– Olen innoissani kaiken uuden oppimisesta, palveluesimies Marja Toikka kertoo.

Olen opiskellut moniosaajaksi

Palveluesimies Marja Toikka on pitkän linjan siivousammattilainen. Hän on toiminut siivousalalla yli 30 vuotta, joista viimeiset kahdeksan SOLilla. Palveluesimiehenä hän vastaa oman alueensa kiinteistöjen siivouspalvelujen, kiinteistöpalvelujen lisäksi aula- ja ateriapalvelujen sujumisesta. Kyseessä on siis todellinen moniosaaja.

– Olen koulutukseltani siivousteknikko. Nämä muut palvelualueet on pitänyt vaan opetella yksi kerrallaan.

Marja ei ole huolissaan vastuualueensa laajuudesta.

– Tulevaisuudessa häämöttävät uudet koulutukset. Seuraavaksi perehdyn kiinteistöhuoltoon.

Vaikka alaisten työnkuva on tunnettava hyvin, on oltava perillä myös oman työnkuvan, eli johtamisen yksityiskohdista. Siksi Marja on suorittanut SOLissa johtamisen erikoisammattitutkinnon.

– Olen innoissani kaiken uuden oppimisesta. Jos aika riittäisi, niin kouluttautuisin aina vaan lisää ja lisää.

Päivät täyttyvät vuorolistojen suunnittelusta, koulutuksista ja tietysti asiakaskäynneistä.

– Vastuualueeni on maantieteellisesti laaja, ja alaisiakin on melkein 90, joten työ ei tekemällä lopu.

Marjan vastuulla on hotellien, markettien sekä logistiikkakeskusten lisäksi myös poikkeuksellisten kohteiden, kuten Iittalan lasitehtaan ja VR:n lähijunien siivouspalvelut. Kiinteistöpalveluja Marja hoitaa esimerkiksi Riihimäen ostoskeskuksissa ja tuotantolaitoksissa. Kohteita on paljon, mutta onneksi Marjan vasempina ja oikeina käsinä toimii joukko osaavia palveluohjaajia.

– He opastavat palveluvastaavia ja tekevät sijaisuuksia.

Parasta SOLilaisuudessa on Marjan mielestä se, että saa olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa. Marja on ensimmäiseltä koulutukseltaan monivaiheompelija, mutta työ Valtion pukutehtaalla ei enää kiinnostanut, kun automatiikka korvasi ihmisen.

– Kun piti alkaa jutella tietokoneille, niin ajattelin, että tämä riittää minulle. Puhun mieluummin elävän ihmisen kanssa!

Ihmisten kanssa työskentelyssä on tietysti myös haasteensa. Kun alaisia tulee eri kulttuureista, ei yhteisiä pelisääntöjä voi ottaa itsestäänselvyytenä. Monelle alaiselle saattaa tulla yllätyksenä, että esimies onkin nainen. Samaten selkeät työajat ovat joskus aiheuttaneet päänvaivaa.

–Joskus joku saattaa ihmetellä, että mitä väliä, milloin tullaan töihin, kunhan työ tulee tehdyksi. Silloin pitää muistuttaa, että työajat ovat tämän talon tapa.

Kulttuurieroja ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Marja on ratkaissut epäselvyydet kirjoittamalla järjestyssäännöt selkeästi kaikkien näkyville, myös englanniksi. Silloin ei kummankaan osapuolen tarvitse arvailla, miten homma hoidetaan.

Marjan vapaa-aika kuluu neljän lapsen, 11 lapsenlapsen ja yhden lapsenlapsenlapsen kanssa peuhatessa.

– Pikkuisista saa pian muodostettua oman jalkapallojoukkueen, hän vitsailee.

Omalla mökillä puuhaaminen ja luonnossa liikkuminen yhdessä puolison kanssa ovat Marjalle rakkaita harrastuksia. Marjaämpärin tai kalastusvavan kanssa arjen huolet unohtuvat mukavasti.

TEKSTI: MAARET LAUNIS // KUVA: VAULA AUNOLA