Taiteilija työssään

SOL Henkilöstöpalveluiden palveluosaaja Sanna Hakkarainen ojentaa hymyillen patonkia asiakkaalle ABC Delin Vuosaaren kahvilassa.

Lapsena Sanna Hakkarainen haaveili askartelutädin ammatista. Tänä keväänä hän valmistuu kuvataiteilijaksi Pekka Halosen akatemiasta.

– Tämä on ollut ihan loistava juttu, että saan olla töissä silloin kun haluan. Yleensä teen töitä pari vuoroa viikossa, mutta joskus olen ollut töissä yli kaksikymmentäviisikin tuntia. Olen ottanut töitä sen mukaan, mitä opiskelu on sallinut.

On ollut loistojuttu, että saan olla töissä silloin kun haluan.

Työskentely ihmisten parissa tuo vaihtelua kuvataiteilijan yksinäiseen puurtamiseen. Sanna on tehnyt töitä ABC Delillä nyt vuoden verran. Sitä ennen työkokemusta on kertynyt monenlaisista tehtävistä kaupan alalla.

– En tykkää istua paikoillani ja tästä työstä pidän erityisesti, koska työtehtävät vaihtelevat niin paljon ja aina välillä paistetaan pullaa, Sanna nauraa.

– Kaupassa ollaan yleensä yhdessä työpisteessä, vaikka kassalla tai varastossa koko päivä.

– Minusta on myös mukavaa mennä töihin sellaiselle asemalle, jossa en ole aiemmin ollut töissä. Joskus sitä joutuu heti tosi kiireen keskelle ja silloin sitä vaan yrittää tehdä parhaansa, että hommat sujuvat. Tällaisissa tilanteissa vakituinen henkilökunta on yleensä erittäin tyytyväinen, että joku tulee auttamaan. Ja hyvä mielihän siitä itsellekin tulee, kun onnistuu.Ja vaikka kaikki asemat ovat samaa ketjua ja työtehtävät samankaltaisia, niin jokaisella asemalla on kuitenkin oma luonteensa.

Sanna pitää aidosti asiakaspalvelusta ja ihmisten kohtaamisista eikä pelkää silloin tällöin eteen tulevia hankaliakaan tilanteita.

– Silloin auttaa huumori. Ehdottomasti pieni vitsailu toimii paljon paremmin kuin tosikkomainen komentelu.

Tuttu juttukaveri

Vaikka monet ABC Delin asiakkaista pysähtyvät vain nopeasti tankkaamaan autonsa ja viipyvät kahvilassa vain hetken, voi asemalta silti löytää ripauksen pienen kylän ainokaisen baarin meiningistä.

– Maistuisiko patongin kanssa kahvi tai tee, kysyy palveluosaaja Sanna Hakkarainen Vuosaaren ABC Delillä

– Olen tehnyt täällä Vuosaaressa töitä niin monta vuoroa, että monet kanta-asiakkaat ovat tulleet tutuiksi. Monet heistä ovat taksikuskeja ja heidän kanssaan jutellaan päivän tapahtumista. Toiset käyvät melkein joka päivä ja jotkut viihtyvät pitempäänkin.

Ja niin tutuksi Sanna on tullut työkavereilleen, että kukaan ei enää ihmettele takahuoneessa olevaa laatikkoa, jonka kyljessä lukee Sannan roskat – älä vie!

– Teen taidetta kaikenlaisista materiaaleista ja kerään töissäkin kaikkea käyttökelpoista.

Värikkäitä viittauksia

Taiteilijan työhuone on täynnä töitä, joista hetken tuijottamisen jälkeen löytää paljon tuttuja kuvia, esineitä, henkilöitä ja pintoja uusissa yhteyksissä. Tekniikaksi Sannalle käy mikä vaan. Hän rakentaa veistoksia, tekee grafiikkaa, maalaa, värjää pitsiä ja piirtää. Ja käyttää näin valmistuneita töitä taas osina uusiin kollaaseihin. Värikkäät työt ovat kuin sukelluksia ihmismuistiin.

Sanna kaivaa esille ison ja paksun leikekirjan.

– Liimaan näihin kaikenlaisia innoituksen lähteitä. Minua kiinnostaa kaikki. Ideat syntyvät materiaaleista ja silti kaikissa töissä on jotakin minusta. Olen tehnyt myös aika monta työtä itsestäni lapsena.

Sannan töitä on ollut esillä useammassa yhteisnäyttelyssä ja viime vuonna hänen grafiikan työnsä pääsi esille nuorten taiteilijoiden arvostamaan The Art of Basware -kilpailunäyttelyyn Helsingissä.

Tekemisen intohimo

Sanna rakasti lapsena askartelua.

– Tein kaikkea ja paljon. Koulussakin sain erityisluvalla käydä grafiikan kurssin kaksi kertaa.

Koulun jälkeen hän kuitenkin opiskeli ensin hotellivirkailijaksi.

– En olisi pärjännyt taideoppilaitosten pääsykokeissa koska en ollut niin hyvä piirtämään. Nyt piirrän paljon ja jopa silmät kiinni.

Haastattelun aikana taiteilija piirsi toimittajasta kuvan näin.

23-vuotiaana Sanna päätti sitten pyrkiä taidekouluun ja pääsi Tuusulassa toimivaa Pekka Halosen Akatemiaan.

– Valmistun nyt keväällä ja aion pyrkiä heti jatko-opintoihin, ainakin Kuvataideakatemiaan ehkä muuallekin. Helsingistä en kuitenkaan haluaisi muuttaa pois.

Taiteilijan leipä

Sanna Hakkaraisen kollaasin aihe on Helene Schjerfbeck.

Sanna on onnekas taiteilija. Hän ei enää asu vanhempiensa luona, mutta he ovat tarjonneet asunnostaan tyhjäksi jääneen huoneen työtilaksi.

– Tämä järjestely toimii hienosti. En tunne enää itseäni niin yksinäiseksi kuin kellaritilassa, missä tein töitä aiemmin. Tietenkin
haaveilen isommasta työtilasta. Olisi upeaa, että saisin järjestettyä kaikki keräämäni materiaalit ja tehdyt työt niin, että näkisin
missä mennään. Ja voisin tehdä isompia töitä, mutta työhuoneet maksavat.

Sannaa ei pelota taiteilijan ammatin yleinen varjopuoli eli rahapula.

– Kyllä sitä varmaan pitää tehdä monenlaisia töitä jatkossakin, että pärjää. Ja jos onnistun pääsemään maisterikoulutukseen, niin sen jälkeen voi sitten hakea vaikka opetustöitä.

➜  ABC Deli

TEKSTI JA KUVAT: VAULA AUNOLA

Onnea!

Palveluosaaja Sanna Hakkarainen sai ensimmäisenä täyteen Henkilöstöpalveluiden käyttämän uuden laatupassin.