Asenteella eteenpäin

Intialainen Yogeshwar Gona toimii ryhmänvetäjänä ja laivavastaavana Viking Linen terminaalissa Helsingissä.

Intialainen Yogeshwar Gona saapui Suomeen vuonna 2006 ja paperiteknologian opiskelijalle osa-aikainen työpaikka SOL Siivouspalveluissa toi mukavasti taloudellista turvaa. Työ oli Yogeshwarin mukaan alusta alkaen mielekästä ja pian osa-aikaisuus vaihtui kokopäiväiseksi työksi.

Yogeshwar kertoo, että työyhteisössä hänen lempinimensä on ”Rao”.

– Se on nopea ja helppo lausua sekä jää työkavereitten mieleen hyvin.

Kehitys lähtee ihmisestä itsestään.

Nuorimies on jäänyt muutenkin hyvin mieleen, sillä hyvää palautetta on tullut sekä asiakkailta että työyhteisöstä. Rao työskentelee ryhmänvetäjänä ja laivavastaavana Viking Linen terminaalissa Helsingissä.

– Työpäivät ovat vaihtelevia ja työ itsessään on välillä kiireistä, mutta palkitsevaa. Teen työni aina parhaalla mahdollisella tavalla ja tämä ajatusmalli vie mielestäni hyvin eteenpäin. Olen saanut myös lisää vastuuta.

– SOLn tarjoama urapolku on myös minua varten. Etenen polulla, kun kehitän itseäni ja toimin valoisalla asenteella.

Raon elämän onnenkantamoinen on vuosi sitten solmittu avioliitto.

– Vaimoni opiskelee muun muassa suomea ja pidän itsekin kielen opiskelua todella tärkeänä.

Työssäni käytän pääsääntöisesti englantia, mutta suomalaisia sanoja tulee koko ajan opeteltua enemmän toimialani terminologian lisäksi.

Ajoittain Rao potee kaukokaipuuta toiseen kotimaahansa Intiaan. Siellä kuulumisia odottavat veli ja siskot perheineen sekä iäkkäät vanhemmat, joita Rao tapaa mielestään liian harvoin.

Suomen kielen opiskelu on tärkeää.

– SOL on hyvä työnantaja. Olen saanut joustavasti omaa lomaa ja se on tärkeää, kun juureni ovat kuitenkin Intiassa – perheen sekä suvun merkitys on suuri henkiselle hyvinvoinnille. Suomeen on kuitenkin aina hyvä palata.

Rao on jo tottunut Suomen oikukkaaseen säähän, vaikka pikku flunssat aina ajoittain vaivaavat. Marraskuinen pimeyskään ei saa nuoren miehen valoisaa mieltä synkäksi.

– Pimeinä syysiltoina on mukava käydä tapahtumissa, elokuvissa tai kokata kotona. Vaimon kanssa myös siivoamme yhdessä – kotitöiden tekeminen on vähän niin kuin lahja puolisolle.

Tulevaisuudelta Rao toivoo omaa perhettä. Sitten aikanaan.

– Lapset ovat rikkaus – samoin kuin läheiset ja ystävät. Olen onnellinen. Elämäni on harmonista ja minulla on ihana vaimo.

Eikö mikään sitten harmita?

– Krikettikausi alkaa säiden takia olla ohi tältä vuodelta. Mutta uusi kausihan alkaa taas pian. Ehkä järjestämme monikulttuurisen krikettitapahtuman ensi vuonna. Sitä voi suunnitella talven aikana.

Teksti: Mirkka Kortelainen // Kuvat: Antero Aaltonen