Oppi vie eteenpäin

SOL kouluttaa työntekijöitään oppisopimuksella lähestulkoon kaikkiin mahdollisiin tutkintoihin, mitkä vastaavat sen toimialaa. Koulutuksia myös räätälöidään asiakkaiden ja oman toiminnan tarpeiden mukaan.

Viime vuonna oppisopimuskoulutuksiin osallistui 250 henkilöä. Ensi vuodelle on räätälöity yhteistyössä oppilaitos Keudan kanssa 20 erilaista kiinteistöpalveluiden perus- ja ammattitutkintoa 20 opiskelijalle. Osa niistä kuuluu maahanmuuttajien osaamisohjelmaan. Oppisopimuksella voi kouluttautua kaikkialla Suomessa ja kaikilla eri tutkintotasoilla. Yhteistyötä tehdään useiden eri oppilaitoksien kanssa.

Meitä voi jo verrata suureen oppilaitokseen.

– Perustutkinnot sopivat alanvaihtajille, uudella alalla aloittaville ja maahanmuuttajille. Työkokemuksen karttuessa sopivia ovat ammattitutkinnot. Esimiehet ja ohjaajat voivat suorittaa kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Ohjaajilla on myös mahdollisuus kouluttautua lähiesimiehen ammattitutkintoon. Henkilökohtaistamisella löydetään oikea tutkintotaso jokaiselle, kertoo SOLin henkilöstön kehityksen johtaja Merja Oljakka.

Koulutuksien sisältö lähtee tarpeesta

– Näiden oppisopimuskoulutuksien lisäksi järjestämme paljon muuta omaa koulutusta kaikilla aloilla. Viime vuonna koulutuksiimme osallistui yhteensä 12 000 työntekijää. Kokonaisia koulutuspäiviä kertyi keskimäärin kaksi koulutuspäivää jokaista palveluksessa olevaa kohti.

– Meitä voi jo verrata suureen oppilaitokseen, Oljakka iloitsee.

– Koulutuksien sisältöjä räätälöidään asiakkaiden tarpeiden ja oman liiketoiminnan kehityksen mukaan.

– Esimerkiksi moniosaaminen on tätä päivää ja meiltä on valmistunut jo useita sekä kiinteistöhuollon että turva- ja siivouspalvelut hallitsevia ammattilaisia.

Monimuoto-opetus ei sido

– Olemme myös yksi Suomen suurimmista turvallisuusalan yrityksistä ja toiminta kasvaa tasaisesti. Muutama vuosi sitten toteutimme turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoon johtavan koulutuksen. Tutkinto on varsin laaja ja sen suorittaneet palvelujohtajat saivat vartioimisliikkeen vastaavan hoitajan pätevyyden.

Opinnot suoritetaan yleensä monimuotoisina omaa tai oppilaitoksen verkko-oppimisympäristöä käyttäen.

– Sinne pääsee myös älypuhelimella ja tabletilla, joten tarvittaessa asioita voi tarkistaa työn lomassa, jatkaa Oljakka.

Asiakaskohtaisesti seuraamme tilannetta erityisellä koulutusindeksillä.

Koulutustiimiltä löytyy osaamista

SOLin koulutustiimi suunnittelee, koordinoi koulutuksia ja kouluttaa itsekin. Tärkeä tehtävä on myös tukea opiskelijoita opinnoissa. Koulutustiimiltä löytyy pätevyyttä moneen asiaan. Opettajan opintojen ja näyttömestaritutkintojen lisäksi suoritettuna on EA-kouluttajaoikeudet (Rinne), elintarvikehygieniapassin kouluttajaoikeudet (Lehtola-Ruuska, Rinne), Business coach-pätevyys (Oljakka, Rinne). Ympäristöasiat hallitsee Paula Haanpää ja oppimismuotoilijan sertifikaatin on suorittanut Merja Oljakkala, joka on myös toiminut Kiinteistö- ja kotityöpalvelualan koulutus-toimikunnan puheenjohtajana ja jäsenenä 2007-2016 ja on ollut Kiinteistöpalvelujen tutkintotoimikunnan puheenjohtaja jo vuodesta 2010.