Kaupungin kiinteistöntyönjohtaja Timo Konsti on vastannut kaupungin kiinteistöjen hoidosta jo kuuden vuoden ajan. Taustalta löytyy vankkaa käytännön osaamista. – Olen työskennellyt huoltomiehenä 24 vuotta ja automaatiopuoleltakin on kokemusta 2,5 vuotta, joten tunnen myös sen alueen.

Savonlinnan kaupunki ostaa kiinteistöhuoltoa

SOL huolehtii Savonlinnassa monen koulun ja päiväkodin kiinteistöhuollosta. - Ammattitaitoinen kumppani tuo toimintaan kustannustehokkuutta, kiinteistötyönjohtaja Timo Konsti toteaa

Vielä viisi vuotta sitten Savonlinnan kaupunki huolehti itse kiinteistöistään. Lähdimme kuitenkin hakemaan ammattimaisesti toimivien kiinteistöhuoltoyritysten kautta parempaa kustannustehokkuutta, Savonlinnan kaupungin kiinteistötyönjohtaja Timo Konsti kertoo.
Kaupungin organisaatiossa kiinteistöjen hoito kuuluu kaupungintalolla operoivalle Tekniselle toimialalle ja siellä Toimitilapalveluihin, jossa käytännön toiminnasta Konsti vastaa.
– Toimitilapalvelut huolehtivat kaupungin kiinteistöistä ja niiden ylläpidosta, korjauksista, huollosta ja vuokrauksesta, hän kuvailee.

Työntekijät ovat kokeneita ammattilaisia ja olemme saaneet paljon hyvää palautetta.

Viime vuonna järjestetyssä avoimessa kilpailutuksessa SOL sai hoidettavakseen mittavan kokonaisuuden, noin 60 prosenttia kaupungin kiinteistöistä.
– SOLin kohteet ovat haastavia, pääasiassa kouluja ja päiväkoteja, kirjasto, uimahalli sekä terveyskeskus. SOL sai uusiin kohteisiimme erittäin kokeneita ja ammattitaitoisia henkilöitä, Konsti sanoo.

Konstin yhteistyökumppani on SOLin palveluesimies Esa Paukku. Miehet tulevat erinomaisesti toimeen keskenään. Kummallakin on pitkä, kymmenien vuosien työkokemus alalta ja Savonlinnan alueelta. Paukku sanookin, että yhteispeliä helpottaa se, että ”puhumme samaa kieltä”.
– Savonlinnan kaupunki onkin ollut hyvin tyytyväinen SOLiin, Konsti kiittää.

Tarkat vaatimukset tekijöille

Kiinteistöhuollon kilpailutuksessa SOLin työntekijöille ja esimiehille asetettiin tarkat vaatimukset.
– Kiinteistönhoitotehtäviä suorittavilla henkilöillä on oltava suoritettuna kiinteistöpalvelujen ammattitutkinto ja vähintään viiden vuoden työkokemus vastaavista kiinteistöhoitotehtävistä, tai vaihtoehtoisesti vähintään 10 vuoden työkokemus vastaavanlaisista kiinteistöhoitotehtävistä, Konsti luettelee.

SOL hoitaa liki kuusikymmentä prosenttia Savonlinnan kaupungin kiinteistöistä.

– Työstä vastaavalla työnjohtajalla tulee olla kiinteistöhuoltoalan koulutus sekä työkokemusta kiinteistöhuoltoalan työnjohtotehtävistä vähintään viisi vuotta, tai vaihtoehtoisesti kokemusta kiinteistöhuoltoalan työnjohtotehtävistä vähintään viisitoista vuotta.
Savonlinnassa kiinteistöhuollon tehtäviin kuuluvat ulkoalueet, joitakin sisätöitä, lämmitykset, ilmastoinnit sekä päivystys. Tehtäviin valikoitui kokenutta väkeä ja se on osaltaan vaikuttanut Konstin mukaan siihen, että yhteistyö on lähtenyt niin hyvin liikkeelle.

– SOLilaiset ovat erittäin päteviä ammattilaisia, jotka tuntevat hyvin kiinteistöt. Olen ollut itse suoraan yhteydessä palveluvastaaviin ja hekin ovat aika paljon yhteydessä suoraan minuun. Alkuvaiheessa yhteydenpito onkin tärkeää, kunnes työt lähtevät rullaamaan hyvin.
Kiinteistöhuoltoyhtiön vaihtaminen keskellä talvea on Konstin mukaan haasteellista, mutta onneksi kulunut talvikausi oli kohtuullisen helppo ja tammikuu vähäluminen.

– Uimahallin uusi puhdistus-robotti on tehokas työ­kaveri, SOLin palveluvastaava Teijo Lehikoinen kehuu.

– Palveluvastaavat ehtivät hyvin tutustua kiinteistöihin, alueisiin, henkilökuntaan ja työtehtäviin. Työt ovat lähteneet erittäin hyvin liikkeelle ja olemme saaneet paljon hyvää palautetta kiinteistöiltä. Se mitä kilpailutuksen palvelupyynnössä tarkasti esitettiin, siihen huutoon on hyvin vastattu. SOLin palveluvastaavat ovat saaneet selvästi hyvän asiakaspalvelukoulutuksen. On mennyt melkein ”pelottavan hyvin”, hän naurahtaa.

SOL sai haastavia kohteita

Runsaimmin palautetta kiinteistöhuollosta tulee lumitöistä. Haastavimpia työkohteita ovat koulut, joissa seurataan tarkasti töiden suorittamista.

– Isot koulut, joissa on monta sataa oppilasta, ovat kaikkein vaativimpia kiinteistöjä huollon kannalta, Konsti kuvailee.

– Vaikka jokaisen pitäisi tietää, että täällä pohjoisessa sataa lunta joka vuosi, niin aina se tuntuu yllättävän. Huollossa päteekin se, että jos kaikki menee hyvin niin mitään ei kuulu, mutta jos ei mene niin siitä kyllä kuulee. Nyt on kuulunut pelkkää hyvää ja minulla onkin tavoitteena huolehtia, että palaute menee myös suoraan aina palveluvastaavalle saakka, Konsti sanoo.

Hän on yhteydessä SOLin väkeen lähes päivittäin. Yleensä yhteydenotot liittyvät kiinteistöiltä tuleviin pieniin palvelupyyntöihin.

– Yhteistyön alkuvaiheessa katsotaan miten työt lähtevät käyntiin ja toiminnat muovautuvat. Tavoitteena on löytää yhdessä se linja, jolla asioita lähdetään viemään eteenpäin. Olemme käyneet asiat perusteellisesti läpi, joten kumpikin osapuoli tietää tarkasti mitä odotetaan.

Asiakastyytyväisyyspalavereita järjestetään noin kerran kuukaudessa ja niissä tarkastellaan toimintaa laajemmin.

Asiakaspalvelu on ykkösasia

SOLin Savonlinnan toimistossa Simasalonkadulla tapaan tyytyväisen oloisen palveluesimies Esa Paukun. Yhteistyö kaupungin kanssa on lähtenyt mainiosti liikkeelle.

– Olemme saaneet asiakkaalta hyvän tuen ja kiinteistöhuolto on käynnistynyt hyvin. Asiakaspalveluhenkisyys onkin meillä ykkösasia ja se on sisäistetty hienosti henkilökunnan keskuudessa. Hyvät henkilösuhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä, Paukku sanoo.

Savonlinnan kaupungin kanssa tehtävä kiinteistöhuoltopalvelu tuo SOLille uudenlaista näkyvyyttä. Koulut, päiväkodit ja muut julkiset kiinteistöt kiinnostavat kaikkia kaupunkilaisia.

– Alkuvuosi on mennyt mukavasti, olemme saaneet opiskella uusia kuvioita ja oppineet tuntemaan uutta asiakasta ja toimimaan erilaisessa toimintaympäristössä. Tähän saakka olemme keskittyneet lähinnä asuin- ja liikekiinteistöjen huoltotehtäviin, Paukku kuvailee.

Leuto talvi helpotti uusiin töihin tutustumisessa, vaikka toki SOLissa oli varauduttu talveen. Kiinteistöhuoltotöiden käynnistymistä helpotti myös se, että tehtäviin onnistuttiin rekrytoimaan oikeat henkilöt.

– Pyrimme myös olemaan ajan hermolla ja huolehtimaan jatkuvasta koulutuksesta. Tälläkin alalla tekniikan merkitys kasvaa ja viime vuonna valmistuneissa kiinteistöissä oleva tekniikka on aivan huippuluokkaa. Se helpottaa työtä, kun voi luottaa, että tekniikka toimii.

www.savonlinna.fi

Teksti ja kuvat Kari Martiala