistä on matkaa Helsinkiin noin 6 400 km

Kotimaan suosikkeja

Entä mitä Aym toisi Suomeen Bangladeshista? Ei niinkään politiikkaa vaan ihmisten arjen ja työteliäisyyden.

– Bangladeshin talous kasvaa isojen teollisuussektoreiden ansiosta. Ihmiset ottavat hyvin vastaan uutta teknologiaa ja luottavat tulevaisuuteen.

Perheenjäsenten läheisyydellä on minulle suuri merkitys.

Aym pitää Bangladeshin ruokakulttuurista ja sen monimuotoisuudesta.

– Suosikkejani ovat kebab, naanleipä, kalacurry, kanabiryani ja lampaanlihabiryani. Tyypillisiä kotimaani herkkuja ovat erilaiset makeiset ja tietenkin tuore jugurtti. Tuoreet mausteet ja niiden huikeat aromit antavat ihanan jälkimaun ruokailun päätyttyä.

– Kotimaani elämä ja kulttuuri ovat antoisia, ja voin edelleen aistia kotimaani tuoksut ja kukkien värimaailman.

Aym listaa matkailijoille muutaman vinkin.

– Suosittelisin vierailemaan muun muassa suurissa teepuutarhoissa, Foyn järven rannalla, Cox’s Bazarin rantalomakohteissa Chittagongissa, Bangladeshin itsenäisyyssotamuseossa, Ahsan Manzilin palatsissa ja Paharpurin buddhalaisessa temppelissä.

Aymin kotikaupunkissa Dhakassa asuu yli 15 miljoonan ihmistä 140 000 neliökilometrin alueella. Dhakan väestötiheys on maailman suurin.

Palveluohjaajana lähellä ihmistä

Aym työskentelee tällä hetkellä palveluohjaajana ja välillä palveluvastaavana.

– Aloitin SOLilla maaliskuussa 2006. Toinen työsopimukseni alkoi heinäkuussa 2007 ja jatkuu edelleen. Pidän työssäni oikeastaan kaikesta. On mukava kohdata ihmisiä, oppia uusia asioita ja olla osa kansainvälistä työyhteisöä.

Aym on tyytyväinen, että opintoja voi hyödyntää monin eri tavoin. Taskussa on tradenomin kandidaattitutkinto, kaupankäynnin kandidaattitutkinto ja tietotekniikan korkeampi tutkinto. Silti nuori mies jatkaa opiskeluaan edelleen.

Elämän pieniä nautintoja

Elämän ja arjen onnellisuustekijät tulevat Aymille pienistä asioista, ja hän viihtyy hyvin Helsingissä.

– Helsingin muotoilu on melko modernia Tukholmaan ja Amsterdamiin verrattuna. Täällä on runsaasti mukavia tapahtumia, ja säätilojen vaihtelut tuovat kaupunkiin eksotiikkaa. Jokaisella lähiöllä on oma ilmeensä, ja luontoa on mukavasti silmien iloksi.

– Arvostan myös esimerkiksi hyviä yöunia. Hymy on myös tärkeää, ja positiivinen asenne auttaa aina.

Aym on Suomessa asuessaan vieraillut kerran kotimaassaan.

– Vanhempani suunnittelevat tapaavansa minut lähiaikoina Suomessa. Tykkään suomalaisesta lohikeitosta – ehkäpä tarjoan sitä vanhemmillenikin. Perheenjäsenten läheisyydellä on suuri merkitys minulle. Näitä suhteita vaalitaan etäisyyksistä huolimatta.

Tulevaisuus näyttää Aymin mielestä valoisalta.

– Olen onnellinen mies. Minulla on ollut onnellinen lapsuus, hyvä perhe ja olen voinut saavuttaa monia unelmia. Pidän työnteosta, ja olen utelias oppimaan uutta ja tapaamaan uusia ihmisiä. SOL on monikulttuurisena työnantajana minulle tärkeä.

Bangladeshilainen lohicurry

1 kg lohta nahattomana ja paloiteltuna isoiksi kuutioiksi

1 rkl kasvisöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl jeeriaa eli juustokuminaa

1 tl korianterijauhetta

1/4 tl chilijauhetta

150 ml kasvislientä

1/2 tölkki tomaattimurskaa

Tuoretta korianteria

Sekoita sitruunamehu ja 2 tl jeeriaa kulhossa. Lisää siihen lohifileet ja jätä maustumaan vähintään 10 minuutiksi. Kuumenna öljy ja paista sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Hauduta kunnes sipuli on pehmeää. Lisää kumina, korianteri, chili ja sitten tomaatit ja kasvisliemi. Lisää lohi pannulle ja keitä varovasti 10-15 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Lisää tuoretta korianteria ja tarjoile.

TEKSTI MIRKKA KORTELAINEN KUVAT ANTERO AALTONEN JA AYM SAEED CHOWDHURYN KOTIALBUMI