– Meille tärkeintä on palvelujen kokonaisvaltainen manageeraus niin, että on yksi toimija, jonka kanssa asioita voidaan käydä läpi ja parantaa esimerkiksi kustannustehokkuutta, Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto sanoo.

Ortonilla palvellaan 24/7

Toiminta sairaalaympäristössä edellyttää erityisosaamista. Invalidisäätiö Ortonin ja SOLin yhteistyössä kiinteistöhuolto- ja turvallisuuspalvelut täydentävät kustannustehokkaasti toisiaan.

SOL on hoitanut Invalidisäätiö Ortonin kiinteistöhuoltoa Helsingin Ruskeasuolla jo yli 15 vuoden ajan. Kohta viisi vuotta palvelusopimukseen ovat kuuluneet myös sairaala-alueen ilta- ja yöaikaiset turvallisuuspalvelut. Tällainen palvelukokonaisuus takaa asiakkaalle ympärivuorokautisen läsnäolon kohteessa.

Pitkäaikainen yhteistyö ja henkilöstön vähäinen vaihtuvuus ovat sairaalalle turvallisuustekijöitä.

– Kun kiinteistöhuollon työaika päättyy alkuillasta, turvapuolella tullaan töihin. Jos sen jälkeen ilmenee jokin ongelma talotekniikassa, vartiointitehtävissä oleva henkilö voi kuvan välityksellä kysyä neuvoa SOLin päivystyksestä. Sieltä asia voidaan korjata etäohjauksella tai lähettää apua paikalle, Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto kuvailee.

Myös palvelujohtaja Mari Suomalainen SOLista kehuu kiinteistöhuollon ja vartioinnin synergiaa.

– Meillä on aika paljon ”silmiä” kohteessa kellon ympäri huomioimaan asioita sekä kiinteistön kuntoon että turvallisuuteen liittyen. Nämä kaksi osa-aluetta auttavat toisiaan välittämällä tietoa akuuteista tilanteista, vaikka ne eivät kuuluisi omalle osaamisalueelle.
Asiakkaan näkökulmasta asiointi yhden toimijan kanssa on helpompaa kuin monen.

– Meille tärkeintä on palvelujen kokonaisvaltainen manageeraus niin; että on yksi toimija, jonka kanssa asioita voidaan käydä läpi palavereissa ja parantaa esimerkiksi kustannustehokkuutta, Kannisto sanoo.

Vartijan toimenkuva kehittyy

Ortonin palvelusopimus SOLin kanssa käsittää kaiken talotekniikan, huollon ja ulkoalueiden kunnossapidon sekä yöaikaisen vartioinnin. Potilasturvallisuudesta öisin vastaava vartija tekee muutakin kuin suoraan vartiointiin liittyviä tehtäviä.

– Alueella on kolme asuinkiinteistöä, joiden avainten hallinta ja tarvittaessa ovien aukaisut hoitaa yöpäivystäjä. Hänen toiminta-aikanaan sairaalaan tulee myös tavaralähetyksiä, jolloin vartija toimii käytännössä aulavahtimestarina. Tehtävä on painottumassa aulapalvelujen suuntaan. Asiakaspalvelu korostuu jatkossa, Jari Kannisto kertoo.

Hän korostaa sekä kiinteistönhuollon että vartioinnin edellyttävän hyvää perehtyneisyyttä toimintaan sairaalaympäristössä.
– Ammattitaitovaade on korkeampi kuin normikohteessa. Se on tässä selkeä erityispiirre.

Pitkäaikainen yhteistyö ja henkilöstön vähäinen vaihtuvuus ovat sairaalalle turvallisuustekijöitä.

– Meillä kiinteistöhuollossa yli 15 vuotta sitten aloittaneet henkilöt ovat edelleen SOLin palveluksessa. Se takaa hyvän varahenkilöjärjestelmän loma-aikoinakin, koska he tuntevat kohteen valmiiksi. Se on meille erinomainen asia, Kannisto kiittelee.

Tulossa on iso remontti

Ortonin sairaala-alueella SOLin turvapalvelujen piirissä on kaikkiaan kuusi kiinteistöä. Päärakennuksena on 30 000 kerrosneliömetrin kokoinen sairaala, mutta alueella on asuinkiinteistöjen ohella myös kuntoutuksen ja ammattiopiston toimintoja sekä apuvälineitä ja proteeseja valmistava tuotantolaitos.

Monessa toimipisteessä Uudellamaalla toimivalle Keskuspuiston ammattiopistolle valmistuu uusi oppilaitos Leppävaaraan, jonne opiston toiminnot muuttavat Ruskeasuolta.

– Ensi vuonna saneeraamme päärakennuksessa kaksi siipikokonaisuutta, yhteensä viisi tuhatta neliömetriä, muuhun käyttöön, Jari Kannisto kertoo.

Aiemmin Invalidisäätiö Ortonin pääkiinteistö on ollut kokonaan säätiön omilla toimijoilla, mutta jo nyt sinne on tullut ulkopuolisia vuokralaisia.

– Toimintoja mukautetaan siihen, että talossa on erilaisia terveydenhuollon toimijoita. Tavoitteena on luoda uudenlainen terveyden ja hyvinvoinnin keskus Orton Terveyspuisto, josta asiakas saa monipuolisia palveluja saman katon alta.

Yksi kehitysprojekti liittyy koko Ortonin alueen jätehuoltoon, joka suunnitellaan uuden jätelainsäädännön mukaiseksi.

– Siinä on SOLin asiantuntemus mukana. Sairaalassa syntyy kaikkia jätetyyppejä, myös kudosjätteitä. Jätehuollon kehitysprojekti kattaa kaiken alueelle tulevan ja täältä poistuvan tavaran, Kannisto kertoo.

Orton

SOL Turvallisuuspalvelut

SOL Kiinteistöpalvelut

teksti: Juha Peltonen
kuvat: Timo Porthan