Varmasti monilta löytyy kotoaan takki jokaiselle vuodenajalle. Oikeanlaisella huoltamisella takit säilyvät hyvänä vuodesta toiseen. Rahaa säästyy pienellä vaivalla ja ympäristökin kiittää.

Takit vaativat aina omille materiaaleilleen sopivat puhdistusmenetelmät. Hoito-ohje löytyy yleensä takin helman sisäsaumasta tai povitaskusta. Käyttökaudella takkia kannattaa välillä tuulettaa ja puhdistaa tahrat paikallisesti. Pesu kannattaa tehdä vain tarvittaessa, mutta kuitenkin aina heti kauden käytön jälkeen. Takkia ei koskaan kannata laittaa säilytykseen likaisena, sillä tahrat ja muu lika pinttyvät helposti ja ovat myöhemmin vaikeasti poistettavissa. Takit tulee säilyttää aina kuivassa, huoneenlämpöisessä ja ilmavassa tilassa vapaasti roikkuen. Tukeva henkari auttaa takkia pitämään muotonsa säilytyksen ajan.

Usein päällystakeille on ohjeistettu kemiallinen pesu, joka onnistuu pesulassa osaavissa käsissä. Varsinkin villakangas-, untuva-, nahka- ja mokkatakit suositellaan tuotavaksi pesulaan, sillä niiden puhdistaminen vaatii erityistä tarkkuutta ja osaamista. Villakangas-, nahka- ja mokkatakit usein mielletäänkin pesulassa pestäviksi takeiksi. Untuvatakin tulisi kuulua myös tähän joukkoon, sillä se on todella haastava pestä kotona, ja valitettavasti myös helposti pilattavissa.

Untuvatakin pesu

Untuvatakki vaatii huolellista kohtelua ja hoitoa, jotta se pysyy hyvänä ja kuohkeana. Pesun tulisi tapahtua isorumpuisessa pesukoneessa 30 asteessa. Pesuaineena on suositeltavaa käyttää untuvalle erikseen tarkoitettua pesuainetta. Todella tärkeässä roolissa ovat huolellinen huuhtelu ja kuivaus. Huuhtelu tapahtuu runsaalla vedellä ilman huuhteluainetta ja se tulee tehdä kaksi-kolme kertaa, jotta lopputulos on hyvä. Kuivaus on työlästä ja se on tehtävä huolella alusta loppuun asti. Kuivauksen olisi hyvä tapahtua kuivausrummussa mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja pitkällä kuivumisajalla. Märkää untuvatakkia ei koskaan saa laittaa roikkumaan henkariin, vaan sen tulee olla tasaisella pinnalla, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin koko tekstiilin ympäri. Kuivumisen aikana takin pöyhiminen ja tasoittelu on erityisen tärkeää. Näin varmistetaan, että untuva jakautuu tasaisesti takin sisällä ja kosteus poistuu tehokkaasti. Väärällä pesumenetelmällä onnistuu takin pilaamaan valitettavasti hyvinkin helposti. Omaa aikaa ja vaivaa säästyy, kun tuo untuvatakin pestäväksi pesulaan osaaviin käsiin.

Hinnastoomme pääset tutustumaan tästä

Lisätietoja hinnoistamme saat kysymällä suoraan lähimmästä SOL Pesulastasi tai asiakaspalvelustamme pesulapalvelut@sol.fi / p. 020 570 0720.