– Saksimallistomme uutuudessa on käytetty pientä vipuvartta tehostamaan leikkausvoimaa, Fiskarsin tehtaanjohtaja Juri Aapola kertoo.

Käsityön lumoissa

Suomen designvaltti Fiskars valmistaa tuotteensa taidolla ja tarkkuudella. Koneiden lisäksi tuotannossa tarvitaan paljon käsityötä. SOL Henkilöstöpalvelut tarjoaa työntekijöitä ruuhkahuippuihin.

Suomen designvaltti Fiskars valmistaa tuotteensa taidolla ja tarkkuudella. Koneiden lisäksi tuotannossa tarvitaan paljon käsityötä. SOL Henkilöstöpalvelut tarjoaa työntekijöitä ruuhkahuippuihin.

Suomen vanhin yritys

Vuonna 1649 perustettu Fiskars on Suomen vanhin yritys ja on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Vuonna 2012 Fiskarsinliikevaihto oli 748 miljoonaa euroa ja konsernin palveluksessa oli noin 4 100 henkilöä yli 20 maassa. Fiskars tarjoaa kuluttajatuotteita kotiin, puutarhaan ja ulkoiluun. Konsernin kansainväliset pääbrändit ovat Fiskars, Iittala ja Gerber.

Fiskarsin Billnäsin tehtaanjohtaja, DI Juri Aapola aloittaa haastattelun kehumalla ihmiskäden taitavuutta.

– Se on hieno, herkkä ja tarkka työkalu. Tehtaalla valmistetaan kirveitä, puutarha- ja lumityökaluja sekä saksia. Robottien ja automaattisten työstökoneiden rinnalla tehtaalla ahertaa kymmeniä taitajia.

– Tämä on tasapainottelua käsityönä tekemisen ja automaatiolla tuottamisen välillä. Monasti pienten sarjojen ja monimutkaisten komponenttien tuotanto osittain käsityönä on edullisempaa ja näin tuotetaan myös haluamaamme laatua. Tuotannon kaikissa vaiheissa huomataan heti virheelliset osat eivätkä ne pääse linjalla eteenpäin.

Joustoa tarvitaan

Fiskars on käyttänyt säännöllisesti vuokratyövoimaa jo vuodesta 2006 ja sitä ennenkin satunnaisesti.

– Pystymme näin lisäämään kapasiteettiimme joustavuutta ja vastaamaan vuodenaikojen mukanaan tuomiin voimakkaisiin sesonkivaihteluihin.

Kausivaihteluja tasoittamaan tarvitaan vuokratyövoimaa.

Aapola kertoo, että heillä on käytössään neljän kohdan ohjelma ruuhkahuippujen tasoittamiseen.

– Ensin tietenkin käytämme oman henkilökuntamme lisäresurssit mutta jatkuvaan lisä- tai ylitöiden tekemiseen tuskin kukaan on valmis. Oman työvoiman etuna ovat osaaminen ja tehokkuus, mutta lisä- ja ylityöt eivät kuitenkaan yksin riitä.

– Seuraava pykälä kapasiteetin lisäämisessä on vuokratyövoiman käyttö. Se on paras ratkaisu, koska silloin tehtaamme koko tuotantokapasiteetti ja oma osaamisemme tulevat hyvin hyödynnettyä, kun vuokratyöntekijät työskentelevät omien kokeneiden työntekijöidemme opastuksella. Voisimme tietenkin palkata määräaikaisia työntekijöitä itsekin, mutta se edellyttäisi meiltä paljon lisäresursseja henkilöstöhallintoon ja rekrytointiin, emmekä halua kasvattaa näitä toimintoja.

Oranssin salaisuus

Fiskarsista tulee ensimmäiseksi mieleen oranssinvärinen kahva. Oranssi ei ollut itsestään selvä valinta. 1900-luvun puolivälissä Fiskars oli monitoimiyritys, jonka johdon mielestä uusi materiaali, muovi, oli jännittävää ja kiinnostavaa. 1960- luvun alussa Fiskars kehitti kuuluisan valko-oranssin mehupuristimen, joka oli aikansa muotoiluikoni. Saksien oranssi väri ei ollut tietoinen valinta vaan puhdasta sattumaa. Värivaihtoehdoiksi oli suunniteltu karmiininpunaista, mustaa ja vihreää. Muovitehtaalla oli valmistettu mehupuristimia, ja koneessa valmiina ollut oranssi väri käytettiin mallikahvojen valmistamiseen. Lopullisessa äänestyksessä oranssi voitti mustan äänin 9–7. Nykyään väri on olennainen osa Fiskars-brändiä. Lähde: Fiskars, Designin dna.

Viimeinen vaihtoehto on tuotannon ulkoistaminen.

– Joskus tulee eteen tilanteita, jolloin oman tehtaamme tuotantokapasiteetti ei näidenkään toimenpiteiden jälkeen riitä ja silloin etsimme lisäresursseja ensisijaisesti muilta Fiskarsin tehtailta. Vasta viime vaiheessa turvaudumme tilapäisesti alihankintaan, esimerkiksi jonkun komponentin kohdalla.

Tavoitteet korkealla

Pieniä sarjoja joudutaan valmistamaan monesta syystä.

– Vähittäiskauppa ei nykyään enää pidä suuria omia varastoja vaan tekee tilauksensa tarpeen mukaan. Toimitusaikojen on myös oltava nopeat eikä meidänkään kannata varastoida tuotteita tilauksia odottamaan. Myös tuotevalikoima kasvaa koko ajan. Aapola kertoo, että monista tuotteista valmistetaan rinnakkaisia eri hintaluokassa olevia malleja eri kuluttajaryhmille.

– Haluamme tarjota tuotteitamme kotikäyttöön, vaativille harrastajille ja ammattityöhön. Mallistomme on laaja ja se on myös kilpailussa pärjäämisen edellytys.

Fiskarsin strategia on nousta maailmanlaajuisesti johtavaksi puutarhatyökalujen valmistajaksi ja myyjäksi. Suurimmat kilpailijat löytyvät USA:sta ja Saksasta.

– Tämä edellyttää meiltä hyvin paljon panostuksia myös tuotekehittelyyn. Työn alla on jatkuvasti kymmeniä uusia tuotteita, joista tietenkin vain osa päätyy tuotantoon. Oma tuotekehitysyksikkömme sijaitsee Helsingissä.

Tämän kevään uutuustuote on Quantum-puutarhasarja, joiden valmistuksessa on käytetty aivan uusia materiaaleja, muun muassa kahvoissa on käytetty korkkia antamaan paremman tuntuman käyttäjän käsille tai otteeseen.

– Saksimallistomme uutuudessa on käytetty pientä vipuvartta tehostamaan leikkausvoimaa. Näillä saksilla on kaksinkertainen leikkausteho aikaisempiin malleihin verrattuna.

Fiskars hakee keksinnöilleen patentit aina kun se on mahdollista.

Jokainen saksipari käy läpi koeleikkuun ennen pakkaamista.

Kaikki työntekijät testataan

Fiskarsin tehtaan HR-spesialist Päivi Räty pitää huolen siitä, että tehtaan tuotantopäälliköillä on aina tarvittavat resurssit käytössään.

– Ilman vuokratyövoimaa emme millään selviäisi tuotannon vaihteluista. Tarvitsisimme varmaan kokonaisen osaston hoitamaan paperisotaa, jos täyttäisimme kaikki paikat itse. Fiskarsilla on käytetty ulkopuolisia työntekijöitä jo vuosia ja vakinaisen henkilökunnan asenteet heitä kohtaan ovat Rädyn mukaan muuttuneet vuosien saatossa.

Olemme olleet hyvin tyytyväisiä SOLin kautta meille tulleisin työntekijöihin, tehtaan HRspesialisti Päivi Räty sanoo.

–Vuokratyöntekijät tekevät töitä ihan niin kuin muutkin. Ketään ei enää jätetä eri pöytään ruokalassa vaan yhteishenki on hyvä, vaikka palkanmaksaja onkin eri.

Tarkkaa rekrytointia

Tarkkaa käden motoriikkaa vaativaan työhön ei kelpuuteta ketä tahansa.

– Kaikki meille tulevat työntekijät käyvät läpi ”palikkatestin”, jossa pitää alusta alkaen koota toimiva työväline. Toki siinä on ohjeet mukana mutta ihan niin helppoa se ei ole kuin IKEAn jakkaran kasaaminen.

Myös SOLin Henkilöstöpalvelut käyttää testiä rekrytoidessaan työntekijöitä tehtaalle.

– Meidän yhteyshenkilömme SOLin henkilöstöneuvottelija Elina Selin läpäisi itsekin testin ennen kuin pääsi tuotantolinjalle.

– Tein todellakin itse töitä tehtaassa hetken ja sain sitä kautta tärkeää informaatiota siitä, minkälaiselle henkilölle tämä työ on sopivaa. Pystyn nyt kertomaan tarkemmin myös työntekijäehdokkaille millaisesta työstä on kysymys, Elina Selin kertoo.

Selin kertoo, että rekrytoinnnin huolellinen valmistelu ja toteutus kannattaa. Työhön tutustutaan konkreettisesti työpaikalla aina, kun se on mahdollista.

– Näin saamme oikeat ihmiset sijoitettua sopiviin töihin. Silloin sekä asiakkaamme että työntekijät ovat tyytyväisiä ja vaihtuvuus vähenee olennaisesti, Selin toteaa.

Fiskarsin tehtaalla on oltu tyytyväisiä SOLin kautta tulleisiin työntekijöihin.

– Yhteistyö on sujunut muutenkin oikein hyvin, Räty toteaa.

➜ www.fiskars.fi

Mirkan erilainen pesti

SOLILAINEN Mirka Eskola poimii tottunein ottein karkaisulinjalta viallisen saksen terän.

– Turha niitä on päästää eteenpäin, hän toteaa.

Hän aloitti työn Fiskarsin tehtaalla vuoden vaihteessa oltuaan sitä ennen kymmenen vuotta Saksassa. Perheen toi takaisin Suomeen tytär, jonka halutaan menevät suomalaisen hyvän koulun penkille.

– Olen ollut viimeksi tarjoilijana ja monenlaisissa palvelualan tehtävissä sitä ennen. Nyt halusin kokeilla jotain muuta.

Päätyminen vuokratyöhön ei ollut suinkaan ensimmäinen vaihtoehto.

– Saksassa vuokratyöllä on niin huono maine, mutta Suomessa asiat ovat toisin. Olen ollut SOL Henkilöstöpalveluihin tyytyväinen. Työehdot ovat kohdallaan ja palkkakin on alan työehtosopimuksen mukainen.

Työ Fiskarsin tehtaalla houkutteli Mirkaa erityisesti sijaintinsa takia.

– Olen täältä kotoisin ja asumme aivan lähellä nytkin. Saksassa aina ylpeillen kerroin, kun näin jossain Fiskarsin sakset, että ne on tehty siellä, mistä minä olen kotoisin.

Ja vaikka tuotantolinjalla työ näyttää yksinkertaiselta, niin se ei sitä suinkaan ole.

– Tässä työssä tarvitaan tarkkuutta ja nopeaa oppimiskykyä, aina ei suinkaan tehdä samaa prosessia vaan työtehtävät ja komponentit vaihtuvat, mikä on tietenkin mukavaa. Mirka on otettu hyvin vastaan työyhteisöön.

– Täällä on mukavan rento henki työporukassa ja toisinaan jutellaan töitä tehdessä. Tosin olen oppinut tekemään töitä hihnalla aivan hiljaa ilman radiotakin eli olemaan yksin ajatusten kanssa. Semmoinen ei missään aiemmassa työssäni olisi ollut mahdollista, Mirka toteaa lopuksi.

TEKSTI JA KUVAT VAULA AUNOLA