Viking Line palkitsi SOLilaisen Yogeshwar Gonan kuukauden työntekijänä.

Työssä asenne on tärkein

Intialaisella Yogeshwar Gonalla on yksinkertainen resepti menestymiseen ja töissä viihtyvyyteen. - Kun pitää työstään ja tekee aina parhaansa, niin syntyy kunnon jälkeä, SOLilainen Viking Linella tiiminvetäjänä toimiva iloinen intialaismies tuumii.

Viking Line palkitsi SOLilaisen Yogeshwar Gonan kuukauden työntekijä palkinnolla viime kesänä.

– Olen erittäin onnellinen ja tietenkin otettu kunniapalkinnosta. Ainahan se on hyvä juttu, kun asiakas on työpanokseen tyytyväinen, työpaikallaan kutsumanimellä ”Rao” tunnettu Yogeshwar Gona pohtii palkintoasiaa.

– Nimi Rao tulee isäni suvusta, jossa sen nimisiä henkilöitä, vähän pidempinä versioina, on monta kappaletta. Rao on nopea sanoa ja se jää suomalaisille työkavereilleni helposti mieleen.

Hän työskentelee laivavastaavana ja ryhmänvetäjänä Viking Linen Katajanokan terminaalissa Helsingissä.

Osa-aikaisesta työntekijästä esimieheksi

SOLin leivissä Rao aloitti heti Suomeen tullessaan jo vuonna 2006. Silloin paperiteknologian opiskelijalle osa-aikainen työ toi mukavasti sivutuloja. Sittemmin osa-aikaiset työt ovat vaihtuneet täyspäiväiseksi duuniksi. Hän kokee työnsä mielekkääksi ja työnantajansa erittäin hyväksi.

SOLin tarjoama urapolku on kuin minua varten.

– Pyrin kehittämään itseäni ja toimimaan valoisalla asenteella, ja lisää vastuutakin olen saanut. Tällä hetkellä suomen kielen opinnot ovat etusijalla. Sekä vaimoni että minä opettelemme kieltä koulussa.

Laivojen siivouksessakin jotkut päivät ovat kiireisempiä kuin toiset.

– Varsinkin kiirepäivinä oikea asenne on tärkeä, silloin kaikkien pitää tehdä parhaansa, Gona kertoo ja kiittelee samalla hyviä työkavereitaan.

Hänen monikansallisessa siivoustiimissään työskentelee kaikkiaan 22 henkilöä. Töissä käytetään enimmäkseen englantia, mikä Raon mielestä korostaa hänen oman suomen kielen opiskelujen tärkeyttä.

– Viime aikoina olemme yleensä siivonneet Vikingin Tallinnan linjan laivoja. Hyvin olemme hommat ehtineet hoitaa, ja aikatauluissa, hän kertoo.

Suomi on erinomainen paikka asua

Rao kertoo käyvänsä kotonaan Intiassa joka vuosi kesäloman aikana. Sisaruksia ja vanhempia tekisi mieli nähdä useamminkin, mutta yhteydenpito toimii hyvin myös internetin kautta.

– Netissä olemme yhteyksissä lähes päivittäin.

Suomea Rao pitää suorastaan erinomaisena paikkana asua.

Täällä riittää kaikille tilaa, ei ole ruuhkia eikä saasteita.

– Pimeys ja kylmyyskään eivät vaivaa, kun niistä ei tee itselleen ongelmaa. Säälle emme mitään mahda ja pimeänäkin aikana sisällä riittää aina tekemistä, kuten kokkailua, kotitöitä tai elokuvissa käyntiä, hän tuumii.

Rao tunnustautuu intohmoiseksi krikettimieheksi. Kesäisin hän on ollut mukana järjestämässä monia krikettiturnauksia eri puolilla Helsinkiä, kuten Pihlajasaaressa ja Kaisaniemen puistossa. Näihin tapahtumiin on osallistunut runsaasti väkeä Intian ja muiden krikettimaiden suurlähetystöisistä.

– Kevään myötä uusi krikettikausi alkaa taas.

Tulevaisuudelta Rao odottaa kenties lapsia ja omaa perhettä. Nyt hän sanoo olevansa tasapainoinen ja onnellinen vaimonsa kanssa.

Teksti: Markku Pervilä // Kuva: Antero Aaltonen