– Havut ovat helppoja murtumaan pakkasella, puutarhuri Elina Salo sanoo. Tykkylumien poisto majoituskylien pihahavuista on enimmäkseen käsityötä. Taustalla SOLin palveluesimies Taneli Tontti lumenaurauksessa.

Vierumäellä tarvitaan moniosaamista

SOL huolehtii Vierumäen erilaisten kiinteistöjen, liikuntapaikkojen ja 300 hehtaarin kiinteistöhuollosta, energianhallinnasta, ulkoalueista, siivouksesta, puutarhahoidosta ja lisäksi muun muassa alueen postinjaosta ja yritysten mökkien emännöinnistä.

Suomen Urheiluopiston, Vierumäki Country Clubin sekä näiden tytäryhtiöiden ja kymmenen kiinteistöyhtiön kiinteistönhuolto Vierumäellä siirtyi viime heinäkuun lopulla SOLin hoidettavaksi. Kilpailutuksessa painotettiin hinnan ohella henkilöstön ammattitaitoa, energianhallintaa ja kalustoa.

Kiinteistöjä on lähes satatuhatta kerrosneliömetriä.

Suomen Urheiluopisto on maan suurin liikunta-alan oppilaitos. Koko alue käsittää 300 hehtaaria, ja ilman kahta täysimittaista golfkenttääkin 200 hehtaaria. Eri ikäisiä kiinteistöjä on lähes satatuhatta kerrosneliömetriä.

Alueella on paljon liikuntapaikkoja sekä ulkona että sisällä, majoitustiloja kurssimajoituspaikoista korkeatasoisiin huviloihin, ravintoloita, kahviloita ja yökerho keilaratoineen sekä kokous- ja toimistotiloja.

Vierumäen tiimin ja SOLin yhteistyö sujuu saumattomasti. Päärakennuksen portailla vasemmalta oikealle tekninen isännöitsijä Ilkka Kohonen, ympäristö- ja turvallisuusvastaava Tuuli Tukiainen, kiinteistöpäällikkö Jukka Oksanen ja liikuntapaikkapäällikkö Teppo Arifullen.

– Yhteistyö on alkanut hyvin. Ensimmäisenä syksynä alueen tunteminen on ollut pääosassa, mutta kenttätyö on toiminut hyvin. Kerroin jo tarjousvaiheessa, että ensimmäinen vuosi on mentävä, että näkee vuodenajat. Nyt ohjausryhmän kokouksissa on jo asetettu tavoitteet tulevaisuuden kehitystyölle, Vierumäen kiinteistöpäällikkö Jukka Oksanen kertoo.

SOLin sopimus on kolmevuotinen, ja siinä on kaksi optiovuotta. Kaikkiaan SOLilaisia työskentelee alueella parikymmentä.

– Myös siivous osallistuu kiinteistöhuoltoon. Ja kun on kiirettä, saamme helposti lisäresursseja paikan päälle, SOLin palvelupäällikkö Antti Ordning sanoo.

Kiinteistönhoitaja Jukka Lahtinen säätää vesijärjestelmää, jossa on kaksi uimahallia. Sähköisen huoltokirjan versiopäivitys tehtiin Vierumäellä samaan aikaan, kun kiinteistönhoito siirtyi SOLin hoidettavaksi. Niiden sisällön tuottaminen ja tarkistaminen on keskeinen osa päivittäistä kiinteistönhoitoa uimahalleissakin.

Monen alan ammattilaisia

Kiinteistöpalvelujen näkökulmasta Vierumäki on haastava kohde. Kiinteistöjen joukossa on esimerkiksi kahden kaukalon jäähalli, pallopeleihin ja yleisurheiluun sopiva urheiluhalli, suuri pallohalli ja Vierumäki Areena, jossa on muun ohella yhdeksän sulkapallokenttää ja jousiammunnan suorituspaikat. Vierumäkihallissa taas on kuusi tenniskenttää ja golfin talviharjoittelualue. Uimahallissa on sekä 25-metrinen kuntoallas että virkistysallasosasto.

– Kiinteistönhoito meillä edellyttää ammattitaitoa ja omistautuneisuutta. Ammattitaitoinen huoltomies sitoutuu kohteeseensa, kiinteistöpäällikkö Jukka Oksanen määrittelee.

Palveluvastaava Taneli Tontti tarkastaa urheiluhallin led-valaistuksen. Kattokorkeus hallissa on 27 metriä.

Urheiluopistolla tarvitaan monen ammatin osaajia. SOLin kautta Vierumäellä työskentelee mökkiemäntiä, puhdistuspalvelujen ammattilaisia, kiinteistönhoitajia, uimahallin hoitaja, autonkuljettaja, sähköasentaja, putkiasentaja, puutarhuri…

– Kiinteistöhuollossa kaikki osallistuvat päivystysrinkiin, joten he kaikki osaavat toistensa tehtäviä. Vain sähkö- ja putkiasentajan työt ovat sellaisia, jotka asentajan on tehtävä, Ari Lehikoinen sanoo.

Yksi moniosaajista on autonkuljettaja Tero Kuula, jonka vastuulla ovat alueen sisäiset kuljetukset. SOLin pakettiautolla hän hoitaa sisäisen postin ja pakettien jakelun sekä kalustekuljetukset mökkikyliin.

– Alue on päästä päähän yli kaksi kilometriä, ja päivittäinen ajomäärä on 25-30 kilometriä, Kuula sanoo.

Hänen vastuullaan ovat myös kuljetuskaluston huollot ja katsastukset, ja tietenkin osallistuminen kiinteistöhuollon päivystykseen.

Palveluvastaava Tero Kuulan kuljetusreiteistä urheiluopiston alueella kertyy SOLin auton mittariin päivittäin 25-30 kilometriä.

Puutarhurille riittää töitä talvellakin

SOLin kiinteistönhoidon palvelusopimukseen kuuluu rakennusten ohella kaikkien ulkoalueiden hoito. Golfkentillä ja ulkoliikuntapaikoilla on omat hoitajansa, mutta SOLin väki tekee yhteistyötä liikuntapaikkapäällikkö Teppo Arifullenin johdolla toimivien liikuntapaikkojen hoitajien kanssa sisäliikuntapaikkojen ylläpidossa.

Talvella ulkoalueiden hoito tarkoittaa varsinkin lumitöitä ja liukkauden torjuntaa. Kunnan vastuulla olevien pääväylien aurausta lukuun ottamatta SOL hoitaa kaikki kiinteistökohtaiset lumityöt. Suuri osa niistä tehdään hartiavoimin. Kesällä lumikola vaihtuu ruohonleikkuriin.

– Täällä on merkillepantavaa, että työnnettävän leikkurin alueita ja siimatyötä on paljon, puutarhuri Elina Salo sanoo.

Koko urheiluopiston alue on puistomaista, joten kesäkukkien, perennojen ja pensaiden istutusalueita riittää. Mökkikylissä leikattavan nurmikon alue saattaa yhtä mökkiä kohden olla hyvinkin pieni, mutta kohteet sijaitsevat pirstaleisesti laajalla alueella.

Mökkiemäntä Piia Turpeinen varustaa yritysten huvilat vaihtuvien vieraiden mukaisiksi.

– Olen ollut 27 vuotta puutarha-alalla, mutta täällä tulin aivan uuteen maailmaan, aiemmin Lahden kaupungille työskennellyt Salo sanoo.

Puutarhurin työ jaksottuu vuodenaikojen mukaan. Syksyllä tehdään perennojen alasleikkaukset ja syysistutukset, talven lumitöiden ohella suunnitellaan kesän töitä ja keväällä alkavat kesäkukkien istutukset. Mäntykankaalla sijaitsevalla alueella kiveysten puhtaanapito neulasista on oleellinen osa maiseman kunnossapitoa.

Asiakkaita monessa portaassa

SOLin mökkiemäntä Piia Turpeinen on työskennellyt Vierumäellä jo yli 20 vuotta. Työssä ei tylsää päivää näe.

– Asiakkaat ja työkaverit vaihtuvat päivittäin. Emäntätyö kuuluu isojen yritysten mökkeihin, joita on yli 50. Asiakaspalvelu korostuu, ja hymy kuuluu työhön, Turpeinen heläyttää.

Mökkiemännän vastuulla on, että yritysten huviloissa virvokkeet ja varusteet ovat käytössä palvelusopimuksen mukaisesti.

– Asiakkailla on erilaisia paketteja. Vieraiden mukaan vaihtuvat tarvittavat varusteet, kuten lisävuoteet.

SOLin palveluesimies Taneli Tontti sanoo SOLilla olevan urheiluopistolla asiakkaita monessa portaassa.

– Esimerkiksi yksi meidän asiakkaamme on Vierumäki Infra, joka tuottaa tukipalveluja alueen ravintoloille, jotka taas tuottavat palveluja asiakasyrityksilleen ja näiden eri yritysten vieraat ovat kaikki myös meidän asiakkaitamme, Tontti sanoo.

Vierumäki on SOLille lippulaivakohde, sillä laajan asiakaskunnan joukossa on poikkeuksellisen paljon suurten organisaatioiden ja yritysten päättäjiä.

– Pari kertaa kuukaudessa joku soittaa ja kysyy, miten SOLin kanssa on mennyt, Jukka Oksanen vahvistaa.

MM-hiihtojen kisakylä Vierumäellä

Vierumäki toimii Lahden MM-hiihtojen kisakylänä helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa. Suuria tapahtumia on muutenkin paljon, kymmenkunta vuodessa. Vierumäellä hiihdetään Suomen mestaruuksista, maastojuoksut ja golfin Challenge Tour ovat myös isoja tapahtumia. Lisäksi siellä järjestetään isojen yritysten omia tapahtumia.

– Tapahtumiin liittyvä yhteistyö SOLin kanssa sovitaan tapauskohtaisesti, koska niitä on vaikea määritellä sopimuksessa etukäteen, Jukka Oksanen sanoo.

Teksti Juha Peltonen Kuvat Antero Aaltonen

SOL Toimitilapalvelut 

SOL Kiinteistöpalvelut 

SOL Siivouspalvelut 

Vierumäki