– Kiinteistöautomaation osaamisella on merkittävä rooli mahdollisten ongelmien varhaisessa havaitsemisessa, Savonlinna kaupungin kiinteistöjohtaja Timo Konsti kertoo. Taustalla Kerimäen kirkko, joka on maailman suurin puukirkko.

Kumppanuus Savonlinnan kanssa vahvistui entisestään

Ensi vuoden alusta suurin osa Savonlinnan kaupungin kiinteistöistä on SOLin hoidossa. – He ovat aina pitäneet lupauksensa ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä heidän osaavaan henkilöstöönsä jo aiemmin, kaupungin kiinteistöjohtaja Timo Konsti kehuu.

Savonlinnan kaupunki kilpailutti kiinteistöjensä huollon viime keväänä. Kilpailutuksessa SOL menestyi erinomaisesti ja vuonna 2014 alkanut kiinteistöhuollon yhteistyö sai jatkoa, ja entuudestaan vahva sopimuskanta vahvistui entisestään. Vuoden 2019 alusta 80 prosenttia Savonlinnan kaupungin omistamista kiinteistöistä on SOLin hoidossa.

– Uusi sopimus kattaa entisen tavoin kolme piiriä viidestä kantakaupungin kiinteistöistä ja lisäksi uusia kohteita tuli kuntaliitosten myötä Kerimäeltä ja Savonrannasta, Savonlinnan kaupungin kiinteistöjohtaja Timo Konsti kertoo.
Samalla luovuttiin sopimuksen määräaikaisuudesta.

– Tämä antaa meille vielä paremmat edellytykset molemmin puolin kehittää toimintoja, ja kumppanimme on helppo suunnitella investointeja.

– Odotamme nyt esimerkiksi SOLin Energiatehokkuusmallin käyttöönoton tuloksia. Rakennusautomaation etäkäytöllä ja hallinnan analyyseillä etsimme yhdessä uusia säästöä tuovia ratkaisumalleja..

Ennakointi tuo säästöä

Kiinteistöhuollon kilpailutuksen vaatimuslista oli pitkä.

– Tietysti tarvitaan 24/7 päivystys ja sen lisäksi muun muassa sähkötyönjohtajan ja lvi-insinöörin pitää olla arkisin tavoitettavissa. Myös henkilöstölle ja kalustolle asetettiin tiukkoja vaatimuksia.

– Tarjouspyyntöön sisältyi myös erilaisia hinnoiteltavia lisätöitä. Kattava sopimus helpottaa meidän vuosibudjetointiamme ja sopimus on yksiselitteinen myös kumppanimme työnjohdolle eli kaikki sujuu reilun pelin hengessä.

Myös henkilöstölle ja kalustolle asetettiin tiukkoja vaatimuksia.
Konsti painottaa ennakoivan kiinteistöhuollon tärkeyttä.

Nyt odotamme SOLin Energiatehokkuusmallin tuloksia.

– Kiinteistöautomaation osaamisella on merkittävä rooli mahdollisten ongelmien varhaisessa havaitsemisessa, ja kun kiinteistöjen laitteet huolletaan ajoissa, säästetään.

Vuoden vaihteessa tapahtuvaa uuden sopimuksen starttia Konsti odottaa luottavaisin mielin.

– Hyvillä mielillä ollaan ja kivaahan tuttujen SOLin ammattityyppien kanssa on tehdä töitä jatkossakin. Jos nyt jotain voi toivoa, niin ehkä emme halua lumimyräkkää uudenvuoden yöksi, vaikka kyllä siitäkin selvittäisiin, Konsti nauraa.

Savonlinnan uimahallin valvomossa. – Tässä seurataan lämmön-säätöä ja energian kulutusta, palveluvastaava Keijo Lehikoinen sanoo.

Automaatio tuottaa tietoa

SOL Savonlinnan toimipisteessä ollaan myös hyvin tyytyväisiä kaupungin kanssa tehtyyn uuteen sopimukseen.

Samalla luovuttiin sopimuksen määrä-aikaisuudesta.

– Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti jo tähänkin asti. Asiakaspalveluhenkisyys on meille ykkösasia ja se on sisäistetty hienosti henkilökunnan keskuudessa. Hyvät henkilösuhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä myös tässä työssä, palveluesimies Esa Paukku painottaa.

– Etähallinnan avulla kertyy paljon tietoa, jota omat energia-asian­tuntijamme voivat sitten tutkia, palveluesimies Esa Paukku kertoo.

– Pyrimme myös olemaan ajan hermolla ja huolehtimaan jatkuvasta koulutuksesta. Tälläkin alalla tekniikan merkitys kasvaa huimaa vauhtia ja uusissa kiinteistöissä tekniikka onkin aivan huippuluokkaa.

Yhteistyössä kaupungin kanssa on useisiin kiinteistöihin nyt asennettu etähallinta, jonka avulla hoidetaan kiinteistöjen talotekniikkaa.

– Sen avulla seurataan ja säädetään muun muassa ilmanvaihtoa, lämmitystä, jäähdytystä ja sähkön kulutusta. Samalla kertyy paljon tietoa, jota omat energia-asiantuntijamme voivat sitten hyödyntää.

SOL Energia-tehokkuusmalli

– Olemme jo saaneet erilaisissa kohteissa euromääräisiä tuntuvia säästöjä aikaiseksi SOL energiatehokkuusmallia käyttämällä, ja odotamme nyt innolla tuloksia, joita voimme myöhemmin esitellä Savonlinnan kaupungin kiinteistöjohdolle, SOLin asiakkuus- ja kehitysjohtaja Lauri Leppä toteaa hymyillen.

Talotekniikan etähallinnan kautta kertyy tietoa muun muassa sisäilmaolosuhteista ja sähkönkulutuksesta, ja kaikki tieto analysoidaan tarkkaan.

– Ja näiden tulosten pohjalta energia-asiantuntijamme voivat tehdä muun muassa energiaa säästäviä ja sisäilmasto-olosuhteita parantavia talotekniikan säätöjä sekä uudistusehdotuksia asiakkaalle. Ne ovat usein erilaisia laiteinvestointeja tai säätöihin liittyviä tarkennuksia. Tarjoamme tätä palvelua kaikille kiinteistöhuoltopalveluidemme sopimusasiakkaille.

– Energia-asiantuntijamme tekevät myös tiiviisti yhteistyötä paikallisen
huoltohenkilöstön kanssa, ja kohteista vastaavat huoltohenkilöt saavat aina tarvittaessa koulutusta ja asiantuntija-apua.