Älyttömän hyvä tiimihenki

Olen Veera, 21-vuotias SOLilainen Joensuusta. Olen ollut SOL Pesulapalveluilla Joensuussa töissä hieman yli vuoden, ja tällä hetkellä opiskelen Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella kauppatieteitä. Töitä käyn tekemässä pesulassa muutamana päivänä kuussa, ja useamminkin, mikäli on tarvetta.

Kun muutin Joensuuhun noin puolitoista vuotta sitten, ei minulla ollut täällä oikeastaan mitään pohjakoulutusta. Ensimmäiset kuukaudet muuton jälkeen hain ahkerasti töitä, ja täytinkin yli 20 hakemusta eri työpaikkoihin. Ensimmäinen työpaikka, jonne pääsin haastateltavaksi, oli SOL Pesula; reilun vuoden mittainen äitiysloman sijaisuus pesulatöissä.

Luulen, että tuleva esimieheni kuuli äänestäni, kuinka innoissani ja ilahtunut olin, kun sain soiton haastattelusta pesulalle. Vielä ilahtuneempi olin, kun seuraavan kerran vastasin esimieheni puheluun, ja sain kuulla tulleeni valituksi kyseiseen työpaikkaan.

Haastattelussa ennakko-odotukset karisivat

Kun saavuin työhaastatteluun pesulalle, sain huomata, että ennakko-odotukseni pesulan työstä osoittautuivat vääriksi ­– ja vain hyvällä tavalla! Olin odottanut saapuvani suureen laitospesulaan, ja pohdinkin mielessäni, miten sellainen mahtuisi kauppakeskuksen yläkertaan, jossa pesula sijaitsi. Yllätyksekseni saavuinkin pieneen, iloisen värikkääseen pesulaan, jossa minua kassalla tervehti myymälänhoitajamme yhtä iloisena ja tervetulleeksi toivottavana, kuin aina.

Työympäristö ja työilmapiiri vaikuttivat heti haastattelussa todella mukavilta ja iloisilta, ja innostukseni vain kasvoi haastattelun edetessä. Oli vaikeaa malttaa mielensä haastattelun jälkeen, ja odottaa tietoa siitä, osuiko valinta juuri minuun. Onnekseni se osui.

Eka työpäivä

Muistan vieläkin sen hurjan jännityksen määrän, joka perhosteli sisälläni, kun ensimmäinen työpäivä lähestyi, ja lopulta saapui. Työt alkoivat kuuden viikon mittaisella perehdytyksellä, jonka aikana sain oppia kaiken tarvittavan aina tahranpoistosta kemialliseen pesuun, ja tietenkin asiakkaiden palveluun.

Vuosi äitiysloman sijaisena kului hurjan nopeaa, varsinkin näin jälkikäteen katsoessa. Tekemisen kautta opin lisää pesuista, tahranpoistosta, tekstiilien huoltamisesta ja asiakaspalvelun iloista. Vuoteen mahtuu paljon; ensimmäinen työvuoro yksin, myymälänhoitajan loma-ajan tuuraus (miten minä ikinä osaisin olla niin suuressa vastuussa!), vakiasiakkaat, jotka lopulta jäivät nimi- ja kasvomuistiin, kahdet SOL Päivät Helsingissä, ja miljoona ihanaa muistoa ja hetkeä omassa myymälässämme, parhaassa työporukassa.

Opiskelujen ohessa osa-aikaisen

Olen ollut erityisen iloinen siitä, että opintojeni alettua olen saanut mahdollisuuden jatkaa SOLilaisena, ja että työvuoroja on voitu sopia joustavasti opintojeni oheen. On ollut välillä hämmentävääkin opetella siihen, ettei olekaan paikalla pesulassa joka päivä, sillä osa-aikaisena olen töissä harvemmin. Onkin tärkeää, että meillä kaikilla on pesulassa yhtenäiset toimintatavat. Näin on helppo tarttua työhön, ja jatkaa siitä, mihin edellinen työvuorossa ollut on jäänyt.

Vuoden hyvinvoiva työyhteisö

Olen sitä mieltä, että meillä Joensuun pesulassa on aivan älyttömän hyvä tiimihenki, ja työporukkamme saikin ansaittua tunnustusta hyvästä yhteishengestämme SOL Päivillä joulukuussa 2018. On ihanaa, että työpaikalla tullaan toimeen kaikkien kanssa ja töihin on kiva mennä. Hyvä työilmapiiri kannustaa ahkeraan työntekoon ja työt sujuvat joutuisaan, kun on mukavaa. Minulle itselleni oli erityisen mukavaa se, että pesulatyö toi mukanaan työkaverit, joille olen voinut jakaa niin arkiset asiat, kuin elämän isot ilot ja surut.

Toivonkin, että minun on mahdollista jatkaa SOLilaisena mahtavassa porukassa vielä tulevaisuudessakin!

-Veera

Veera Olen Veera, 21-vuotias SOLilainen Joensuusta. Olen ollut SOL Pesulapalveluilla Joensuussa töissä hieman yli vuoden, ja tällä hetkellä opiskelen Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella kauppatieteitä. Töitä käyn tekemässä pesulassa muutamana päivänä kuussa, ja useamminkin, mikäli on tarvetta.