Onko pyykinpesu sittenkään helppoa kotityötä?

Pyykinpesu on osa arkea ja se sujuu varmasti rutiininomaisesti. Usein pyykkikorista otetaan suunnilleen samanvärisiä vaatteita ja laitetaan pesukoneeseen. Kone siis täytetään, lorautetaan mukaan pesuainetta, laitetaan normaali 40 asteen pesuohjelma ja ei kun pyörimään. Kuulostaako tutulta?

Vaikka pyykinpesu mielletään usein helpoksi kotityöksi, on se oikeastaan paljon aikaa ja vaivaa vievää.

Koko pyykinpesu lähtee siitä, että lajittelu tehdään oikein. Näin voidaan saavuttaa haluttu lopputulos, eli puhtaat, raikkaat ja hyväkuntoiset vaatteet. Pyykin lajittelussa on huomioitava muutama yksinkertainen asia: väri, pesumenetelmä, lämpötila ja likaisuus. Lajittelussa näiden huomioiminen vie onnistuneeseen lopputulokseen. Lajittelu on hyvä aloittaa väreistä. Oikealla värilajittelulla värit pysyvät kirkkaina. On hyvä muistaa, että etenkin tekstiilien ensimmäisten pesukertojen aikana tuotteesta voi irrota väriä. Myös pesutapahtuman aikana irtoava nukka on värillistä. Värilajittelu kannattaa tehdä aina seuraavanlaisesti: valkoiset ja muut todella vaaleat omana koneellisenaan, värikkäät omanaan ja tummat sekä vahvasti värilliset omanaan. Pesuaineena tulee käyttää aina tietylle pyykkityypille tarkoitettua pesuainetta, jotta värit saa pidettyä kirkkaina. Pesuaineen ohjeistettua annostelua kannattaa noudattaa tarkasti. Erittäin likainen pyykki kannattaa myös pestä erillään muista, ja silloin annosteluohje pesuaineelle on tavallista enemmän.

Tekstiilin omaa hoito-ohjetta on tärkeää noudattaa kokonaisuudessaan. Hoito-ohjeesta selviää, mikä on sopiva pesumenetelmä ja -lämpötila kyseiselle tekstiilille. Merkitty lämpötila on aina korkein suositeltu pesulämpötila. Joissain tapauksissa hoito-ohjetta matalammassa lämpötilassa pesty vaate voi myös päästää väriä. Lajittelu on hyvä tehdä tarkasti, että vaatteet eivät myöskään pääse esimerkiksi kutistumaan ikävästi. Ohjeistetun pesulämpötilan lisäksi tulee tarkastaa vaatteen materiaali. Tekokuituiset ja luonnonkuituiset vaatteet on hyvä pestä mahdollisuuden mukaan erillään toisistaan, sillä tekokuidut keräävät itseensä helposti luonnonkuiduista irtoavaa nukkaa ja saattavat myös sähköistyä helposti. Pesuohjelma valitaan aina materiaalin ja pesulämpötilan mukaisesti.

Ennen pyykinpesun aloittamista, on aina huomioitava, että taskut ovat tyhjät ja vetoketjut, tarranauhat sekä hakaset suljettuina. Kaikki vyöt ja pitkät nauhat kannattaa myös solmia. Harvakseltaan olevat ja yksittäiset napit tulee avata, jotta napin lävet eivät venyisi. Vaikeiden tahrojen poistaminen kannattaa myös ennen pesua. Sukkahousut ja rintaliivit on hyvä pestä pesupussissa, mutta muistathan, ettei kaarituellisia rintaliivejä suositella pestäväksi koneessa lainkaan. Samettivaatteet, tummat ja voimakasväriset sekä jäykkäkankaiset vaatteet, kuten esimerkiksi farkut, on suositeltavaa kääntää nurinpäin aina pesun ajaksi, jotta vältyttäisiin linkousrypyiltä.

Henna T. Markkinoinnin harjoittelija, SOL Pesulapalvelut