– Teoriat olen opiskellut itsenäisesti verkossa ja näyttöissä sitten käytännössä näytän sen, minkä jo muutenkin osaan, Mari kertoo.

”Aina löytyy uutta näkökulmaa omiin töihin”

Rovaniemeläisen esimiehen Mari Erkkilän tähtäimessä on jälleen uusi tutkinto. –Se on positiivinen juttu, että työnantaja kouluttaa ja kannustaa opiskelemaan, kun itsellä vaan intoa ja mielenkiintoa riittää, hän hymyilee. Erikoisammattitutkinnon voi suorittaa myös ilman lähiopetusjaksoja, itsenäisesti työskennellen.

Tänä syksynä SOLilainen esimies Mari Erkkilä aloitti vajaan vuoden kestävän urakoinnin puhtaus- ja kiinteistöalan erikoisammattitutkinto eteen.

– Mietin ensin siivousteknikon tutkinnon suorittamista, mutta tämä tutkinto on vielä monipuolisempi ja siksi innostuin siitä.

Puhtaus- ja kiinteistöalan erikoisammattitutkinnossa perehdytään sekä kiinteistö- että puhtausalan palveluiden kehittämiseen ja johtamiseen.

– Valinnaiseksi aineeksi otin monipalveluiden johtamisen, koska työni kattaa jo nyt toimitilapalvelujen lisäksi myös joitakin turva-alan kohteita. Ja moniosaaminen on tätä päivää.

Ei päivääkää koulunpenkillä

Amiedun Marille räätälöimät itsenäiseen työskentelyyn pohjaavat opinnot sisältävät sekä verkossa tehtäviä teoriaopintoja, että näyttöjä, jotka järjestetään työpaikalla.

– Lähiopetusjaksoja niihin ei sisälly ollenkaan vaan teoriat olen opiskellut itsenäisesti verkossa ja näyttöissä sitten käytännössä näytän sen, minkä jo muutenkin osaan. Systeemi on silti aika tiukka, mutta joustava ja minulla on hyötyä aiemmista opinnoista. Ja tarvittaessa saan tukea opintojen ohjaajalta Elina Jaloselta Amiedusta.

Kokeneelle opiskelijalle nämä opinnot tuskin tuottavat ongelmia, ja valmistujaisia juhlitaan jo ensi keväänä.

– Se on tavoite. Ja ainakin toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, vaikka noista edellisistä opinnoista onkin jo kulunut pari vuotta. Varsinkin kirjallisissa töissä on aina se aloittamisen vaiva, mutta kyllä se siitä sujuu, kun vauhtiin pääsee, Mari nauraa ja lisää, että vapaa-aikaa joutuu kyllä vähän uhraamaan.

Näin tuntityöntekijästä tuli esimies

Tullessaan SOLiin töihin Marilla oli pukuompelijan tutkinto suoritettuna.

– Siltä alalta vaan ei löytynyt töitä ja tutulta sitten kuulin, että SOLissa olisi paikka auki ja sain sen. Alkuun tein töitä vain muutaman tunnin päivässä, mutta aika pian järjestyi kokopäivätyö.

SOLin koulutuksista olen käynyt melkein kaikki, mitä on ollut tarjolla.

– Työn ohella olen sitten suorittanut laitoshuoltajan tutkinnon ja SOLin koulutuksista olen käynyt melkein kaikki, mitä on ollut tarjolla ja lisäksi muun muassa työnohjaaja- ja tutorkoulutukset.

Esimiehen paikan Mari sai neljä vuotta sitten, sitä ennen hän oli sijaistanut esimiehiä ja toiminut palveluohjaajana.

– Siihen aikaan aloitin myös markkinointialan tradenomiopinnot ja niistäkin puuttuu enää vaan lopputyö, joka jäi silloin pari vuotta sitten vähän roikkumaan, kun tytär syntyi. Nämä opinnot on nyt tarkoitus hoitaa samaan putkeen. Opinnoista voin nyt jo hyödyntää esimerkiksi työoikeuden suorituksia.

Aikaansaava nainen on ollut talossa jo yli 11 vuotta.

– Viihtynythän minä olen, en kai minä muuten täällä niin pitkään olisi ollut.

– Se on positiivinen juttu, että työnantaja kouluttaa ja kannustaa opiskelemaan, kun itsellä vaan intoa ja mielenkiintoa riittää. Ja onhan siitä hyötyä työnantajallekin.

”Ikuisella opiskelijalla” on suunnitelmia myös jatkoon.

– Vartiointiala kiinnostaa myös eli sitäkin voisin opiskella. Käytännössähän siivous-, kiinteistö- ja vartiointipalvelut linkittyvät nyt jo usein yhteen. Se työssäni onkin parasta, että yhtään samanlaista päivää ei tule ja kaikki asiakkaat ovat erilaisia.

Teksti: Vaula Aunola // Kuva: Kaisa Siren