– Ensin tein kiinteistöhommia kakkostyönä, mutta se vei mennessään, Mika Timonen sanoo.

Palkittu vahtimestari tykkää työn monipuolisuudesta

Kariston Palvelukeskuksessa Lahdessa toimii Kariston koulu, päiväkoti, hammashoitola ja seurakunnan kerhoja. – Yksikään työpäivä ei ole samanlainen, SOLilainen vahtimestari Mika Timonen toteaa hymyillen.

ariston Palvelukeskuksen vahtimestarista Mika Timosesta on tullut muutamassa kuukaudessa työssään niin suosittu, että koulun henkilökunta päätti palkita hänet Vuoden Vahtimestarin kunniakirjalla.

Lapsille on tärkeää, että läsnä on erilaisia aikuisia.

– Vahtimestarin tavoitettavuus on tosi tärkeää. On helpottavaa tietää, että henkilö on aina paikalla, kun täällä on toiminta käynnissä, Kariston koulun rehtori Tiina Marttinen sanoo.

– Vahtimestarin tavoitettavuus on tosi tärkeää. On helpottavaa tietää, että henkilö on aina paikalla, kun täällä on toiminta käynnissä, Kariston koulun rehtori Tiina Marttinen sanoo.

Vahtimestarin työhön palvelukeskuksessa kuuluu ulkoalueiden puhtaanapitoa, lumitöitä ja liukkauden torjuntaa, sisätiloissa kiinteistön kunnossapitoon liittyviä tehtäviä. Tärkeässä roolissa on myös liikuntasalin iltakäyttäjien sekä hammashoitolan asiakkaiden ja seurakunnan kerhotiloissa kävijöiden opastus. Koulussa vahtimestari hoitaa luokkien järjestelyt oppitunteja ja koulun erilaisia tilaisuuksia varten.

Koulun henkilökunnan antamassa kunniakirjassa on lueteltu tehtäviä, joiden perusteella palkinto on myönnetty. Listassa on yli 40 työtehtävää edellä mainittujen perustehtävien lisäksi; sellaisia kuin ”linja-autolippujen lataaminen”, ”aamukahviseurana oleminen” ja ”pallojen katolta noutaminen”.

Kiinteistönhoito vei mennessään

43-vuotias Timonen on ollut aiemmin Keravan kaupungilla katujen kunnossapidossa ja Lahdessa Iskun tehtailla.

– Ensin tein kiinteistöhommia kakkostyönä, mutta se vei mennessään.

Timonen aloitti SOLilla viime lokakuun alusta, jolloin Kariston Palvelukeskuksen kiinteistöpalvelut siirtyivät kilpailutuksen kautta SOLille. Lahden Tilakeskuksen hallinnoimista kiinteistöistä SOL tuottaa vahtimestaripalvelut myös viiteen muuhun kohteeseen.

Mika Timonen on kohteessa ainoa SOLin työntekijä ja työskentelee kohteessa päivittäin.

– Työn kannalta on hyvä olla pysyvästi samassa kohteessa. Silloin opettajat tavoittavat aina tarvittaessa, Timonen sanoo.

Kariston koulun rehtori Tiina Marttinen on samaa mieltä.

– Tavoitettavuus on tosi tärkeää, koska tarve voi tulla mihin aikaan vain. On helpottavaa tietää, että henkilö on aina paikalla, kun täällä on toiminta käynnissä, Tiina Marttinen sanoo.

Kun koululle saapuu esimerkiksi kirjatoimitus, lasti saadaan heti purettua ja tavarat oikeille paikoilleen. Vahtimestari tarttuu toimeen myös, jos jotakin menee rikki.

Vahtimestari on kasvattaja

Kouluyhteisössä vahtimestarilla on myös kasvatuksellinen rooli.

– Meillä on periaatteena, että kaikki talon aikuiset kasvattavat. Lapsille on tärkeää, että on erilaisia aikuisia. Mika tulee toimeen lasten kanssa. Lapset ovat esimerkiksi piirtäneet hänelle ja käyvät juttelemassa, isommille pojille hän saattaa antaa vinkkejä ruuvausprojekteihin, rehtori Marttinen kertoo.

Mika Timonen sanoo koululaisten tunnistavan vahtimestarinsa ruokakaupassakin.

– Lapset ovat kyllä ottaneet omakseen, ja tykkään työskennellä heidän kanssaan, Timonen sanoo.

Vahtimestarille tulevat tutuiksi myös lasten vanhemmat. Päiväkotilapset ja joskus pienimmät koululaisetkin tulevat palvelukeskukseen vanhempien kyydissä. Koti- ja kouluyhdistyksellä on tapahtumia iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin vahtimestari on mukana myyjäisten tai ulkoilutapahtumien järjestelyissä.

Rekrytoinnit tärkeitä asiakastyytyväisyydelle

SOLin Lahden alueen palvelupäällikkö Ari Lehikoinen sanoo kiinteistöpalveluiden kohdalla olevan harvinaista, että työntekijä on koko ajan samassa kohteessa.

– Normaalisti huoltomiehillä on useita kohteita. Itsekin palvelualan ihmisenä pidän tärkeänä, että tilaaja saa sellaisen palvelun, jonka on tilannut, Lehikoinen sanoo.

Hän korostaa rekrytointien merkitystä asiakastyytyväisyydelle.

– Tässä niin kuin muissakin vahtimestarikohteissamme rekrytointi on onnistunut. Pidän Mikan tavasta tehdä työtä, Ari Lehikoinen kehuu.

Palvelukeskuksen väeltä tulleen kunniakirjan lisäksi vahtimestari Timonen sai vuodenvaihteessa pienen huomionosoituksen myös työnantajalta.

– Kehuttu on sitäkin enemmän, Ari Lehikoinen sanoo.

Lahden Tilakeskus osti SOLilta 29 kohteen kiinteistönhoidon

SOLin kiinteistöpalvelujen piiriin tuli viime vuoden lopulla 29 uutta kohdetta Lahden Tilakeskukselta. Lahden Ahtialan alueen päiväkotien ja koulujen kiinteistönhoito siirtyi SOLille lokakuun alusta, ja Mukkulan päiväkoteja ja kouluja koskeva sopimus tuli voimaan joulukuun alusta.

– Sopimus kattaa kouluilla on normaalin päivittäisen kiinteistönhuollon lisäksi vahtimestaripalvelut, mikä merkitsi kuuden uuden vahtimestarin rekrytointia, palvelupäällikkö Ari Lehikoinen kertoo.

Käydyssä kilpailutuksessa pisteytys perustui hinta- ja laatukriteereihin, joissa myös henkilöstön osaaminen oli pisteytetty.

Lahden Tilakeskus

SOL Kiinteistöpalvelut

teksti: Juha Peltonen kuvat: Antero Aaltonen, Vaula Aunola, Ari Lehikoinen