Resepti on yksinkertainen: avaa suusi ja kysy apua.

Voitko auttaa?

Pidetään linjat auki ja ollaan tuttuja toisillemme.

Kaikille meille tulee töissä eteen tilanteita, jolloin ei ole ihan varma, mitä tulisi tehdä. Samalla mielessä voi olla aavistus, että työkaveri saattaa tietää ratkaisun. Resepti on yksinkertainen: avaa suusi ja kysy apua.

Kukaan ei ole täydellinen eikä osaa tai tiedä kaikkea. Kenenkään meistä ei tarvitse pärjätä yksin. Heitetään joutava ylpeys romukoppaan ja ylitetään tunne siitä, että kysymällä tai pyytämällä apua vaivaisi toista. Voi myös tuntua siltä, että apua tarvitsevana vaikutat tietämättömältä tai jopa tyhmältä – aivan turhaan.

Työkaverisi päinvastoin todennäköisesti ilahtuu siitä, että kysyt häneltä apua. Avunpyynnöllä osoitat, että arvostat hänen taitojaan ja tietojaan. Ajattele, eikö ole hienoa päästä jakamaan jotakin hyvin hallitsemaasi taitoa tai mahtava tunne, kun joku toinen on tiedoistasi kiinnostunut? Auttamisessa ilahtuvat sekä avunsaaja että -antaja.

Kysymällä asiat hoituvat kerralla oikein ja opimme toinen toisiltamme. Tämä myös lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kun yksi rohkaistuu kysymään avoimesti, muut uskaltavat perässä.

Parhaiten työelämässä menestyvät ne, jotka osaavat kysyä ja pyytää apua ja jotka myös osaavat auttaa. Joukossa on voimaa, ja ryhmää vahvistavat hyvät sosiaaliset vuorovaikutustaidot.

Muista tervehtiä ja hymyillä työkavereille, kysyä kuulumiset sekä sanoa tarvittaessa kiitos ja anteeksi. Kun pidetään linjat auki ja ollaan tuttuja toisillemme, ei tunnu kummoiseltakaan jutulta huikata kysymys ilmoille johonkin epäselvään asiaan törmätessä.

Ei ole häpeä pyytää apua. Autetaan toinen toisiamme ja toimitaan yhdessä SOLilaisten arvojemme mukaisesti asiakkaidemme parhaaksi.

Aurinkoisia talvipäiviä!

Peppi Kaira

Peppi Kaira Peppi Kaira on SOLin palveluyritysten emoyhtiö SOLEMO Oy:n ja SOL Pesulapalvelut Oy:n toimitusjohtaja.