Työstä kaikki hyöty irti – viisi vinkkiä kesätyöntekijöille

Moni kesätyöntekijä on jo aloittanut työt ja olipa kyseessä ensimmäinen työpaikka tai ei, niin on hyvä miettiä heti aluksi kuinka kesätyöstä saa kaiken hyödyn irti. Kesätyö ei välttämättä ole juuri siltä alalta, jolla tulee myöhemmin työskentelemään, mutta kaikki työkokemus on aina eduksi. Työstä kannattaa nostaa esille hyvät puolet ja oman työuran kannalta tärkeät asiat, niin saat siitä irti paljon muutakin kuin palkkaa.

Mieti mitä työtehtäväsi opettavat sinulle

Onko työsi tarkkuutta tai nopeutta vaativaa? Kehittyykö työssäsi ongelmanratkaisutaidot? Onko työsi fyysisesti raskasta ja vaatii hyvää peruskuntoa? Jokaisesta työtehtävästä oppii uutta ja seuraavassa työhaastattelussa omista vahvuuksista kertominen on helppoa, kun voit antaa esimerkkejä edellisistä työtehtävistä.

Mistä asioista olet vastuussa?

Jokaiselle työntekijälle annetaan vastuuta – mitä tapahtuu, jos jätät työtehtäväsi hoitamatta? Moni kuvailee työtehtäviään hyvin lyhyesti ja yksinkertaisesti: kannan kalusteita työmaalla. Asian voi kuitenkin ilmaista myös monipuolisemmin: kannan kalusteita työmaalla ja vastuullani on se, että kalusteet pysyvät kunnossa ja päätyvät ajallaan oikeisiin kohteisiin.

Älä arkaile esittää kehitysideoita

Mikäli huomaat, että työtehtäviäsi voi hoitaa mielestäsi tehokkaammin ja paremmin, kerro ehdotuksesi eteenpäin. Se ei tarkoita sitä, että puutut toisten asioihin, vaikka olisitkin esimerkiksi tuuraamassa. Usein uudet silmät huomaavat asiat eri tavalla. On hienoa jatkossa mainita omista ideoista, jotka on otettu käyttöön. Muista kuitenkin olla asiallinen ja noudattaa saamiasi ohjeita.

Kysy palautetta

Palautteen kysyminen on paras keino kehittyä työssä. Hyvän palautteen saaminen tuo aina lisää motivaatiota ja intoa työntekoon. Aina voi myös kehittyä jossakin, joten kysy reippaasti miten voisit tehdä työtäsi vielä paremmin. Meillä SOLilla on käytössä laatupassit, joiden avulla palautteen kysyminen on helppoa – ja täytettyä passia vastaan saa toimistoltamme palkinnon!

Voitko työllistyä samaan firmaan myöhemmin?

Hyvät työntekijät ovat aina tervetulleita takaisin töihin. Onko samassa firmassa mahdollista työskennellä tulevina kesinä ja säästyt työnhakuprosessilta? Ilmoita esimiehellesi kiinnostuksesi työtä kohtaan ja varmasti tulet mieleen seuraavan rekrytointitapahtuman aikana. Mikäli firmalla on tarjota työtehtäviä, joihin voit myöhemmin edetä, kesätyönteko on ehdottomasti suuri etu.

Heidi T. Olen koulutukseltani kasvatuspsykologi (KM) ja suuntautunut henkilöstöalalle. Olen toiminut vuodesta 2011 lähtien Oulun toimistolla henkilöstöneuvottelijana. Aiheita, jotka herättävät mielenkiintoni, ovat mm. rekrytointi, työntekijäkokemus, työyhteisöt ja työhyvinvointi.