Mattojen pesumenetelmät pesulassa

Pesulassa mattojen pesu tehdään tasopesuna, rumpupesuna tai kemiallisena pesuna. Pesumenetelmä valitaan aina mattotyypin mukaan.

Tasopesu on menetelmä, joka tehdään maton ollessa suorana vaakatasossa. Pesulassa tasopesu alkaa aina tamppaamisella, jonka jälkeen tehdään tahranpoisto koneella harjaten. Harjakset ovat pehmeät ja näin ollen sopivat kaikille mattotyypeille. Harjauksen jälkeen matto huuhdellaan huolellisesti. Tasopesun lopuksi ylimääräinen vesi poistetaan joko linkoamalla tai puristamalla vesi pois telapuristimella. Tasopesu voi tapahtua myös erityisesti matonpesuun suunnitellulla automaattisella tasopesukoneella. Kone hoitaa itsenäisesti maton pesun pesuaineen levityksestä aina huuhteluun ja ylimääräiseen vedenpoistoon. Tasopesukoneen etuja ovat muun muassa tarkka pesuaineen annostelu ja kiertovesijärjestelmä, joka säästää vuodessa runsaasti vettä ja sen myötä luontoa.

Rumpupesu tapahtuu rumpuvesipesukoneessa. Pesutapahtuma on periaatteessa sama kuin kotikoneessa, mutta koneet ovat pesulassa suuremmat ja sopivat näin ollen mattojen pesuun paremmin. Tähän pesumenetelmään kuuluu myös tahranpoisto ja ennen kaikkea toimenpiteet pesun jälkeen, joilla varmistetaan rypytön tasainen matto. Rumpupesua käytetään lähinnä puuvillamatoille.

Kemiallinen pesu tapahtuu myös rumpukoneessa, mutta tässä pesussa kone sekä pesee että kuivaa maton. Kemiallinen pesu pitää maton värit kirkkaina ja poistaa hyvin rasvatahrat, jotka eivät lähde vesipesussa. Pesussa käytetään ympäristöystävällistä liuotinta. Tästä pesumenetelmästä erikoisen tekee sen suljettu järjestelmä. Liuotin käytetään pesun jälkeen uudelleen ja myös kuivauksen yhteydessä pois haihdutettu liuotin kierrätetään. Kemiallisesta pesukoneesta tulee siis ulos vain puhdas ja kuiva matto.

On olemassa myös vaihtoehtoiset pesumenetelmät matoille, jotka eivät saa kastua. Painehuuhtelulaitteella tehtävässä pesussa laite sumuttaa matolle pesuainetta sisältävää vettä ja imee sen samalla suulakkeella pois. Toisena vaihtoehtoisena pesumenetelmänä on vaahtopesu, jossa vesi ja pesuaine ovat nimensä mukaisesti vaahdon muodossa. Vaahtoon sitoutunut lika poistetaan esimerkiksi imuroimalla. Kosteusrasite on molemmissa menetelmissä hyvin pieni.

Kaikista arimmatkin matot voi turvallisesti pesettää SOL Pesuloissamme.

Mattopesujen hinnat

Puuvilla-, villamatto 16,30/m²
Nukkamatto 19,10/m²
Paperi-, sisalmatto 20,40/m²
Aito -, tuftattu matto 31,80/m²

Henna T. Markkinoinnin harjoittelija, SOL Pesulapalvelut