Marianna Baggen (oik.) mielestä päiväkodin pöytien moppaaminen tuntui aluksi vähän hankalalta, mutta kouluttaja Tiina Lehtola-Ruuska vakuuttaa homman sujuvan hyvin.

Työpaikalla oppii parhaiten

SOLissa uskotaan, että oppi menee hyvin perille, kun se tapahtuu suoraan asiakaskohteissa. Palveluvastaava Marianna Bagge sanoo, että työpaikalla näytetyt asiat muistaa paremmin kuin teoriassa opetetut.

Kaksi iloista keltapaitaista naista on aloittelemassa työvuoroa Omenatarhan päiväkodissa Porvoossa. Palveluvastaava Marianna Bagge ja kouluttaja Tiina Lehtola-Ruuska SOLista tapaavat nyt toista kertaa.

Marianna on aloittanut tehtävissään kuukausi aiemmin. Tiina on tullut vierailulle Omenatarhaan kouluttaakseen Mariannaa työn lomassa.

Uudet asiat muistaa paremmin, kun joku näyttää ne kädestä pitäen.

Päivän aiheena on käyttöliuosten tekeminen siivousta varten ja oikeaoppisen, ergonomisen moppauksen opettelu.

– Kun käyttöliuosta tarvitaan 20 millilitraa pyyhettä kohden, paljonko sitä tarvitaan 20 pyyhkeelle? Tiina heittää ilmoille matemaattisen haasteen.

Yhdessä kaksikko pähkäilee vastauksen ongelmaan ja suojalasit päällä he annostelevat mitta-astioilla oikean vahvuisen liuoksen valmiiksi.

Marianna kertoo viihtyvänsä SOLilla. Hänen mielestään tämänkaltainen koulutus toimii hyvin.

– Tykkään käytännöstä enemmän kuin teoriasta. Uudet asiat muistaa paremmin, kun joku näyttää ne minulle kädestä pitäen.

Tehokkaasti ja kerralla oikein

Työssä oppiminen on jo ollut pitkään käytössä SOLilla. Siinä henkilö tekee työtään ja samalla opiskelee ja oppii uusia asioita.

– Kun henkilö tuntee jo entuudestaan kohteensa, se auttaa koulutuksessa olevaa madaltamaan kynnystä siihen, että opittuja työtapoja voi käyttää omassa työssään. Koulutuksen lomassa voimme keskustella henkilökohtaisesti ja perustella, minkä takia jokin toimintatapa kannattaa muuttaa toisenlaiseksi, kertoo Tiina.

Työn lomassa koulutuksessa olijoita ohjataan tekemään asioita esimerkiksi ergonomisemmin tai muuttamaan työjärjestystään tehokkaammaksi.

– Opastamme huomioimaan LEAN-periaatteet, eli poistamme turhat työvaiheet ja askeleet sekä teemme työt tehokkaasti ja kerralla oikein. Olemme yleensä koulutustilanteissa asiakaskohteissa paikalla tiiminä, jotta meillä kaikilla on yhteinen tavoite osaamiseen liittyvissä asioissa, kertoo SOLin henkilöstön kehitysjohtaja Merja Oljakka.

Kodin opit eivät työssä riitä

Marianna kertoo olleensa aina siisti henkilö ja tykkäävänsä siivoilla kotona. Silti ammattimainen siivoaminen on uutta, kun muun muassa erilaisia vaihtoehtoisia välineitä ja aineita on paljon enemmän.

– Tunnen siivoamisen perusjutut, mutta vielä pitää opetella sitä, paljonko siivousaineita laitetaan mihinkin ja mitä pyyhkeitä käytetään millekin pinnalle.

Kaksikko siirtyy päiväkodin lasten pöytien kimppuun. Ne tulisi mopata tasopinnoille tarkoitetulla moppipyyhkimellä. Sen tekeminen oikeaoppisesti ja ergonomisesti on uutta Mariannalle.

– Tuntuu kyllä aluksi vähän hankalalta, hän sanoo.

– Hyvältä näyttää, sen oppii kyllä nopeasti! kannustaa Tiina.

Kouluttaja Tiina Lehtola-Ruuska (vas.) opettaa palveluvastaava Marianna Baggelle käyttöliuosten laimentamista. – Montako millilitraa pesuainetta tarvitaan?

SOLissa työssä oppiminen ja kouluttaminen pyritään toteuttamaan aina kun mahdollista asiakaskohteissa ja aidoissa työympäristöissä niin palveluvastaaville kuin muullekin henkilöstölle. Menetelmä on käytössä kaikilla SOLin toimialoilla.

Kouluttajina toimivat enimmäkseen SOLin omat kouluttajat ja tutorit. Joskus hyödynnetään yhteistyökumppaneita. Sen lisäksi asiakas otetaan mukaan aina, kun mahdollista.

– Asiakkaan näkeminen lujittaa yhteistyötä ja samalla asiakas voi kertoa yrityksen kuulumisia. Asiakas on mukana kertomassa odotuksistaan, kokemuksistaan sekä toiveistaan, Tiina Lehtola-Ruuska sanoo.

Vertaisilta vinkkejä

Työssä oppimisessa tärkeää ei ole vain kouluttajan ja koulutettavan välinen vuorovaikutus. Jokainen SOLin työntekijä on osaava ammattilainen, jolla on paljon annettavaa muille työyhteisössä.

Asiakkaan näkeminen lujittaa yhteistyötä. Samalla voi kertoa yrityksen kuulumisia.

– Koulutustilaisuuksissa keskustelemme paljon ryhmissä. Vertaisoppiminen onkin yksi tärkeimmistä käyttämistämme oppimismuodoista. Keskustelut työkaverien kanssa ovat hyvin hedelmällisiä ja niissä opitaan ja jaetaan ratkaisuja haasteisiin työssä, Merja Oljakka kuvaa.

Marianna Bagge vahvistaa vertaisoppimisen voiman.

– Työkaverit ovat opettaneet minua täällä uudessa työssäni. Jokaisella on oma tyyli työskennellä, ja itse olen ottanut oppia muiden tavoista.

Teksti: Veera Saloheimo Kuvat: Timo Porthan