Kesä, kärpäset ja mattolaituri

Kesän merkki ennen vanhaan oli kuuma päivä, paarmat, liplattava vesi ja mattolaituri. Koko talven pölyä keränneet matot pääsivät kuonistaan ja saivat samalla ihanan raikkaan tuoksun.

Vanhana mattopyykkärinä voin myös sanoa, että tuoksun lisäksi muistoja jäi myös käytetystä pesuaineesta. Jonkun kerran tuli meille mattopesulaan pesuaineen värjäämiä puuvillamattoja syyspesuun. Helppoa oli hommat, kun ei edes pesuainetta tarvinnut käyttää niiden puhdistamiseen. Koneessa tuntuivat vaahtoavan aika paljon.

Mattolaiturilla peseminen ei ole se paras mahdollinen pesutapa moneltakaan kantilta. Perinteinen Mäntysuopa ei oikein huuhtoudu pois kunnolla kylmässä vedessä ja pesuainejäämät saattavat jättää maton keltaiseksi. Ja kuten lattianpesussakin, liika pesuaine toimii lähinnä likamagneettina.

Muut kuin perinteiset puuvillamatot saattavat myös kärsiä laiturimattopesun tai painepesuripesun rankasta käsittelystä. Kovapohjaisten mattojen pohja ei suhtaudu kovin hyvin vedellä liottamiseen ja saattaa kupristua tai kutistua.

Aitoja mattoja ja mattolaitureita en päästäisi edes tapaamaan toisiaan. Aitojen mattojen väri on kasvipohjaista ja leviää helposti. Pohja menee myös helposti kuprulle.

Mattolaituripesussa matto toimitetaan laiturille, kannetaan paljon vettä (jossa ehkä levää), kaadetaan paljon mäntysuopaa ja harjataan rivakasti. Kaadetaan pari ämpärillistä vettä huuhteluksi ja kannetaan vedestä raskas matto kuivaustelineelle odottamaan kuivausta tai varkaita. Jos hyvä tuuri käy, ei sada useampaan päivään eikä kukaan omi mattoa itselleen. Hyvässä lykyssä maton värit eivät leviä, mutta riskinä ovat vielä kuivumisjäljet, jotka syntyvät liian pitkästä kuivumisajasta Suomen kesässä on vielä sellainen ominaispiirre, että ilmoista ei koskaan tiedä. Ja paksun maton kuivaamiseen menee useampi päivä, siis kuiva päivä. Auringon haalistavasta UV-säteilystä puhumattakaan.

Ammattimaisessa mattopesulassa matot pestään riittävällä vedellä ja oikealla pesuaineannostelulla, huuhdellaan koneellisesti, puristetaan kuivaksi ja kuivatetaan hyvin lämmitetyssä ja tuuletetussa tilassa niin, että matto on yön jälkeen kuiva eikä kuivumisjälkiä ole ehtinyt tulla. Matto pestään vielä tarpeen mukaan uudestaan jos siihen on jäänyt tahroja. Maton omistajan tehtäväksi jää tuoda kuiva ja likainen matto pesulaan ja hakea kuiva ja puhdas matto pois nimellistä korvausta vastaan.

Ympäristökin kiittää; mäntysuopa rehevöittää vesistöä eikä sitä saisi koskaan kaataa suoraan vaan imeyttää esimerkiksi maan kautta.

Matoista harjataan ennen pesua hieka, pöly ja irtolika.
Pesun jälkeen märjästä matosta puristetaan ylimääräinen vesi pois. Näin varmistetaan nopea kuivuminen, joka tekee matosta raikkaan.
Kristiina K. Hakee kiipeilyllä jännitystä elämäänsä ja pyrkii rahoittamaan sen työnteolla. Vähäisen muun vapaa-ajan hössöttelee hauvalle.