- Tämä työ on minulle unelmatyö nyt ja tulevaisuudessa, SOLilainen uimavalvoja Joonas Mikkonen toteaa.

Vesi on Joonaksen juttu

Hengen pelastamisesta palkittu uimavalvoja Joonas Mikkonen on unelmatyössään. Vapaalla mies ui kilpaa.

SOLilainen Joonas Mikkonenkertoo olevansa unelmatyössään uimavalvojana Kruunupuistossa Punkaharjulla. Työ on Mikkosen mukaan monipuolista ja mielenkiintoista.

Toimin uimavalvojana ja hoidan myös kiinteistöpuolen asioita.

Ja mikä parasta, kilpauintia harrastava nuori mies saa olla itselleen tärkeän elementin eli veden äärellä ja vedessä. Savonlinnan uimaseuraan kuuluvan Mikkosen laji on rintauinti ja paras saavutus ammattikoulujen sarjan SM-kulta opiskeluajoilta.

Alun perin Mikkosesta piti tulla kokki, mutta sattuman kautta hän päätyi uimavalvojaksi, kun samassa seurassa ollut kilpauimari tarjosi tuurausta uimavalvojana.

– Kyllähän siitä kokin opinnoistakin jotain jäi käteen. Huolehdin monipuolisesta ravinnonsaannista ja ruuanlaittaminen onnistuu.

SOLin koulutuksia Mikkonen pitää erinomaisina ja kehittävinä. Mikkosen esimies on tuonut työhön paljon uudistuksia.

– Toimin uimavalvojana ja hoidan myös kiinteistöpuolen asioita. Hyvä vedenlaatu, puhtaus ja toimivat allasosaston ilmastointi- ja vedenpuhdistuslaitteet ovat minulle kunnia-asia. Työssäni pääsen tarkastelemaan Kruunupuiston allas-aluetta monesta näkökulmasta eli uimavalvojan, kouluttajan ja käyttäjän näkökulmasta.

Kruunupuiston uima-altaassa on noin 400 000 litraa vettä ja käytössä on nykyaikaiset kemikaalisäätimet.

– Kylmä-altaassa on Suomen ensimmäinen kloorin säästöohjelma käytössä. Se otettiin käyttöön marraskuussa. Kävijöitä saattaa olla venäläissesonkina sen verran, että pukukaappien avaimet riittävät juuri ja juuri.

Uimareiden turvallisuus on Mikkoselle sydämen asia.

– Turvaan heidän henkensä ja se vaatii valppautta ja sataprosenttista läsnäoloa.

Joonas Mikkonen myös opettaa uintia erilaisille ryhmille ja vetää liikuntaa kuivatiloissa.

– Meillä käy paljon kuntoutusryhmiä. Vesijumppa, uiminen ja vesijuoksu ovat hyvä osa kuntoutusta. Nautin, kun näen työn tuloksia ja liikunnan iloa henkilöillä, joille liikkuminen voi olla vaikeaa fyysisen vamman takia.

Uimataitoa Joonas Mikkonen pitää hyvin tärkeänä. Se on esimerkiksi koululaisilla hyvin vaihtelevaa.

– Elämme järvi-Suomessa ja uimataidon pitäisi olla jokaiselle kansalaistaito. Onneksi on myös paljon vanhempia, jotka vievät lapsia uimakouluihin ja kylpylöihin ja huolehtivat siitä, että lapset osaavat uida.

Toisen polven uimavalvoja

Joonas Mikkonen on jo toisen polven uimavalvoja, sillä hänen isänsä on myös uimavalvojana Savonlinnan kasinolla.

– Isäni valmentaa minua myös uinnissa ja on erittäin tärkeä minulle sekä isänä, valmentajana että sparraavana ystävänä. Lapselle ja nuorelle on tärkeää, että vanhemmat tukevat ja kannustavat harrastuksissa.

Vapaa-aika menee pitkälti laji- ja oheisharjoittelussa ja pidän muutenkin liikunnasta. Työssäni saan kehittää itseäni ja työympäristöäni. Isona plussana minulla on aivan huikeat työkaverit, jotka tuovat jokaiseen työpäivään iloa ja onnistumisen riemua.

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuva: Ahti Makkonen

Joonas Mikkonen pelasti joulukuussa nuoren miehen hengen ripeällä toiminnallaan.
Lue lisää

SOL Toimitilapalvelut

Kruunupuisto