Luonnonkuidut ja tekokuidut

Oletko koskaan ajatellut, miksi joku neule tuntuu hiostavalta päällä tai se sähköistyy helposti? Miksi joku toinen neule onkin superlämmin, hengittävä ja pehmeän tuntuinen? Vastaus on materiaali, josta vaate on valmistettu.

Neuleita, kuten kaikkia muitakin vaatteita, valmistetaan monista eri materiaaleista. Materiaalit on lajiteltu luonnonkuituihin ja tekokuituihin. 

Luonnonkuituja ovat puuvilla ja pellava, jotka ovat kasvikuituja sekä villa ja silkki, jotka ovat eläinkuituja. Kasvikuidut keräävät hyvin kosteutta, eivätkä hiosta tai sähköisty. Kasvikuiduista valmistetut vaatteet kuitenkin rypistyvät helposti. Eläinkuidut puolestaan ovat lämpimiä, kevyitä ja joustavia. 

Tekokuituihin kuuluvat synteettiset ja muuntokuidut, jotka valmistetaan selluloosasta, öljystä, hiilestä tai maakaasusta. Yleisimpiä tekokuituja ovat muun muassa polyamidi, polyesteri, elastaani ja viskoosi. Olemassa on myös sekoitekankaita, joissa on sekoitettu useampia kuitulajeja yhteen. Sekoituksilla saadaan kankaisiin sellaisia ominaisuuksia, joita ei yksittäisissä kuiduissa ole. Tekokuiduilla vaatteisiin saadaan usein kestävyyttä ja joustavuutta, jonka lisäksi ne suojaavat vaatetta rypistymiseltä tai kutistumiselta. 

Uutta neuletta tai muuta vaatetta ostaessa kannattaa siis aina kurkata tuotteen hoito-ohjeeseen, jossa mainitaan myös mistä materiaalista vaate on valmistettu. Kun se tiedetään, voidaan tuotetta hoitaa materiaalin vaatimalla tavalla. Näin vaatteet pysyvät pitkään hyvinä ja tyylikkäinä. 

Henna T. Markkinoinnin harjoittelija, SOL Pesulapalvelut