Villavaatteet ja miten ne pilataan

Kunnianhimoinen tavoitteeni oli ottaa aiheeksi lempiasusteeni villasukkien väärinpesu. Kävi kuitenkin ilmi, että nykyiset villasukat ovat järjestään villasekoitetta, mitkä eivät kutistu vaikka kuinka yrittäisi. Meni siis niin kuin yleensäkin: kun yrittää pilata, ei onnistu.

Onneksi meiltä löytyy pesuammattilaisten joukosta muitakin kuin allekirjoittanut, jotka eivät ole aivan erehtymättömiä (oma bravuurini on paperinenäliinojen pesu vedessä tummien vaatteiden kanssa) ja sain kun sainkin erinomaisen esimerkin.

Aito villapaita!

Ihana, lämmin, joustava, hengittävä, paloturvallinen, uusiutuva, likaa hylkivä materiaali joka sopii melkein mihin ilmastoon tahansa.
Nuo ihanat neuleet ovat usein myös 100% villaa eli niiden pesun kanssa kannattaa olla tarkkana. Nyt ei siis ole kyse halpiskauppojen akryylineuleista vaan siitä oikeasta aineesta.

Villa on samaa tavaraa kuin hiukset tai kynnet meillä ihmisillä.

Villakuitu on sileää ja suomuista. Sen ja villan luontaisen rasvapitoisuuden johdosta lika ei tartu villaan yhtä helposti kuin esimerkiksi puuvillaan.
Mutta suomuisuudesta johtuen materiaali on myös melko herkkää; Liian kovassa käsittelyssä suomut aukeavat, tarttuvat naapurikuituihin ja muuttuvat villahuovaksi ja paria kokoa pienemmäksi. Se ei aina ole se toivottava lopputulos.

Mitä hienompilaatuisempi villa, sen herkempi se on rajulle käsittelylle. Eli esimerkiksi mohair (vuohesta), kashmir (vuohesta) ja angora (kaninkarvaa) ovat materiaaleja, joita pitää käsitellä silkkihansikkain. Kemiallinen pesu pesulassa on niille paras pesutapa. Tavallinen villalaatu söpöstä pikku lampaasta kestää paremmin.

Yleisesti käytössä olevat pyykinpesuaineet ovat pääosin emäksisiä ja villa ei erityisemmin pidä muista kuin neutraaleista pesuaineista. Riskinä on, että emäksinen aine huovuttaa ja kutistaa villan, vaikka kaikki muu olisi tehty oikein.

Miten siis pilataan villaneule?

• Pestään kuumassa
• Pestään vahvasti emäksisellä pesuaineella (pH reilusti yli 7)
• Pestään kirjopesuohjelmalla ja kuivataan kuivausrummussa

Lopputuloksena voi silloin olla vaikka omalle pikku lemmikille tai Barbienukelle sopiva asu.

Jos neule on kiva ja haluat säilyttää sen sellaisena:

• Valitse mahdollisimman neutraali pesuaine (pH 7 tai lähellä)
• Valitse hienopesuohjelma
• Muotoile kosteana ja kuivaa tasolla
• Luonnollisesti säästyt kaikelta tältä, jos tuot sen lähimpään SOL Pesulaan.

Lämpöisiä syyskelejä,
Kristiina

Kristiina K. Hakee kiipeilyllä jännitystä elämäänsä ja pyrkii rahoittamaan sen työnteolla. Vähäisen muun vapaa-ajan hössöttelee hauvalle.