- Opinnot suoritettiin joustavasti työn ohella ja voin reilusti sanoa olevani ylpeä meidän osaamisesta, kiiteistöpalvelun esimies Petri Hartikainen (oik.) toteaa. Vierellään putkiasentajan tutkinnon suorittanut Joonas Lammasniemi.

Taitajat Tampereella

Kiinteistöhuollon ammattilaiset kartuttivat osaamistaan. – Moni suoritti jo toisen ammattitutkinnon ja meillä on nyt putki- ja sähkömiehiä omasta takaa. Systeemi on sujuva ja kustannustehokas sekä asiakkaalle että meille, SOLilainen Petri Hartikainen hymyilee.

Uuden palvelukonseptin kehitys aloitettiin noin kuusi vuotta sitten. Talotekniikan erikoisammattitutkinnon ja isännöitsijätutkinnon suorittanut SOLin kiinteistöpalvelun esimies Petri Hartikainen oli ollut silloin talossa pari vuotta.

Asiakkaille ja meille syntyy säästöä monin tavoin.

Erityisosaamista vaativiin tilauksiin voidaan reagoida selvästi nopeammin kuin ennen. SOLilaiset erikoisalojen ammattilaiset tekevät normaaleja huoltomiehen töitä silloin, kun heillä ei ole oman erikoisalansa töitä.

Oma väki opiskelemaan

Uudistus alkoi panostamalla henkilökunnan lisäkoulutukseen. Useimmilla SOLilaisilla oli jo ennestään takataskussaan jokin kiinteistöhuoltoon liittyvä tutkinto ja nyt he lähtivät opiskelemaan erikoisosaamista vaativien alueiden ammattitutkintoja.

– Nyt meillä on muun muassa omat putki- ja sähkömiehet. Oppisopimusopinnot räätälöitiin yhteistyössä Valkeakosken ammattiopiston kanssa henkilökohtaisesti kunkin työntekijän aiempia opintoja ja työkokemusta hyödyntäen. Tutkinnon saattoi suorittaa työn ohella.

Opintourakka sujui kaikilta hyvin ja uusia ammattilaisia valmistui.

– Tänä päivänä voinkin reilusti sanoa olevani ylpeä siitä, että meiltä löytyy osaamista moneen.

Hartikainen painottaa, että uuden palveluratkaisun tukipilari on ehdottomasti omat osaavat työntekijät.

– Toki vieläkin on joitakin tehtäviä, joissa käytämme alihankkijoita, mutta niiden osuus väheni olennaisesti.

Monenlaista säästöä

Kiinteistöalan konkari kehuu uuden systeemin olevan hyvin kustannustehokas.

– Asiakkaille ja meille syntyy säästöä monin tavoin. Asiakkaamme myös pitävät siitä, että saavat vain yhden laskun hyväksyttäväksi ja riittää, että he pitävät yhteyttä omaan yhteyshenkilöönsä eikä heidän tarvitse soitella eri alojen alihankkijoille.

Tyytyväisyys näkyy Tampereella tilauskannassa.

– Viimeiset vuodet ovat menneet hyvin. Olemme voittaneet asiakkaiden luottamuksen ja saaneet uusia kumppaneita. Eikä meiltä esimerkiksi viime vuonna poistunut yhtään asiakasta, vaikka alalla palvelut kilpailutetaankin yleensä säännöllisin väliajoin.

Palveluvalikoimaan kuuluvat nyt yhtä lailla erilaiset korjaukset ja remontit kuin vihertyötkin.

– Pyrimme siihen, että asiakas voi jättää kaikki kiinteistöhoitoon liittyvät asiat meidän huoleksemme. Jos emme itse hallitse jotain tehtävää, niin etsimme sopivan tekijän. Mottomme on, että teemme aivan mitä vaan, hän nauraa.

Marko Helin haravan varressa, kesätyön-tekijä Mikael Lammasniemi ruohon­leikkurilla ja Theodorus Dekker taustalla.

Toimitusajat lyhentyivät

Uusi toimintamalli antaa myös tilaisuuden nopeaan reagointiin.

– Esimerkiksi, kun asiakas tilaa meiltä puunkaadon, voin heti sopia hänen kanssaan, milloin se tehdään, koska teemme työn itse. Aiemmin olisin joutunut pyytämään tarjouksen viherrakentamisfirmasta, ja jonkun sieltä olisi pitänyt piipahtaa paikan päällä arvioimassa tilanne ennen kuin asiasta olisi voitu edes sopia. Lisäksi työn onnistumista olisi pitänyt vielä valvoa. Monta aikaa vievää vaihetta jäi siis pois, Hartikainen toteaa tyytyväisenä.

Pystymme nyt myös reagoimaan nopeammin.

SOLilaiset erikoisalojen ammattilaiset tekevät normaaleja huoltomiehen töitä silloin, kun heillä ei ole oman alansa töitä.

– Olemme organisoineet asiat niin, että he tekevät hieman keveämpiä vuoroa kuin muut, jotta pääsevät helposti tarvittaessa irrottautumaan omiin tehtäviinsä.

Kiinteistöhuollon parhaana käyntikorttina Petri pitää siistiä pihaa.

– Päivittäisistä hommistamme pihatyöt ovat varmaan se näkyvin, ja asiakkaat arvostavat ulkoalueiden hyvää hoitoa. Heille ja samoin meille parasta mainosta on se, että piha on paremmassa kunnossa kuin naapurikiinteistön, hän nauraa.

Teksti: Vaula Aunola ja kuvat: Mika Mäki