Kokki-tarjoilija Annika Kiviniemi tuli taloon ensin SOLilaisena ja siirtyi sitten Nallikarin palkkalistoille. – Minut on siis testattu perusteellisesti, hän kertoo nauraen.

Joustoa kausivaihteluiden ehdoilla

Oululainen Ravintola Nallikari on tehnyt parin vuoden ajan yhteistyötä SOLin kanssa. Raudanlujat ammattilaiset pyörittävät ravintolaa ja henkilöstövuokrauksen ammattilaiset takaavat heille osaavan henkilökunnan.

– Kesällä meillä työskentelee SOLin kautta kymmenen tarjoilijaa ja neljä kokkia. SOL huolehtii myös kiinteistönhuollosta ja siivouksesta, Nallikarin toimitusjohtaja Janne Gehör kertoo

Kausivaihtelut ovat ravintola-alalle suuri haaste. Ja vielä suurempi silloin, kun ravintola sijaitsee uimarannan tuntumassa keskellä vilkasta kesämatkailualuetta, leirintäalueen kyljessä. Talvella meri on jäässä ja paikalla puhaltaa pohjoinen viima. Pienen matkan päässä sentään on kylpylä, joka vetää lomailijoita ympäri vuoden.

Oululaisen ravintola Nallikarin toimitusjohtaja Janne Gehör yhtiökumppaneineen on ratkaissut kausivaihtelun tuomat henkilöstöongelmat yhteistyöllä SOLin kanssa.

Kausivaihtelut ovat suuri haaste.

– Kesällä ravintolassa työskentelee SOLin kautta kymmenen tarjoilijaa ja neljä kokkia. Ympäri vuoden siivous ja kiinteistönhuolto ovat myös SOLin työntekijöiden hoidossa.

– Pikkujoulujen aika, hiihtolomaviikot ja juhlat työllistävät ravintolan henkilöstöä talvisin. Erittäin joustavasti olemme nopeallakin aikataululla saaneet SOLin henkilöstöpalveluiden kautta ammattitaitoista henkilökuntaa, Gehör kiittelee ja kertoo vielä, että talvisin ravintolassa tarjotaan päivittäin lounasta ja päivällistä, järjestetään tilaisuuksia yrityksille ja yhteisöille sekä pidetään perhejuhlia.

Hyvä porukka aina kasassa

Gehör kertoo, miksi Ravintola Nallikarissa päädyttiin henkilökunnan vuokraukseen sen sijaan, että työntekijät olisivat omilla palkkalistoilla.

– Suurin haasteemme on se, kun olemme auki ympäri vuoden. Talvisin on hiljaisempaa ja henkilöstön tarve sesonkiaikaa paljon pienempi. Vuokratyöntekijät voivat silloin tehdä muualla töitä ja meidän ei puolestamme tarvitse lomauttaa tai irtisanoa ketään.

Hänen lisäkseen ravintolaa pyörittävät yrityksen osakkaat ravintola- ja myyntipäällikkö Katja Piippo sekä keittiöpäällikkö Antti Lindholm.

– Yleensä ravintolassa selvitään omalla väellä syyskuusta huhtikuulle, Gehör täsmentää ja laskeskelee, että vuosittain kolmasosa keväällä mukaan tulevista työntekijöistä on edellisiltä vuosilta tuttuja.

– Aina on hyvä porukka saatu kasaan. Yhteishenki on hyvä ja yhteistyö SOLin rekrytointipalvelun kanssa toimii sujuvasti. Toki talvellakin on päiviä ja iltoja, jolloin oma väki ei riitä. Esimerkiksi jos lounasasiakkaiden lisäksi syömässä on myös Tyky-porukoita tai seminaariin osallistujia. Ihan yllätyksenä nämä tilanteet eivät toki tule ja etukäteen SOLilta pyydetään tarvittava määrä henkilöstöä paikalle.

Ravintola Nallikari

  • Ravintola Nallikari sijaitsee Oulussa, Nallikarin leirintäalueen ja kylpylä-hotelli Edenin välittömässä läheisyydessä meren rannalla
  • Ravintola Nallikari on alun perin arkkitehti Risto Harjun vuonna 1975 suunnittelema ravintola ja juhlapaikka
  • Ennen nykyistä toimintaansa ravintola oli useampia vuosia tyhjillään ja vaati täydellisen remontin, ennen kuin toiminta uusien yrittäjien voimin käynnistyi keväällä 2014.
  • Ravintolassa on kaksi osaa: Meri Ravintola, joka on 80 asiakaspaikkainen iltaravintola. Päivisin se on yksityis -ja kokouskäytössä. Bistro on lounasravintolan ja kahvilan yhdistelmä, jossa tarjollaan viikonloppuisin myös brunssia.
  • Lisäksi ravintolan yhteydestä löytyy saunaosasto, joka on vuokrattavissa eri tilaisuuksia varten.
  • Nykyisin ravintola on auki ympäri vuoden

www.ravintolanallikari.fi

Ammattitaito on kaiken a ja o

Ravintola Nallikarin erikoisuus on saaristolaisbuffet. Lounaspöydän jokainen ruokalaji tehdään paikallisista raaka-aineista ja omassa keittiössä.

Ravintolan rakennus on vuodesta 1975 lähtien ollut useiden eri toimijoiden ja yrittäjien hallussa. Sitä on purrut ajan hammas ja se on kärsinyt myös vesivahingosta. Joten ennen viime keväisiä avajaisia, joutui paikka täydelliseen remonttiin.

Hyvää henkilökuntaa saadaan nopeallakin aikataululla.

– Ulkonäkö on kuitenkin lähes kuin ennen vanhaan, Gehör tuumaa ja mainitsee yhden erikoisuuden, jota ennen ei Nallikarista löytynyt.

– Saunaosaston yläpuolella on pikarin muotoinen rakennelma, jossa ylimpänä on poreallas.

Vaikka vuorossa oleva keittiöhenkilökunta olisi SOL palveluiden palkkalistoilla, tehdään ravintolan tarjoama ruoka aina samalla pieteetillä ja samoin kriteerein.

– Haku meille ensi kesäksi töihin taitaa olla parasta aikaa SOLin nettisivuilla auki.

– Minusta on hienoa, että me täällä voimme keskittyä siihen, minkä osaamme. Eli ravintolan pyörittämiseen. Yhteistyökumppani SOL hoitaa puolestaan sen, minkä he osaavat parhaiten eli etsivät ja löytävät meille oikeat ihmiset töihin.

”Miljöö on aika lailla täydellinen”

SOLilainen Heidi Volotinen aloitti työt Nallikarissa viime vuoden heinäkuussa ja tarjoilee ravintolassa ensi kesänäkin.

Nallikarissa työilmapiiri on kohdillaan, SOLilainen tarjoilija Heidi Volotinen kehuu.

– Vähän aikaa sitten kysyttiin, kiinnostaisiko tällainen mahdollisuus ja tottakai kiinnosti. Nallikarissa on tosi mukava tehdä töitä ja miljöö on aika lailla täydellinen. SOLin kanssa kaikki on sujunut mainiosti enkä löydä mitään moitittavaa. Aina on pidetty, mitä on luvattu.

Nallikarissa riittää vipinää varsinkin kesähelteillä.

– Vieressä on uimaranta ja ravintola on yleensä täynnä lomafiiliksissä olevia asiakkaita ja turisteja, lähinnä Saksasta, Norjasta ja Venäjältä.

Hyväntuulisia asiakkaita palvellaan monella kielellä.

– Puhun itse sujuvaa englantia ja ruotsiakin, kun on pakko eli lähes päivittäin, Heidi nauraa.

Heidi kehuu SOLin Nallikarin tiimin yhteishenkeä.

– Olen saanut monta kaveria ja löysin viime kesänä joukosta uuden sydänystävänkin. Annika Kiviniemi oli ensin SOLin kautta Nallikarissa kokkina ja siirtyi tämän vuoden alussa suoraan Nallikarin palvelukseen.

Heidi tekee töitä myös muissa SOLin kohteissa ja ravintola-alan työt ovat tuttuja pitkältä ajalta.

– Olen tehnyt alan töitä jo viisi vuotta ja pidän niistä. Tämän hetken ykköstavoite on kuitenkin päästä yliopistoon lukemaan psykologiaa.