Ole läsnä itselle – niin voit olla iloksi myös muille

Siten voit olla paremmin läsnä ja tueksi myös muille. <3 Aito kohtaaminen lähtee aidosta itsemme kohtaamisesta ja omien tarpeiden tunnustamisesta ja hyväksymisestä. Tämän halusin jakaa SOL Päivien omalla esiintymisvuorollani meidän 300 hengen esimiesporukalle läsnäolosta.

Vuosittain me SOLilaiset kokoonnumme yhdessä viettämään SOL Päiviä. Päivillä opitaan toisilta, innostutaan ja uudistutaan. Kuullaan toisilta hyviä käytäntöjä, tapoja ilostuttaa asiakasta ja henkilöstöä. Jokainen käy vuorollaan stagella kertomassa mitkä toimintatavat tuottavat tulosta, mitkä ovat olleet vuoden onnistumisia ja mitkä ovat ensivuoden panostukset.  Entä miten minä pidän onnistuminen kierteessä? Päivillä on myös aina teemansa ja vieraileva asiantuntija luennoimassa tärkeistä ja ajankohtaisista asioista.

Ajattele, mitä ajattelet, oli vahvasti teemana näiden kahden SOL Päivien päivän ajan.

Vierailevana asiantuntijana oli työpsykologian tohtori ja ihmismielen erityisasiantuntija Helena Åhman, joka luennoi meidän työporukalle mielen johtamisesta. <3 Pienillä ”säädöillä” voimme päivittäin vaikuttaa ja kouluttaa omaa mieltämme.

On hyödyllistä minustakin vähän ymmärtää, miten ihmisaivot toimivat.

Tämä lause on hyvä ymmärtää:
”Ajattelu ja tekeminen eivät ole erillisiä asioita.”
Helena toivoisi, että jokainen oppisi sen jo koulussa.

Asian ajattelu ja sen tekeminen nimittäin aktivoivat tutkitusti samalla tavalla aivoja.

Aivot toimivat hakukoneen tapaan. Aivokoneisto selaa mielenkuormaa ja aivoyhteyksiä, mitä olen aiemmin tästä ajatellut. Ja Bing! Löytyy matcheja.

Harjoittele siis mielikuvissasi ennalta onnistuminen. Epäonnistumisen ennustamisen sijaan.

Mitä tapahtuu, jos onnistut? Miltä se tuntuu kehossa ja mielessä? Miltä se näyttää?
Mieti ennalta, mitä tapahtuu, jos kaikki meneekin hyvin?

Mieti ennalta myös, käytätkö sanaa me: ja ketkä ovat sinulle ”me”?
Entä käytätkö sanaa ”te”, ketä siihen kuuluvat?

Voisitko laajentaa ajattelua, erottelun, supistamisen ja rajojen pystyttämisen sijaan ja sitä kautta kokea vahvemmin yhteyttä jo lähtökohtaisesti kohtaamiisi ihmisiin.

Empatiakeskuksen luontaisesti aktivoiduttua ”me” ryhmän kohdalla, tämä säätö auttaa sinua tulemaan kohdatessa esiin sellaisena, kun olet ja antaa myös tilaa muille tulla esiin sellaisena, kun ovat.

Syntyy siis tila aidolle läsnäololle.

Vanha lukusuositukseni myös muuten Helenan kirjalle: Mielen johtaminen organisaatiossa. Helmi! <3

Jenny Vaara Jenny on SOL Palveluiden HR-asiantuntija, jonka sydäntä lähellä on työhyvinvointi ja työntekijöiden jaksaminen.