– Kameravalvonnalla päästään kokoaikaisuuteen, mikä piirivartioinnilla ei koskaan ole mahdollista, Perkiömäki sanoo.

Kameravalvonta korvaa piirivartiointia

Kameravalvonta vähentää turhia hälytyksiä ja tarkkailee tiloja 24/7. Vartija saadaan kohteeseen silloin, kun häntä todella tarvitaan.

Kameravalvonta yleistyy perinteisen piirivartioinnin vaihtoehtona.

Kamerajärjestelmä räätälöidään kohteeseen.

– Asiakkaalle syntyy kustannussäästöä, ja valvonta on kokoaikaista, SOLin Aurinkovoimalan palveluesimies Pasi Perkiömäki sanoo.

– Järjestelmä osaa myös analysoida tilannetta asiakkaan tiloissa. Esimerkiksi jos jokin objekti on liian kauan jossakin ei-toivotussa paikassa, kuten hätäuloskäynnin tukkeena, järjestelmältä tulee meille hälytys ja meillä alkaa toiminta asiakkaan kanssa ennalta sovitun mukaisesti.

Aurinkovoimala on SOLin Hämeenlinnassa sijaitseva palvelukeskus, jonne kuva ympäri maata sijaitsevista valvontakohteista välittyy. Kameravalvonta muuttaa vartioinnin toimintatapaa ja Perkiömäen mukaan vartijan työn mielekkyys lisääntyy.

– Vartijoiden koulutus keskittyy koviin tilanteisiin. Piirivartioinnissa voi olla varuillaan olon herpaantumisen riski, koska kovia tilanteita on niin vähän. Kameravalvonnan kautta tiedetään jo kohteeseen mentäessä, että vartijaa tarvitaan ja tilanne on päällä.

Liikkeestä aktivoituvat kamerat suodattavat valvomoon vain tarpeellisen tiedon.

Kameravalvonta mahdollistaa myös turhien hälytysten tunnistamisen kohteessa käymättä. Esimerkiksi toimistorakennuksissa on tyypillisesti paljon eri aikaan liikkuvia ihmisiä, jotka ovat kohteessa täysin oikeutetusti. Kameroiden avulla heidät voidaan tunnistaa.

Perkiömäen mukaan suuri ihmismäärä kohteessa lisää myös hälytysjärjestelmän käyttövirheitä. Väärä käyttö on yleisempää kuin laitevika järjestelmässä.

– Nämä tilanteet voidaan tunnistaa kuvan perusteella, eikä vartijaa tarvitsekaan lähettää, Perkiömäki sanoo.

Kaikki palvelupyynnöt tallentuvat tietokantaan. Linjoilla palveluohjaaja Arja Sopanen.

Valvonta räätälöidään asiakkaalle

Kamerajärjestelmä rakennetaan aina asiakkaalle räätälöidysti. Toimistorakennuksen valvontaan käytetään tavallisesti 10-15 kameraa, joista osa on ulkona ja osa kohteessa sisällä. Ulkokamerat ovat säänkestävissä lämmitetyissä koteloissa, joten järjestelmä ei ole altis toimintahäiriöille. Kuvan lähettäminen valvomoon edellyttää toimivaa tietoverkkoa.

– Asiakkaan kanssa määritellään toimenpiteet sen varalta, että verkko ei toimi, Perkiömäki sanoo.

Räätälöity järjestelmä sallii asiakkaan valita, mitä kohteessa halutaan valvoa. Tyypillisiä kiinnostuksen kohteita ovat sisääntuloportit, lastauslaiturit, aulatilat ja ovien edustat.

Liikkeestä aktivoituvat kamerat suodattavat valvomoon vain tarpeellisen tiedon.

– Kameravalvonnalla päästään kokoaikaisuuteen, mikä piirivartioinnilla ei koskaan ole mahdollista, Perkiömäki sanoo.

Valvontakamera tunnistaa rekisterinumerot.

Kamerajärjestelmien mahdollistama analytiikka kehittyy jatkuvasti. Tulevaisuudessa valvontajärjestelmään voi olla yhdistetty esimerkiksi automaattinen kasvojen tunnistus, mikä helpottaa luvallisten liikkujien toimintaa kohteessa.

Aurinkovoimala on paljon enemmän kuin hälytyskeskus

Hämeenlinnassa sijaitsevaan 24/7 palvelevaan Aurinkovoimalaan voivat ottaa yhteyttä kaikki SOLin asiakkaat oli kysymys sitten henkilöstö-, siivous-, kiinteistö-, toimitila-, pesula- tai vartiointipalveluista.

– Aurinkovoimalamme ei ole todellakaan mikään perinteinen hälytyskeskus. Kertyneet kokemukset ovat olleet hyviä. Ympärivuorokautinen palvelu on selkeästi etu asiakkaillemme, SOLin asiakkuus- ja kehitysjohtaja Lauri Leppä sanoo.

Kaikkien asiakkaiden ajantasaiset tiedot tallennetaan nyt tietokantoihin ja ovat siellä Aurinkovoimalan moniosaajien ja tarvittaessa muidenkin käytettävissä.

– Aurinkovoimalan työntekijät ovat perehtyneet kaikkiin palveluihimme ja lisäksi kaikilla heillä on tietenkin työssä tarvittava vartijan koulutus.

– Pystymme siis hyvinkin nopealla toimitusajalla reagoimaan asiakkaalta tulleisiin lisätyöpyyntöihin ja uusiin tilauksiin sekä ratkaisemaan muita yllättäviä tilanteita, puhuttiin sitten vesivahingosta kiinteistössä, sairaslomatuurauksesta tai laivan hyttiin unohtuneesta lompakosta.

Uusi toimintamalli vapauttaa myös asiakkaan yhteyshenkilön viettämään vapaata silloin, kun on sen aika.

– Tavoite on se, ettei ketään häiritä työasioilla vapaalla sairaslomasta puhumattakaan. Tämä lisää työntekijöidemme työhyvinvointia ja antaa heille mahdollisuuden ladata akkujaan rauhassa, minkä uskon taas näkyvän erinomaisena palveluna sitten, kun arki koittaa.

Teksti Juha Peltonen  Kuvat Mikaela Löfgren

Aurinkovoimala

SOL Turvallisuuspalvelut