”Kielitaito on avain urapolulle”

SOL palveluohjaaja Adil Khan sanoo, että työelämässä pärjätäkseen täytyy olla tavoitteita ja aitoa sitoutumisen halua. SOL tarjoaa hänen mukaansa monipuolisen urapolun – se vie eteenpäin, jos vain itse tekee lujasti töitä sen eteen.

SOL palveluohjaaja Adil Khanilla on ollut kiireinen, mutta antoisa aamu Viking Linen aluksella. Työt ovat sujuneet mallikkaasti ja työvoimaresurssit ovat olleet riittävät. Nopeatempoisen aamun jälkeen Adil Khan valmistautuu puhumaan SOL pääkonttorilla maahanmuuttajille suunnatussa työryhmän kokouksessa ja kerrottavaa on paljon.

– Melkein kirjaksi asti olisi näkökulmia ja ideoita, hän sanoo humoristisesti.

Suomessa on mukava asua ja tehdä töitä.

Adil Khan suhtautuu työhönsä kunnianhimoisesti ja määrätietoisesti. Kohdepäällikkö Sari Crnobreg sanoo, että Adil on hyvä esimerkki siitä, miten urapolulla voi edetä ja kannustaa muita työyhteisössä.

– Haluamme korostaa sitä, että monipuolisuus, työn kehittäminen ja siinä eteneminen sekä urapolku ovat asioita, joita SOL tarjoaa ja vaalii. Asiakaskunta ja työtehtävät laajenevat myös koko ajan ja työssään kouluttautuvat henkilöt ovat yrityksen merkittävä voimavara, Crnobreg lisää.

Adil Khan tuli Pakistanista Suomeen neljä vuotta sitten opiskelemaan.

– Sain opintoni päätökseen ja samalla heräsi ajatus, että voisin myös jäädä Suomeen pysyvästi ja luoda täällä työuraa. Suomessa on erittäin mukava tehdä töitä ja asua. SOL tarjoaa yhteistyöhaluisen ja rennon ilmapiirin sekä antaa puitteet urakehitykselle, hän sanoo.

SOLin palveluohjaaja Adil Khan ja kohdepäällikkö Sari Crnobreg totevat, että jos maahanmuuttajalla vain riittää motivaatiota ja työt hoituvat, niin uralla pääsee varmasti eteenpäin.

Tavoitteiden saavuttaminen motivoi

– On mielestäni tärkeää, että voi saavuttaa oman etenemisen tavoitteita. Urakehityksen tarjoava työnantaja saa myös näin motivoituneita sekä sitoutuneita työntekijöitä, jotka osaltaan kehittävät yritystoimintaa, hän linjaa.

Hän muistuttaa, että ilman kielitaitoa on Suomessa vaikea rakentaa uraa tai päästä kiinni yhteiskunnassa sosiaaliseen elämään.

– Maahanmuuttajilla on useimmiten helpointa luoda uraa kansainvälisissä yrityksissä ja etenkin televiestinnän tekniikan ja tietotekniikan aloilla, hän lisää.

Itseluottamusta ja rohkeutta

– Arvostan elämänlaatua ja siihen kuuluu työ, perhe, sosiaalinen elämä ja vapaa-aika. On myös tärkeää säilyttää muutoksissakin oma identiteettinsä, muistaa juurensa sekä esimerkiksi hengellinen arvomaailma, johon on kasvanut. Haluan korostaa hyvää itseluottamusta ja sitoutumista kaikkeen mitä tekee – se vie jo kummasti eteenpäin ja auttaa saavuttamaan tavoitteita, hän jatkaa.

SOL tarjoaa yhteistyöhaluisen ja rennon ilmapiirin sekä antaa puitteet urakehitykselle.

Adil Khan sanoo puhuvansa mielellään työn, työnlaadun ja asiakaspalvelun kehittämisestä SOLin maahanmuuttajille tarkoitetuissa kokouksissa tai seminaareissa.

– Vuorovaikutus on tärkeää ja maahanmuuttajat tarvitsevat tukipilareita – käytännön neuvoja ja kanssakäymistä arjen asioissa. Monikulttuurinen työyhteisö on rikkaus ja voimme oppia paljon toisiltamme. Urallaan edenneet maahanmuuttajat ovat hyvinä esimerkkeinä uusille työntekijöille – kaikki voi olla saavutettavissa, hän sanoo.

Vapaa-ajalla Adil Khan matkustaa mielellään, tutustuu uusiin kansoihin ja viettää aikaa perheen sekä ystävien parissa.

Uralla eteenpäin

– SOL PALVELUT tarjoaa hyvät etenemisen mahdollisuudet, jos itsellä vain on motivaatiota ja työt hoituvat hyvin. Periaatteessa vain taivas on rajana, summaa kohdepäällikkö Sari Crnobreg.

Hän toteaa, että maahanmuuttajilla on samat mahdollisuudet etenemiseen ja urapolkuun kuin kenellä tahansa henkilöstöstä. Uuden oppiminen ja työssä kehittyminen on koettu mielekkääksi sekä jatkuvan koulutuksen monimuotoisuus ylipäätään.

– Kohteissamme on jo paljon maahanmuuttajataustaisia palveluohjaajia, jotka opiskelevat suomea, jotta pääsisivät työssään eteenpäin. Monella on ennestään kova koulutus takana eli he ovat jo valmistuneet esimerkiksi Haaga Heliasta.

Crnobregin mukaan on erittäin tärkeää sitouttaa henkilöstö.

– He tulevat olemaan tulevaisuudessa suuri voimavara meille jo pelkästään koulutuksensa takia, hän sanoo.

Maahanmuuttajataustaisille työntekijöille järjestetään myös vaikuttamisen sekä työn kehittämisen mahdollisuuksia säännöllisesti pidettävissä kokouksissa.

Crnobreg kertoo edelleen, että palveluohjaaja Adil Khan oli ensimmäisessä kokouksessaan ja toi keskusteluun paljon uusia tuoreita näkökulmia.

– Löimme lukkoon seuraavan vuoden tavoitteita ja tärkein tällä hetkellä oleva projekti on se, että teemme opetusvideon, jotta maahanmuuttajan olisi helpompi ymmärtää kaikki lainsäädännön asiat. Video tehdään yhteistyössä muiden tahojen kanssa, jotta siitä tulisi mahdollisimman monipuolinen, Crnobreg kertoo.

TEKSTI: MIRKKA KORTELAINEN / KUVAT: ANTERO AALTONEN