– Paikallisten palveluntuottajien käyttäminen on uskottu SOLin väelle, Koillismaan Osuuskaupan varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo sanoo.

Koillismaalla säästetään

Koillismaan Osuuskaupassa on paneuduttu yhteistyössä SOLin palveluammattilaisten kanssa energiansäästöön, ympäristöasioihin ja asiakasviihtyvyyteen. Tulokset ovat olleet erinomaisia

Napapiirin tuntumassa, Koillismaan talousalueella toimiva Koillismaan Osuuskauppa on Kuusamon ja Kemijärven kaupunkien sekä Taivalkosken, Posion, Sallan, Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien alueella toimiva asiakkaittensa omistama osuustoiminnallinen liikeyritys. Osuuskaupalla on alueellaan noin 20 toimipaikkaa ja 13 000 asiakasomistajaa.

– Koillismaan Osuuskauppa on alueellaan erittäin vahva toimija, joka työllistää lähes 250 henkilöä. Esimerkiksi Kuusamossa olemme yksi alueen suurimmista yksityisistä työllistäjistä yhdessä Pölkyn sahan kanssa, Osuuskaupan varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo kuvailee.

Kemijärvelläkin, joka on kokenut kovia teollisuuden työpaikkojen kadotessa kunnasta, näkymät ovat jo valoisampia. Alueelle on tulossa uutta teollisuutta ja tulevaisuudenuskoa luovat myös kaivoshankkeet, kuten Savukosken Sokli.

– Tämän hetken suurin investointimme on Kemijärvelle nouseva 2500m2 kokoinen S-Market, joka valmistuu vuoden 2016 alussa. Se on tärkeä kauppapaikka aivan kaupungin keskustassa, mutta kuitenkin lähellä ohi kulkevaa 5-tietä.

Seitsemän pohjoisen kunnan alue on aktiivista matkailu- ja rajaseutua. Koillismaan alueella on kaksi kansainvälistä rajanylityspaikkaa, toinen Kuusamossa ja toinen Sallassa.

Rajan pinnassa toimiville kunnille venäläiset asiakkaat ovat merkittävä voimavara. Alueella käy paljon venäläisiä asiakkaita, ja Osuuskaupallakin on hyvät kanavat tehdä kauppaa myös rajan toiselle puolelle.

– Ruplan kurssin heittely näkyy selkeästi, sillä takana on monia todella vilkkaita vuosia. Uskomme kuitenkin, että kaupankäynti palaa kuitenkin entiselleen aikaa myöten, Niinisalo sanoo.

– Meillä on myös Kuusamossa oma lentokenttä, joka tuo tänne Euroopasta matkailijoita, ja talvikaudella tänne lennetään charter-lentosarjoja muun muassa Keski-Euroopasta.

Energiatehokkuus on tuonut viidessä vuodessa 600 000 euron säästöt.

Asiakasviihtyvyys on kunnia-asia

Koillismaan Osuuskauppa ja SOL ovat tehneet yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta.

– Yhteistyö käynnistyi siivouksesta, ja nykyisin SOL siivoaa kaikki meidän kiinteistömme, Niinisalo kertoo.

– Siivous on erittäin tärkeää, sillä asiakasviihtyvyys on meille kunnia-asia. Olemme pystyneet saamaan SOLin kanssa säästöjä myös siivouksessa. Osa siivouksesta voidaan suorittaa liikkeiden aukioloaikoina, jolloin kustannukset ovat edullisemmat ja asiakkaille syntyy hyvä vaikutelma kaupan siisteydestä ja puhtaudenpidon tehokkuudesta.

– Viisi vuotta sitten kumppanuus laajeni kiinteistönhoitoon, ja meillä on tällä hetkellä heidän kanssaan managerointisopimus. Eli vaikka käytämme paikallisia palveluntuottajia, SOL koordinoi heidän käyttöään.

Yhteistyötä tehdään muun muassa vaativissa asennus- ja korjaustöissä.

– SOL huolehtii esimerkiksi autopesurihuolloista ja kylmälaitekorjauksista. Ne ovat vaativia huoltokohteita, ja huoltomiehen tilaaminen Oulusta tai Rovaniemeltä tulisi varsin kalliiksi, niinpä SOL moniosaajayrityksenä huolehtii niidenkin huoltotöistä kustannustehokkaasti. Toiminta on todella aukotonta ja yhteistyö toimii erittäin hyvin

Onnistumiset tuovat uusia onnistumisia

Osuuskaupalle tuotettavassa kiinteistönhoidossa työskentelevät SOLin palveluvastaava Harri Kihlman sekä Juha-Pekka Välimaa ja Toni Koponen.

Palveluvastaava Harri Kihlmanin mukaan SOL huolehtii kaikista osuuskaupan kohteista.

– Me olemme kaikki innostuneita tästä työstä, ja onnistumiset tuovat uusia onnistumisia, Kihlman kuvailee.

Yhteistyössä on mukana myös SOK Kiinteistötoiminnot, joten tehtävissä onnistuminen on monen tekijän summa.

SOK:n huoltopalvelupäällikkö Esa Kähkönen kertoo, että ensimmäinen tarvekartoitus tehtiin Koillismaan Osuuskaupassa vuonna 2009.

– Tein sen perusteella raportin, mitä pitää uusia ja paljonko se maksaa. Sen jälkeen automatiikka päivitettiin tähän päivään ja nyt haetaan vain oikeita asetuksia, Kähkönen kertoo.

– SOLin Harrilla on tässä iso rooli, sillä minä käyn Koillismaalla kohdekierroksella vain pari kertaa vuodessa. Yhteistyö SOLin väen kanssa on ollut hedelmällistä ja yhteistyö toimii hyvin.

Energiansäästö on jatkuvaa työtä

Kiinteistöautomatiikka kehittyy koko ajan, ja ilmastoinnin, jäähdytyksen ja lämmityksen osalta järjestelmien pitää olla koko ajan tasalla.

– Tekniikan kehittyessä SOLin väen on jatkuvasti pidettävä yllä osaamistaan pysyäkseen ajan tasalla. Tämän asian he ovat hoitaneetkin muun muassa osallistumalla eri laitevalmistajien järjestämiin koulutuksiin, Niinisalo kuvailee.

Energiansäästö on jatkuvaa työtä ja investoimista uusiin laitteisiin. Uusi teknologia mahdollistaa reaaliaikaisen kiinteistöjen etävalvonnan ja monipuoliset säätömahdollisuudet.

– Energiansäästöä voidaan tukea myös investoinneilla. Asensimme juuri esimerkiksi yhteen liikekiinteistöömme maalämmön ja led-valot, hän kertoo.

– Olemme seuranneet viiden kuluneen vuoden, 2009-2014, ajalta energiankulutustamme, ja sen mukaan olemme pystyneet säästämään näiden vuosien aikana yhteensä noin 600 000 euroa lämpö-, sähkö- ja vesikustannusten osalta.

– SOLin miehet ovat tässä tärkeässä roolissa, koska he hoitavat päivittäistä kiinteistönhoitoa.

Investoiminen uusiin kylmälaitteisiin on tuonut merkittäviä säästöjä.

Konetyöt paikallisilta palveluntuottajilta

Koneilla tehtävät työt on Kihlmanin mukaan kilpailutettu ja tehtäviin on valittu hyvät paikalliset palveluntuottajat.

– Meille ei ole ollut kannattavaa hankkia omaa konekantaa esimerkiksi lumitöihin, hän sanoo.

Kiinteistöautomatiikka kehittyy jatkuvasti.

– Paikalliset toimijat tekevät myös perushuoltotöitä, mutta vaativammat huoltotehtävät me hoidamme itse. Meillä on 24h päivystys, ja jos ongelmia ilmenee esimerkiksi Sallassa, sinne ei tarvitse välttämättä lähteä itse huoltotöihin, vaan niitä voi tehdä tietokoneella vaikka kotoa, hän kuvailee.

Koillismaalla on todella vaativa toimintaympäristö. Talvella saattaa olla parikin viikkoa pakkasta -40°C ja kesällä vuorostaan lämmintä +30°C. Sellaisten lämpötilavaihtelujen hallitseminen niin, että sisätiloissa on aina miellyttävää työskennellä ja asioida, vaatii käyttäjältään aikamoista taitavuutta. Kiinteistönhuoltajien on oltava ajan tasalla koko ajan.

– Olemme investoineet myös veden kulutukseen hankkimalla vesihanoihin uutta tekniikkaa ja vaihtamalla pisuaarit vedettömiin järjestelmiin. Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä, ja siksi haluamme kuormittaa ympäristöämme mahdollisimman vähän ja välttää turhia päästöjä, Niinisalo sanoo.

TEKSTI KARI MARTIALA KUVAT VESA RANTA

Koillismaan osuuskauppa