– Enää minulla ei ole mitään ennakkoluuloja vuokratyöntekijöitä kohtaan, Takuulementin toimitusjohtaja Teemu Tuuli toteaa.

Hektisiä hetkiä Humppilassa

Takuuelementillä paiskitaan töitä pääsääntöisesti kahdessa vuorossa. Elementtejä valmistava, kausiluonteisella alalla toimiva tehdas pyörii osittain SOLilaisin voimin. – Tämä järjestely toimii mainiosti, toimitusjohtaja Teemu Tuuli toteaa.

Rakennusalalla puhutaan lamasta mutta Takuuelementin tehtaalla siitä ei näy jälkeäkään. Yritys valmistaa elementtejä rakennusteollisuudelle.

– Viimeiset kolme vuotta ovat olleet reippaan kasvun aikaa. Liikevaihtomme on kolminkertaistunut, eikä mitään merkkiä päinvastaisesta kehityksestä ole näkyvissä, yrityksen toimitusjohtaja Teemu Tuuli kertoo tyytyväisenä.

Yritys kuuluu Päätoimija-konserniin, joka muodostuu erilaisten kohteiden rakentamiseen erikoistuneista rakennusliikkeistä.

Rekrytoinnit eivät enää vie resursseja.

– Työn alla on monenlaisia kohteita kuten hoivataloja, asuntoalueita, kerrostaloja, toimitiloja, logistiikkaterminaaleja ja myymälöitä.

Takuuelementti palvelee kaikkia konsernin rakennusyhtiöitä.

– Toki, meillä on myös muita asiakkaita. Heidän osuutensa on nyt noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta.

Talousohjattu rakentaminen toimii

Liiketoiminnan voimakas kasvu johtuu Tuulen mielestä konsernin hyvin suunnitelluista konsepteista.

– Päätoimija-konserni myy, sitä mitä asiakkaat tarvitsevat eli kokonaisvaltaista palvelua. Meiltä voi ostaa esimerkiksi teollisuushallin avaimet käteen – periaatteella. Hoidamme tarvittaessa tilaajan puolesta kaiken tonttihankinnasta alkaen ja koko rakennusprosessi on alusta loppuun yhden toimijan hallinnassa. Tarvittaessa etsimme jopa sopivat investoijat rahoittamaan vuokratiloja. Puhummekin talousohjatusta rakentamisesta.

Toinen kilpailussa pärjäämisen syy on Tuulen mukaan toimitusnopeus.

– Yhden toimijan projektissa kaikki pysyy paremmin kasassa. Esimerkiksi Rakennusliike Lehto Oy rakensi Uuteenkaupunkiin viime vuonna yli 6 000 neliötä logistiikkatiloja. Vaikka lopullinen päätös urakasta saatiin vasta toukokuun alussa, syyskuun lopussa kaikki oli jo valmista ja käyttäjä pääsi muuttamaan sisään.

Tuuli kertoo, että myös ympäristöarvot voidaan yhden toimijan mallissa ottaa paremmin huomioon.

– Toimimme ekologisesti sekä tehtaalla että työmailla, eli kierrätämme kaiken ylijäämämateriaalin.

Takuuelementin oma tuotekehitys pyrkii osaltaan lisäämään rakentamisen kustannustehokkuutta.

– Säästöä syntyy siitä, kun komponenteista voidaan tehdä yksinkertaisempia mutta silti yhtä toimivia. Toisaalta lisäämme tuotteeseemme myös jalostusarvoa.

Arjen helppous

Pääsääntöisesti konsernin omiin tarpeisiin toimivan tuotantoyksikön johtaminen on välillä hyvinkin hektistä toimintaa.

– Yksi puhelinsoitto iltapäivällä saattaa yhtäkkiä tuplata työntekijöiden tarpeen, kun siirrymme loppuvuodeksi yhdestä vuorosta kahteen pikavauhtia, Teemu Tuuli kertoo.

Tuuli kehuu, että näissä tilanteissa SOLin Henkilöstöpalveluista on ollut aivan suunnaton hyöty.

– Aikaisemmin rekrytoinnit sitoivat aivan liian paljon resursseja. Nyt otan vain yhteytä SOLiin ja jään odottamaan uusien työntekijöiden esittelyjä.

Teemu Tuuli kehuu SOLin kautta tulleita työntekijöitä.

– Myönnän, että olin aiemmin vähän ennakkoluuloinen vuokratyöntekijöitä kohtaan, mutta enpä ole enää, hän toteaa nauraen.

– Olemme saaneet mainioita ammattitaitoisia ihmisiä hommiin, enkä löydä valittamisen aihetta, hän jatkaa.

Takuuelementin tehtaalla on toisinaan töissä jopa enemmän SOLilaisia kuin omia työntekijöitä.

– Olemme saaneet mainioita ammattilaisia töihin. Mitään ongelmia siitä ei ole syntynyt. Meillä kaikki ovat samanarvoisia, ja päällepäin ei todellakaan näy, kuka palkan maksaa, Tuuli toteaa.

Täällä kaikki ovat tasa-arvoisia

– Meillä on täällä tosi mukava porukka ja samassa asemassa me olemme kaikki riippumatta siitä, kenen palveluksessa ollaan, SOLilainen Jere Lipsonen toteaa.

SOLilainen palveluvastaava Jere Lipsonen on tehnyt töitä Takuuelementillä noin vuoden verran.

– Sellaista päivää ei ole, ettei täällä naurettaisi, hän kehuu tehtaan työilmapiiiriä.

Jere on suorittanut rakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2010 ja halusi alan töihin.

– Opiskelujen jälkeen tein sekalaisia rakennushommia ja vähän aikaa olin Espanjassa puhelinmyyjänä. Ennen tänne tuloani olin kiinteistönhuoltohommissa. Oli kivaa päästä takaisin oman alan töihin.

Vuokratyöntekemistä Jere ei koe ongelmaksi.

– Meillä on täällä tosi mukava porukka ja samassa asemassa me olemme kaikki riippumatta siitä, kenen palveluksessa ollaan.

Jerellä on vakituinen työsuhde SOLiin ja mies on tyytyväinen tilanteeseen.

– Tunnit kirjaan helposti ylös netissä ja muutenkin hommat hoituvat. Esimerkiksi uudet työvaatteet on aina saanut heti, kun on tarvinnut.

Tällä hetkellä nuori isä asuu Humppilassa viikot ja matkustaa viikonloppuisin perheensä luo Lohjalle. Kotona odottavat avovaimon lisäksi 2-vuotias tytär Helmi sekä 2 kuukautta vanha tytär Henni.

– Talven aikana on tarkoitus, että perhe muuttaa myös tänne Humppilaan.

Työuran seuraava askelkin on jo suunnitelmissa.

– Jossain vaiheessa haluaisin jatkaa oman alani opintoja, Jere toteaa lopuksi.

Teksti ja kuvat: Vaula Aunola